Bospaddestoelensoep

Snijd de bosuitjes fijn, houd de groene stukjes apart en borstel de paddestoelen schoon. Snijd dan ongeveer 2/3 van de paddestoelen in kleine stukjes en 1/3 in plakjes.

Verhit wat boter in een koekenpan.Voeg hier de witte stukjes van de bosuitjes en de fijngesneden paddestoelen aan toe.Voeg de wijn, melk, bouillon en tijm toe.Breng het geheel aan de kook en zet dan het gas laag en laat het tien minuten doorkoken

Pureer nu de soep met een staafmixer. Bak de plakjes paddestoelen in wat boter en voeg de crème fraiche, de groene gedeeltes van de bosuitjes, toe. Voeg hier als laatste de gepureerde soep bij en breng op smaak met peper en zout.

Ingrediënten

750 gr,gemengde paddestoelen
4 bosuitjes
wat verse tijm
20 gr.boter
bouillon van porcini bouillonblokjes
50 ml. crème fraîche
150 ml. witte wijn
300 ml. melk

Wortelsalade met veldsla en pomodori

Snijd de peterselie en de sjalot fijn. Meng deze dan in een schaal met de peterselie, mosterd, olijfolie en wijnazijn.Eventueel zout naar smaak toevoegen.

Rasp de wortels fijn en meng het met de slasaus.Was de veldsla en snijd de pomodori’s door de helft en roer deze door de saus met wortels.

Verdeel de salade over vier borden en garneer met de mayonaise. Wortelsalade met veldsla en pomodori met een toefje mayonaise

Ingrediënten

1 el. peterselie
1 sjalotje
8 el. olijfolie
1 ½ el. wijnazijn
2 tl. mosterd
wat zout
400 gr. wortels
250 gr. veldsla
5 pomodori tomaten
4 el. mayonaise

Kippenblokjes met kerrie en ananas

Kook de rijst en laat  deze afkoelen. Kook dan de kipfilet gaar in een bodempje bouillon, laat afkoelen en snijd deze in stukjes.Laat de ananas uitlekken.

Meng alles goed dooreen en maak dan het sausje:
Yoghurt en dressing mengen en kruiden met peper, zout, een eetlepel kerriepoeder en flink wat bieslook.Flink laten koelen in de koelkast.

Tip: serveer hierbij bijvoorbeeld de Echte groene salade van ReceptenRecepten!

Ingrediënten

2 el. kerriepoeder
60 gr. magere yoghurt
30 gr. dressing extra light
200 gr. kipfilet
100 gr. ananasstukjes in eigen sap
100 gr.  basmatirijst
naar smaak bieslook, peper, zout
400 ml. kippen of groentenbouillon

Groene olijvensalade

Heel simpel en makkelijk te bereiden: Meng alle ingrediënten in een schaal, met als laatste de azijn, het citroensap en de olijfolie.

Tip: lekker als antipasta of als bijgerecht bij gegrild vlees.

Ingrediënten

175 gr. groene olijven met piment, gehalveerd
1 kleine rode paprika, in blokjes
2-3 stengels bleekselderij, in blokjes
1 wortel, in dunne reepjes of geraspt
1 rode ui, heel fijn gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1 bosje peterselie, fijngehakt
2-3 tl. gedroogde oregano
1/2 tl.rode-pepervlokken
2 el. witte-wijnazijn
sap van halve citroen
6 el. olijfolie extra vergine
snufje zout en zwarte peper

Kippastei

De kip stomen met de kruiden, ontbenen en in kleine stukjes snijden. De stukjes kip verwarmen, mengen met de groenten, kappertjes en de in stukjes gesneden eieren en augurken en op smaak mengen.

Kneed het deeg van de bloem, de margarine, het water en het beetje zout. Even laten rusten en dan uitrollen, dit 4 of 5 keer herhalen.

Een vuurvaste schotel met boter insmeren en met het uitgerolde deeg bekleden. De kipmassa hierin doen en bedekken met een stuk uitgerold deeg in de vorm van de schotel. De rand netjes bijwerken. De bovenkant bestrijken met wat losgeklopt ei.

De pastei goudbruin bakken in een matig hete oven. Blijf in de buurt van de oven om te kijken of de pastei al de juiste kleur krijgt.

