Aardappeltjes met oesterzwammen

Snijd de oesterzwammen in stukjes, de wortels in plakjes, de aardappel in grove stukken en de prei in ringen.Verhit de olie in de pan en voeg alle ingrediënten toe, behalve de oesterzwammen. Bak alles nu  5 minuten, voeg dan de oesterzwammen toe en laat het nog 5 minuten smoren.

Kruid het gerecht met zout en peper. Meng de zure room met de mosterd en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het groentemengsel over de borden en giet er de mosterdsaus overheen. Bestrooi met bieslook en dien op.

Tips: Geschikt voor de skottelbraai en  dit gerecht is in 10 minuten klaar, makkelijk op bijvoorbeeld de camping!

Ingrediënten

250 gr. oesterzwammen
gekookte aardappels voor 4 personen
2 flinke wortels
1 flinke prei
1 koffielepel olie
2 el. zure room
2 koffielepels mosterd met zaadjes
1 koffielepel gehakte bieslook
peper en zout naar behoefte

Risotto met courgette en gedroogde tomaatjes

Was de courgette, snijd de ui fijn en de courgette in halve plakjes. Verhit de olie in een hapjespan. Voeg nu de ui en risotto toe en roerbak de ui glazig. Voeg een kwart van de bouillon toe en laat de risottorijst het vocht opnemen.

Voeg de courgette toe en roer het geheel goed door. Voeg vervolgens weer een kwart van de bouillon toe en laat het vocht weer opnemen.

Snijd ondertussen de gedroogde tomaatjes in stukjes en rooster de pijnboompitten goudbruin in een koekenpan zonder olie.

Voeg beetje bij beetje de overgebleven bouillon aan de risotto toe en roer het geheel goed door, totdat al het vocht is opgenomen.

Voeg tenslotte de tomaatjes en de pijnboompitten toe en maak het geheel op smaak met zwarte peper. Serveer de risotto met geschaafde Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

1 courgette
1 ui
2 el.olijfolie
150 gr. risotto-rijst
450 ml. groente-bouillon
6 st.gedroogde tomaatjes
25 gr. pijnboompitten
wat versgemalen zwarte peper
75 gr. Parmezaanse kaas

Smakelijke champignons

Dit is een zoutarm recept!
Maak de champignons schoon en pel de knoflook. Verwarm de olie en smoor kort het teentje knoflook. Voeg de wijn en de tomatenpuree toe en breng dit aan de kook.

Voeg nu de champignons toe met de schijf citroen, kruiden, behalve de bieslook en wat peper en laat dit tegen de kook 10 minuten staan.

Verwijder de knoflook, de citroen en de kruiden. Was de bieslook en knip de sprieten klein. Schep de bieslook door de champignons en laat dit in het vocht afkoelen.

Ingrediënten

500 gr. kleine champignons
2 teentjes knoflook
2 el.olijfolie
3 dl. droge witte wijn
2 el. tomatenpuree
2 dunne schijfjes citroen
1 mespunt tijm
2 takjes selderij
2 takje peterselie
1 laurierblad
wat peper
8 sprieten bieslook

Couscoussalade

Snijd de courgette en de aubergine in de lengte in dunne plakken. Smeer ze in de met de olijfolie met zout en peper en gril ze. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in wat olie.

Maak nu de couscous klaar in de verhouding van de verpakking. Snijd de koriander klein en roer deze door de nog droge couscous. Verdeel de boter in stukjes door de couscous en voeg dan pas het water toe. Snijd de groente en champignons in stukjes en verkruimel de feta.

Roer door de couscous. Breng op smaak met de olie en het citroensap. Lauwwarm ’t lekkerst om te eten!

Ingrediënten

250 gr. couscous
2 courgettes
1 aubergine
half doosje champignons
stukje feta
bos koriander
25 gr. roomboter
scheut olijfolie
wat citroensap
wat olie met zout en peper voor het grillen van de groente

Californische Aardappelsalade

Blancheer de ui en de selderie met kokend water ongeveer 2 minuten en snij de aardappels in kleine blokjes. Hak dan de eieren, de ui, de peterselie en het selderij groen fijn

Snij de salami en de olijven en dunne reepjes. Meng nu alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak en peper en zout. Garneer de salade met schijfjes augurk, peterselie, tomaat, ei, zilveruitjes etc

Ingrediënten

6 gekookte aardappelen, in kleine blokjes gesneden
3 hardgekookte eieren
2 selderie stelen
halve rode ui
3 el. mayo light
3 el. salade dressing
5 ontpitte gemarineerde olijven
3 el. selderij groen
3 el. peterselie
3 plakken salami
voor garnering: bijvoorbeeld augurk, peterselie, tomaat, ei, zilveruitjes etc.

