Snij de Chinese kool ragfijn, spoel af met koud water en laat deze dan goed uitlekken. Snij nu de ui in ragfijne ringen, strooi er een halve theelepel zout over en laat het geheel zo’n tien minuten staan.
Spoel de ui af onder stromend koud water en laat goed uitlekken. Strooi er een halve eetlepel suiker over en roer goed door.
Maak een dressing van de vissaus, rest van de suiker, limoensap, azijn en peper naar smaak. Meng in een royale kom de uitgelekte kool, de ui, de komkommerreepjes, de in dunne reepjes gesneden kipfilet en de fijngehakte munt en koriander.
Voeg de dressing toe en roer nogmaals goed door. Serveer op een mooie schaal met een tak koriander ter decoratie.
Ingrediënten
Smakelijke champignons
Dit is een zoutarm recept!
Maak de champignons schoon en pel de knoflook. Verwarm de olie en smoor kort het teentje knoflook. Voeg de wijn en de tomatenpuree toe en breng dit aan de kook.
Voeg nu de champignons toe met de schijf citroen, kruiden, behalve de bieslook en wat peper en laat dit tegen de kook 10 minuten staan.
Verwijder de knoflook, de citroen en de kruiden. Was de bieslook en knip de sprieten klein. Schep de bieslook door de champignons en laat dit in het vocht afkoelen.
Ingrediënten
500 gr. kleine champignons
2 teentjes knoflook
2 el.olijfolie
3 dl. droge witte wijn
2 el. tomatenpuree
2 dunne schijfjes citroen
1 mespunt tijm
2 takjes selderij
2 takje peterselie
1 laurierblad
wat peper
8 sprieten bieslook
Gevulde avocado’s
Snij de avocado voorzichtig doormidden en haal de pit eruit. Lepel het vruchtvlees eruit en doe dit in een kom, pas op: de schil moet heel blijven want die heb je nog nodig. Besprenkel de avocado met citroensap om te voorkomen dat het bruin verkleurd.
Meng nu de avocado met de tonijn, mayonaise, mosterdpoeder en een klein bekertje crème fraiche, wel even proeven of het niet teveel word en breng het geheel op smaak met zout en peper. Doe dit mengsel terug in de schil. Garneer het mooi met nog wat crème fraiche en peterselie. Klaar!
Ingrediënten
2 avocado's
1 citroen
1 blikje tonijn
1 klein bekertje crème fraiche
1 el. mayonaise
1 tl. mosterdpoeder
wat peper en zout
peterselie
4 zeer dunne schijfjes citroen
Auberginebeignets met een kaaskorstje
Snij de gewassen aubergine in plakken van krap 1 centimeter dik. Breng ruim water met wat zout aan de kook en laat de aubergineplakken ca. 3 minuten koken. Laat ze onder de koude kraan schrikken en dep ze droog op keukenpapier. Doe de bloem in een diep bord en schep er wat zout en peper door.
Klop dan de eieren met een paar druppels water los in een tweede diep bord. Doe de geraspte kaas in een derde bord en het paneermeel in een vierde. Haal de aubergineplakken achtereenvolgens door de gekruide bloem, het ei, de kaas, nogmaals door het ei en tenslotte door de paneermeel. Druk het paneerlaagje goed aan.
Breng de frituurolie op temperatuur en frituur de beignets met niet teveel tegelijk rondom goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en geef er desgewenst een warme of koude tomatensaus bij.
Ingrediënten
1 grote aubergine
4 el. bloem
zout en versgemalen peper
2 eieren
100 gr. geraspte oude Goudse kaas
ongeveer 150 gr. paneermeel
olie om te frituren
Velouté van wortel met vis
Begin met het voorverwarmen van de oven voor op 200 graden. Schil de winterpeen en de aardappel.Schil van de wortel een paar slierten en houd deze apart voor nader gebruik.
Snijd nu de wortel en de aardappel in kleine stukken en snij de sjalot fijn. Doe dan een beetje roomboter in een koekenpan en fruit de sjalot samen met de kerrie. Fruit ook de aardappel en de winterpeen mee.
Voeg daarna de wortelsap en de kippenfond toe en kook het geheel gaar, pureer het met een staafmixer en zeef het pulp eruit.
Leg de kabeljauw in een ovenschaal en besprenkel deze met witte wijn.Verdeel een klontje boter over de vis en voeg peper en zout naar smaak toe. Zet de ovenschaal in de oven tot de vis gaar is.
Verwarm nu de borden voor in de oven en frituur ondertussen de wortelschil en bak de gamba’s in een beetje olie.
Haal de kabeljauw uit de oven en verdeel ze over vier diepe borden.
Schep voorzichtig de velouté om de vis. Drapeer een paar gefrituurde wortelschillen op de kabeljauw. Leg de gamba’s op de schillen en serveer de borden direct!
Ingrediënten
1 lt. wortelsap
1 aardappel
1 winterpeen
1 sjalot
1 tl. kerriepoeder
400 gr. kabeljauw
4 gamba’s
2 el. olijfolie
2 dl. kippenfond
olie om in te frituren
zout en peper
2 klontjes roomboter
scheutje witte wijn
Bruine bonensoep met pittige gehaktballetjes
Meng het gehakt met de sojasaus, knoflook , zout en cayennepeper naar smaak. Vorm er kleine balletjes van. Breng het tomatensap aan de kook en voeg de soepgroenten, de gehaktballetjes en de bruine bonen toe.
