Taartje van aardappel en paddestoelen met wortel-kerriesaus

De aardappels raspen en samen met de gehakte sjalotjes mengen en de paddestoelen schoonborstelen, niet wassen, en in stukken snijden. In wat olijfolie de sjalotjes fruiten, paddestoelen toevoegen en op hoog vuur snel bakken.

Als laatste de geraspte aardappels toevoegen en bakken tot alles gaar is en het geheel nu op smaak brengen.

Het filodeeg uitleggen en in de gewenste grootte snijden. Twee laagjes op elkaar leggen en insmeren met het eiwit. Hierop het paddestoelen aardappelmengsel leggen, inpakken als een buidel en dichtmaken met behulp van een cocktailprikker. En dan afbakken in een voorverwarmde oven van 180 graden in ongeveer 14 minuten.

De boter verhitten en de fijngesnipperde sjalot hierin fruiten en de kerriepoeder toevoegen en op laag vuur gedurende enkele minuten laten garen. De geraspte appel en het wortelsap toevoegen, aan de kook brengen, en tot de gewenste dikte laten inkoken. Op smaak brengen en nu alles door een fijne zeef zeven.

Ingrediënten

3 gesnipperde sjalotjes
200 gr. geraspte aardappels
400 gr. gemengde paddestoelen
1 pak filodeeg
olijfolie
2 eiwitten
peper en zout
voor de wortel-kerriesaus:
1 gesnipperd sjalotje
1 geraspte appel
1 tl kerriepoeder
25 g boter
halve lt. wortelsap
peper en zout

Hartige rijstkoekjes

Kook de rijst gaar op de uw bekende manier. Klop de eieren los met de groenten, kaas en tijm en voeg naar smaak peper toe en schep dit eimengsel door de rijst.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier en vet het licht in. Schep er met een ijsbolletjestang hoopjes rijst op en druk die plat. Schuif de bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak de koekjes tot ze mooi van kleur zijn en het ei is gestold. Draai wel de rijstkoekjes halverwege een keer om.

Ingrediënten

250  gr. rijst
1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
2 dunne preien, in ringetjes gesneden
4 eieren
100 gr. geraspte oude kaas
2 tl. tijm
wat peper

Snijbonen met Originele satésaus en tempé

Snijd de afgehaalde snijbonen schuin in reepjes van een halve centimeter breed en snij de tempé in blokjes en de schoongemaakte bosuitjes in ringetjes en houd het wit en groen apart.

Kook de snijbonen in water met wat zout in 5 tot 10 minuten beetgaar. Verhit de olie in een wok of koekenpan.Bak de blokjes tempé goudbruin en schep ze uit de pan en bedruppel ze meteen met de sojasaus.

Laat het wit van de bosuitjes kort in de achtergebleven olie fruiten en roer er de pindasaus door. Schep er achtereenvolgens de snijboontjes en de tempé door, laat nu alles kort doorwarmen. Bestrooi met het groen van de bosuitjes en de gefruite uitjes.

Tip: serveren met rijstsoort naar keuze.

Ingrediënten

750 gr. snijbonen
300 gr. tempé
3 bosuitjes
2 dl. Originele satésaus van ReceptenRecepten
zout
2 el. maiskiemolie
2 el. sojasaus
2 el. gefruite uitjes

Gegratineerde venkel

Haal het lof van de venkelknollen en snij deze in de lengte doormidden.Verwijder de harde delen van de knollen.Kook de venkelknollen in water met daarin een bouillonblokje ongeveer15 tot 20 minuten.Laat de venkelknollen in een vergiet goed uitlekken.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden. Doe nu de venkel in een platte ovenschaal. Doe de boter in een steelpannetje en laat deze langzaam smelten.

Giet de gesmolten boter over de venkel en strooi daarna de geraspte kaas erover heen.Plaats de schaal in het midden van de oven en laat het geheel in 15 minuten goudbruin worden en de kaas smelten.

Tip: serveer hierbij bijvoorbeeld de Griekse quiche van ReceptenRecepten!

Ingrediënten

4 venkelknollen
50 gr. roomboter
bouillonblokje
150 gr.geraspte belegen kaas

Salade van linzen en worteltjes

Kook de linzen beetgaar, giet af en zet ze dan apart. Schil de worteltjes en snijd deze in stukjes. Kook ze in weinig water gedurende 3 minuten,giet af en laat afkoelen.

Was de het bosuitje en snij ze in gelijke stukjes. Pel en snipper de knoflook.
Meng de olijfolie, azijn, mosterd, peterselie, koriander, zout en een beetje peper en klop dit goed door met een vork . Meng nu alles goed samen en garneer met wat stukjes bosui en takjes koriander.