Auberginebeignets met een kaaskorstje

Snij de gewassen aubergine in plakken van krap 1 centimeter dik. Breng ruim water met wat zout aan de kook en laat de aubergineplakken ca. 3 minuten koken. Laat ze onder de koude kraan schrikken en dep ze droog op keukenpapier. Doe de bloem in een diep bord en schep er wat zout en peper door.

Klop dan de eieren met een paar druppels water los in een tweede diep bord. Doe de geraspte kaas in een derde bord en het paneermeel in een vierde. Haal de aubergineplakken achtereenvolgens door de gekruide bloem, het ei, de kaas, nogmaals door het ei en tenslotte door de paneermeel. Druk het paneerlaagje goed aan.

Breng de frituurolie op temperatuur en frituur de beignets met niet teveel tegelijk rondom goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en geef er desgewenst een warme of koude tomatensaus bij.

Ingrediënten

1 grote aubergine
4 el. bloem
zout en versgemalen peper
2 eieren
100 gr.  geraspte oude Goudse kaas
ongeveer 150 gr.  paneermeel
olie om te frituren

Vegetarische moussaka

Snij de helft van de aubergines in plakken, bestrooi ze met zout en laat ze 1 uur rusten. Spoel ze af onder stromend water, droog ze en bak ze in olijfolie en laat ze goed uitlekken.

Kook dan de rest van de aubergines in water met zout. Schil en pureer ze. Vermeng 2 el. bechamelsaus met de auberginepuree, tomaten, uien, zout, peper en een snufje kaneel.

Beboter een ovenschaal, bekleed de bodem met de schijven aubergine, doe daarop een laag auberginepuree, en bestrooi met kaas. Herhaal deze handeling tot de ingrediënten op zijn.

Klop de drie eieren door de bechamelsaus, giet de saus over de aubergineschotel, strooi er kaas over en bak het in ongeveer 45 minuten goudbruin op ovenstand 5.

Ingrediënten

1,5 kg. aubergines
2 flinke uien
3 rijpe tomaten
250 gr. Parmezaanse kaas
boter en olijfolie
3 eieren
7 dl. bechamelsaus
wat kaneel
zout, peper

Spaghetti met prei

Kook de spaghetti met wat zout op de uw bekende wijze. Fruit de kerrie heel even in de boter en voeg dan de prei toe. Smoor dit 20 minuten gaar met de deksel 15 minuten erop.

Roer dan, wanneer het vocht is verdampt de peterselie erdoor. En roer na het uitlekken van de spaghetti het hete preimengsel erdoor, samen met de room en de kaas.

Laat alles goed warm worden en maak het op smaak met peper, zout en eventueel nog een klontje boter.

Ingrediënten

500 gr. spaghetti
50 gr. boter
1 el. gehakte peterselie
200 gr. geraspte oude kaas
1 kg. prei in dunne ringen gesneden
1 el. kerrie
halve dl. room
peper en zout

Doperwten en aardappels met dille

Verhit de olijfolie in een pan en fruit daarin de lente-uitjes, knoflook en de helft van de dille. Voeg de doperwten, aardappels en zout en peper toe en giet er zo veel water bij dat alles net onder staat.

Laat het geheel afgedekt 20 minuten zachtjes sudderen of totdat de aardappels net gaar zijn.

Roer in een kommetje de bloem samen met wat kookvocht door het citroensap en giet dit in de pan. Roer even door en laat alles afgedekt nog drie minuten koken.

Draai dan het gas uit, roer de resterende dille erdoor en laat de pan afgedekt nog tien minuten staan alvorens te serveren.

Ingrediënten

6 el. olijfolie extra vergine
1 bosje dille, fijngehakt
3 lente-uien, in ringetjes gesneden
2 tenen fijngehakte knoflook
500 gr. diepvries doperwten
750 gr. aardappels, geschild en in kleine blokjes
zout en peper
sap van 1 citroen
1 el. bloem

Schorseneren in melksaus

Schil de schorseneren en snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm lengte en dompel die in 1/2 liter water en 1/2 liter melk. Kook ze nu vervolgens gaar en houd het kookvocht apart.

Smelt wat boter in een andere braadpan, voeg er bloem aan toe en giet er het half litertje melk bij. Breng nu het mengsel al roerend aan de kook en kruid dan met peper, zout en nootmuskaat

Naargelang de dikte van de saus kunt u haar met de helft van het kookvocht aanvullen. Voeg er de uitgelekte schorseneren aan toe, laat eventjes doorkoken en roer er tenslotte het eigeel onder.

Tip: serveer hierbij bijvoorbeeld: Geroosterde aardappelen met knoflook van ReceptenRecepten!

Ingrediënten

1 kg. schorseneren
halve liter melk
boter
bloem
peper, zout en nootmuskaat
eigeel
halve liter melk
halve liter water
50 gr. peterselie