Recept Soja-Saté met Langkorrelrijst

Kook de sojabrokjes ± 25 minuten in de bouillon (gebruik voor 150 gram brokjes ongeveer ¾ liter water en let goed op overkoken!). Giet de overtollige bouillon af en bewaar deze voor de satésaus. Roer voorzichtig de sereh, kentjoer, geperste knoflook en de tamari door de brokjes en laat ze even staan. (Het allerlekkerst is de saté als de brokjes zo nog een avond in de koelkast hebben gestaan en pas de volgende dag gebruikt worden). Pas op dat de brokjes niet uitdrogen want dan worden ze hard en taai. Steek de brokken voorzichtig op de stokjes en rooster ze heel kort in de oven onder de grill, boven een vlammetje of op de barbecue. Serveer ze met de satésaus en rijst.

Fruit het uitje in een pannetje. Voeg de pindakaas toe en laat deze smelten op een zacht vuurtje. Voeg langzaam de overgebleven bouillon van de sojabrokjes toe en roer de ketoembar en eventueel de gember onder het mengsel. Voeg naar smaak knoflook en sambal toe. Als de saus te dik wordt nog wat sojamelk of water toevoegen. Laat de saus nog heel even zachtjes pruttelen.

Ingrediënten

150 gram gedroogde soja brokjes (grof/groot)
12 lange saté stokjes
1 eetlepel kruiden- of groentenbouillonpoeder
1 eetlepel tamari of shoyu (sojasaus)
1 theelepel sereh poeder (citroengras)
1 theelepel kentjoer poeder (bitterwortel)
1 teentje knoflook
4 eetlepels pindakaas
1 eetlepel tamari of shoyu (sojasaus)
een beetje sambal
1 theelepel ketoembar (koriander)
½ theelepel gemberpoeder (optioneel)
1 kleine ui
1 teentje knoflook