Ingrediënten

voor het deeg:
250 gr.bloem
125 gr. margarine
1 dl. water
2 gr. zout
voor de vulling:
blikje gemengde groenten
half flesje kappertjes
2 grote augurken
4 hardgekookte eieren
125 gr. margarine
1 panklare kip

Forel-cremesoep

Visbouillon en de vermout tot 2/3 laten inkoken. 2 forelfilets in schuine repen snijden. Rest vaan de forelfilets met beetje visbouillon pureren. In pan forelpuree en slagroom, wel enkele lepels achterhouden, door elkaar roeren en 3 minuten  verwarmen.

Eierdooiers met rest van slagroom loskloppen. 2 eetlepels bouillon erdoor roeren. Al roerend eimengsel aan puree toevoegen en 2 minuten zachtjes verwarmen Over 4 diepe borden soep verdelen. Garneren met repen forelfilet, amandelen en blaadjes waterkers.

Ingrediënten

8 dl. visbouillon
2 el. Noilly Prat (droge vermout)
4 gerookte forelfilets
1/4 liter slagroom
2 eierdooiers
2 el. geroosterde, geschaafde amandelen
4 toefjes waterkers

Lollo rossa met carambola.

Haal de bladeren van het kropje sla. Was ze en centrifugeer ze droog in een slacentrifuge. Scheur de bladeren in stukjes.

Was en halveer de kersentomaatjes. Was de carambola en haal met een mesje het vliesje van de ribben en snijd de vrucht in plakjes.

Maak in een slaschaal een sausje van rode wijnazijn, olie, mosterd, tijm, zout en peper.  Schep nu de lollo rossa , kersentomaatjes en carambola-sterren er luchtig door.

Ingrediënten

1 krop lollo rossa
6 kersentomaatjes
2 el. rode wijnazijn
6 el. olijfolie
1 tl mosterd
2 tl. tijm
zout en peper.

Oosterse papaya-salade

Laat het fijngesneden sjalotje ongeveer 10 minuten in water liggen. Laat het water weglopen en doe de papayablokjes erbij.

Zet dit koel weg in de koelkast. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet het over de papaya blokjes. Doe er de waterkers overheen, en meng het langzaam door elkaar. Serveer alles op een aantal blaadjes sla.

Ingrediënten

Voor de salade:
1 fijngesneden sjalotje
1 niet te rijpe papaja,in blokjes gesneden
wat waterkers
wat slablaadjes.
Voor de dressing
10 ml. azijn
1 tl. honing
1 el. sesamzaad
1 el. fijngehakte verse munt
halve tl. koriander
witte peper en zout.

Paasachtig lentesoepje!

Raapstelen wassen en worteltjes verwijderen en met een scherp mes de raapstelen fijn snijden. Dan de ui pellen en snipperen.

In een braadpan de olie verhitten. De ui  3 minuten zachtjes bakken en een deel van de raapstelen toevoegen en al omscheppend in ca. 1 minuut laten slinken en t oevoegen: melk, dragon, wijn, bouillontablet en 2dl water.

Deze soep zo’n 5 minuten zachtjes laten koken. Iets laten afkoelen. Intussen peterselie boven een kopje fijnknippen. Soep in gedeelten in een keukenmachine pureren of
door een zeef wrijven. Met een garde of mixer de crème fraiche erdoor kloppen en de soep  op smaak afmaken met zout en peper.

Vier soepkommen voorverwarmen. Soep in de pan terugdoen. Al roerende op zacht vuur soep weer door en door heet laten worden. Achtergehouden raapstelen over de soepkommen verdelen en de hete soep erover schenken, en als laatste de peterselie erover strooien.

Ingrediënten

5 tot 6 bosjes raapstelen
1 ui
2 el. olijfolie
1 snufje peper
anderhalve dl. melk
4 tl. dragon
halve dl. witte wijn
1 snufje zout
4 takjes peterselie
2 bekertjes crème fraiche
1 tablet kruidenbouillon

Mandarijn- kerriecocktail

Rooster de amandelen samen met de kokos in een droge koekenpan lichtbruin. Pel de mandarijnen en maak de partjes los. Verwijder eventueel de vliesjes.

Schep de mandarijnen en de rozijnen door de kerriesalade. Leg de ijsbergslabladeren elk op een bordje. Vul de bladeren met de salade en strooi de amandelen en de kokos erover

Ingrediënten

4 mandarijnen of blikje mandarijnenpartjes
200 gr. kipkerriesalade
2 el. rozijnen
2 el. geschaafde amandelen
4 mooie bladeren ijsbergsla
wat geraspte kokos