Recept Vanille-pannacotta met witte wijnsaus

Begin met het plaatsen van een maatbeker in de vriezer. Breng de slagroom, suiker en  de ingesneden vanillestokjes onder continu roeren tot het kookpunt. Week ondertussen de gelatine tien minuten in koud water. Voeg deze toe aan het mengsel tot de suiker en de gelatine geheel is opgelost. Giet het mengsel door een fijne zeef en laat het 10 minuten staan, onder af en toe roeren.

Haal de maatbeker als deze goed koud is uit de vriezer en giet het mengsel erin. Plaats de maatbeker in de koelkast.Af en toe roeren, hierdoor zakt de vanille niet allemaal naar de bodem. Haal het slagroomijs uit de vriezer en schep drie flinke lepels in een kom. Giet hier naar smaak de witte wijn scheutgewijs bij en meng het geheel. Wanneer het op smaak is terug plaatsen in de koelkast. Het moet de dikte van een saus hebben.

Neem het vanillemengsel uit de koelkast en giet de bakjes vol en plaats deze weer terug in de koelkast en laat ze in drie uur opstijven.Haal de opgesteven bakjes uit de koelkast. Dompel de bakjes in heet water (niet te lang anders smelt de pannacotta weer). Zet ze omgekeerd op een bord en steek een klein gaatje in de onderkant van het bakje, zodat er lucht bij komt. De pannacotta laat los en trek het bakje geleidelijk omhoog.

Neem de chocoladereep en rasp dit over de pannacotta en de rest van het bord. Leg een dun plakje truffel op de pannacotta en giet wat witte wijnsaus naast de pannacotta.

Tips: in dit gerecht wordt gelatine gebruikt, voor vegetariërs is dit  ingrediënt te vervangen door
“arrowroot”, een bindmiddel op plantaardige basis!
Door  het gebruik van truffel wordt dit een zeer kostbaar toetje!!

Ingrediënten

500 ml.slagroom
2 verse vanillestokjes
60 gr. kristalsuiker
half zakje vanillesuiker
2 blaadjes gelatine
150 ml. slagroomijs
witte wijn naar smaak
1 reep chocolade ( 70%)
1 kleine truffel
4 ijsbakjes