Recept Schotse soep

Was de gort en kook deze in de 5 dl. water in ca. 1 uur gaar.Maak de wortels schoon en snij ze in plakjes en maak de koolraap schoon en snij deze in blokjes. Maak de preien schoon en snij ze in dunne ringen en snij de knolselderij in blokjes. Maak dan de uien schoon en snij ze klein en schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Verhit de boter en fruit hierin de kleingesneden groente en aardappelen ongeveer  5 minuten. Schep tijdens het fruiten wel alles regelmatig om.Voeg een halve liter van de bouillon aan het mengsel toe en laat alles op laag vuur in 20 minuten gaar koken. Voeg de gekookte gort, de rest van het wa-ter of de bouillon, de marmite, zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en laat de soep nog ca. 15 minuten zachtjes doorkoken. Roer vlak voor het serveren de room door de soep.

Ingrediënten

1 klein koolraapje
100 gr. gort
5 dl.water
2 flinke winterwortels
2 preien
halve knolselderij
2 uien
2 grote aardappelen
50 gr. boter
1 lgroentebouillon
1½ tl. marmite
wat zout en peper
wat nootmuskaat
1 el. room