Laat alles nu nog eventjes op een laag vuurtje goed doorwarmen. Tip: serveer met Iers landbrood van ReceptenRecepten!
Ingrediënten
75 gr. rundergehakt
1 el. sojasaus
1 geperst teentje knoflook
zouten en wat cayennepeper
3 dl. tomatensap
100 gr. soepgroenten
halve bouillontablet
200 gr. uitgelekte bruine bonen
Taartje van aardappel en paddestoelen met wortel-kerriesaus
De aardappels raspen en samen met de gehakte sjalotjes mengen en de paddestoelen schoonborstelen, niet wassen, en in stukken snijden. In wat olijfolie de sjalotjes fruiten, paddestoelen toevoegen en op hoog vuur snel bakken.
Als laatste de geraspte aardappels toevoegen en bakken tot alles gaar is en het geheel nu op smaak brengen.
Het filodeeg uitleggen en in de gewenste grootte snijden. Twee laagjes op elkaar leggen en insmeren met het eiwit. Hierop het paddestoelen aardappelmengsel leggen, inpakken als een buidel en dichtmaken met behulp van een cocktailprikker. En dan afbakken in een voorverwarmde oven van 180 graden in ongeveer 14 minuten.
De boter verhitten en de fijngesnipperde sjalot hierin fruiten en de kerriepoeder toevoegen en op laag vuur gedurende enkele minuten laten garen. De geraspte appel en het wortelsap toevoegen, aan de kook brengen, en tot de gewenste dikte laten inkoken. Op smaak brengen en nu alles door een fijne zeef zeven.
Ingrediënten
3 gesnipperde sjalotjes
200 gr. geraspte aardappels
400 gr. gemengde paddestoelen
1 pak filodeeg
olijfolie
2 eiwitten
peper en zout
voor de wortel-kerriesaus:
1 gesnipperd sjalotje
1 geraspte appel
1 tl kerriepoeder
25 g boter
halve lt. wortelsap
peper en zout
Hartige rijstkoekjes
Kook de rijst gaar op de uw bekende manier. Klop de eieren los met de groenten, kaas en tijm en voeg naar smaak peper toe en schep dit eimengsel door de rijst.
Bekleed een ovenplaat met bakpapier en vet het licht in. Schep er met een ijsbolletjestang hoopjes rijst op en druk die plat. Schuif de bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak de koekjes tot ze mooi van kleur zijn en het ei is gestold. Draai wel de rijstkoekjes halverwege een keer om.
Ingrediënten
250 gr. rijst
1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
2 dunne preien, in ringetjes gesneden
4 eieren
100 gr. geraspte oude kaas
2 tl. tijm
wat peper
Kruidige courgettesoep
Pel en snipper de ui. Maak de courgette schoon en snijd hem in blokjes. Smelt de boter in een pan en schep de ui, courgette en vermout erdoor. Smoor de courgette circa 5 minuten.
Voeg tweezevende van het water en de kruiden toe. Kook de courgette in nog circa 10 minuten zachtjes gaar. Pureer dit mengsel en voeg de bouillontabletten en nog het resterende water toe. Breng de soep opnieuw aan de kook.
Ingrediënten
1 ui
1 courgette
2 vleesbouillontabletten
25 gr. boter
1 dl. witte vermouth
1 el. verse gehakte peterselie
1 el.verse bieslook
halve el.verse tijm
1 el. verse koriander
7 dl. water
Aardappel bacon salade.
3 uur van te voren:
Kook de krieltjes in ieder geval 3 uur voor de tijd beetgaar, zodat ze niet helemaal uit elkaar vallen en laat ze dan afkoelen. Kook gelijktijdig de eieren tot ze hardgekookte zijn. De rest kunt u het beste doen voor u de salade gaat klaar maken. Halveer de krieltjes en snij de eieren in grove stukken. Snij de paprika’s en de appels in blokjes en snij de radijs in dunne plakjes.
Knip 3 eetlepels selderij en 5 eetlepels bieslook fijn. Zoek een paar mooie bladeren van de sla uit en leg deze apart en scheur de rest in handzame stukken. Doe de mosterd, 3 eetlepels bieslook, het uitgeperste teentje knoflook, de crème fraîche, mayonaise, en naar smaak peper en zout in een schaal en meng dit goed door elkaar.
Garneer 4 borden met de achter gehouden hele slabladeren. Bak de bacon in een pan uit en snij ze daarna in reepjes. Meng de krieltjes, paprika, appel, selderij, radijs, de uitgelekte ananas en de sla goed door de saus. Schep de salade op de slabladeren en garneer het geheel met de eieren en de warme baconreepjes. Verdeel het restant van de bieslook over de vier borden.
Tip: serveer bij deze salade Belgisch boerenbrood van ReceptenRecepten!
Ingrediënten
500 gr. mooie krieltjes
wat verse selderij
wat verse bieslook.
150 gr. plakjes bacon
1 krop sla
1 teentje knoflook.
1 rode en groene paprika
4 eieren
1½ dl. crème fraîche.
2 zoetzure appels
1 bosje radijs
2 el. mayonaise.
1 blikje ananasstukjes
peper en zout.
1 el.mosterd.