Ingrediënten

200 gr.linzen
4 worteltjes
1 ui
1 teentje knoflook
1 bosuitje
6 el. olijfolie
2 el. balsamico-azijn
1 el. mosterd
2 el. fijngesneden peterselie
1 eetlepel verse koriander, fijngesneden

Griekse quiche

Vet een lage vorm in en leg je deeg erin en prik gaatjes in de bodem. Nu de courgette halveren en in dunne plakjes snijden, van de aubergine de binnenkant eruit halen, blokjes van een mm of 6/7 snijden. Dit geheel met een klein beetje olijfolie en oregano naar smaak, een minuut of 5 op hoog vuur roerbakken, totdat de courgette de ergste hardheid heeft verloren dan het mengsel in de vorm doen.

Het ei en de melk kloppen en zout en peper toevoegen. Dit over het groentemengsel in de vorm gieten. Plakjes van de olijven snijden en over het mengsel verdelen. De tomaat in niet al te dikke plakjes snijden en ook op het mengsel leggen en de feta erover verkruimelen. Nu ongeveer 20 minuten in een oven op 170 graden.

Ingrediënten

wat deeg voor de bodem
1 middelgrote courgette
1 middelgrote aubergine
1 tomaat
12 groene olijven zonder pit
50 gr. feta
1 ei
70 ml. melk
wat peper en zout
wat olijfolie
wat oregano

Broccoli-wortelschotel

Spoel de rijst af onder koud water en laat deze 6 tot 10 uur weken in het water. Laat de rijst in een gesloten pan ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Was de broccoli en maak hem schoon. Haal de roosjes van de stelen en houd ze apart. Schil de stelen zo nodig en snijd ze in schijfjes Borstel de worteltjes schoon en snijd ze in blokjes.

Meng de broccolischijfjes, de worteltjes en het verkruimelde bouillontablet door de rijst. Laat de rijst en de groenten 8 tot 10 minuten zachtjes koken totdat de groenten bijna gaar zijn. Snijd intussen de broccoliroosjes nog iets kleiner, doe ze bij de rijst en laat het gerecht nog eens 2 minuten koken.

Meng de boter, de room, het keuken zout en de peterselie door de rijstschotel. Breng de schotel op smaak met de nootmuskaat en zo nodig een beetje zout.

Tip: om dit gerecht iets pittiger te maken, serveer Tahoe in ketjapsaus van ReceptenRecepten erbij!

Ingrediënten

250 gr. zilvervliesrijst
1 liter water
500 gr.broccoli
350 gr. worteltjes
1 groentebouillontablet
40 gr. boter
1/4 liter slagroom
1 tl. kruidenzout
4 el. fijngehakte peterselie.
vers geraspte nootmuskaat.
zout.

Broccoli-beignets:

Meng in een kom de bloem, de melk, het ei, de eiwitten, 1 eetlepel olijfolie en zout.Verdeel de broccoli in roosjes en verwarm ondertussen de frituurolie. Doop de roosjes in het beslag en bak ze vervolgens in de frituur.

Schep nu de broccoli roosjes uit het vet zodra ze goudbruin zijn. Laat de broccoli roosjes vervolgens op absorberend papier uitlekken.

Ingrediënten

750 gr.broccoli.
150 gr. bloem.
1 ei.
2 eiwitten.
1 el.olie.
2,5 dl. melk.
frituurolie

Spruiten uit de wok met walnoten

Snij de spruiten in schijfjes en kook ze dan ongeveer 2 minuten  wok dan samen met de gepelde walnoten en voeg de kerrie, peper en zout toe in een goeie olijfolie

Tip:
serveer hierbij bijvoorbeeld de Rijstsalade met geroosterde paprika van ReceptenRecepten!!

Ingrediënten

400 gr. kleine schoongemaakte spruitjes, in schijfjes gesneden
1 tl. kerriepoeder
50 gr.walnoten
wat olijfolie, peper en zout

Gebakken broccoli met tomaat

Kook de broccoli eerst een paar minuten in kokend water met zout. Giet af maar houd ongeveer 3 eetlepels kooknat apart.

Verhit een eetlepel olie in een kleine pan en voeg de tomatenblokjes toe en laat dit  10 minuten sudderen. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan en bak de knoflook tot hij geurt. Voeg de broccoli toe en bak enkele minuten mee tot licht krokant.

Voeg nu de tomatensaus en het achtergehouden kookvocht toe. Doe een deksel er op en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Serveer met een paar druppeltjes chiliolie.

Tip: dit is een bijgerecht, wanneer je bij dit gerecht Penne Primavera van ReceptenRecepten serveert, heb je een complete vegetarische maaltijd!

Ingrediënten

400 gr. broccoliroosjes
4 el. olijfolie
125 gr. tomatenblokjes uit blik
2 teentjes knoflook, gepeld en licht gekneusd
wat chiliolie