Maanzaadtaart

Boter, suiker en zout luchtig kloppen en dan de eieren apart schuimig kloppen. Eieren beetje bij beetje aan de boter toevoegen.

Geraspte citroenschil en maanzaad toevoegen. Bij gedeeltes het bakmeel gezeefd toevoegen en met een houten lepel roeren.

Mengsel overdoen in de ingevette springvorm. Ongeveer 60 minuten bakken in een oven van ongeveer 140 graden, hete lucht of gewone oven iets warmer. Taart in de vorm even laten afkoelen voor je hem eruit haalt.

Milanese risotto

Fruit het sjalotje in wat olijfolie. Voeg de rijst toe en bak even mee tot de korrels mooi glanzen. Blus af met de wijn en laat inkoken.

Dan steeds een scheutje bouillon toevoegen, tot deze is opgenomen door de rijst. Hiermee doorgaan tot de risotto gaar is.

Tussendoor de saffraan toevoegen. Op laatste moment nog een klont boter, wat versgeraspte kaas en peper erdoor roeren.

Provencaalse kapucijners

Overgiet de kapucijners met kokend water en laat ze 10 min staan. Dan afgieten en de handeling nog twee keer herhalen. Dus weer kokend water enz. Dan met fris water opzetten en in een uur gaar koken.

Verhit de olie in de pan en fruit de gesnipperde uien goudbruin. Voeg de in stukjes gesneden courgette toe. Wanneer de courgette biologisch is kun je ook de schil mee snijden.

Dan kunnen de in stukjes gesneden tomaat er bij, uitgeperste knoflook, kruiden en verse peper. Blus af met een paar lepels water en laat 10 minuten zachtjes sudderen.

Serveer de groenten naast de kapucijners.

Tip: je kunt er nog stokbrood bij serveren.

Wortelsalade met veldsla en pomodori

Snijd de peterselie en de sjalot fijn. Meng deze dan in een schaal met de peterselie, mosterd, olijfolie en wijnazijn.Eventueel zout naar smaak toevoegen.

Rasp de wortels fijn en meng het met de slasaus.Was de veldsla en snijd de pomodori’s door de helft en roer deze door de saus met wortels.

Verdeel de salade over vier borden en garneer met de mayonaise. Wortelsalade met veldsla en pomodori met een toefje mayonaise

Carrotcake

Schil de wortel heel dun en doe verder alle ingrediënten in een kom. Voeg er langzaam de plantaardige olie aan toe terwijl je goed roert. Giet nu het beslag in een bakvorm en laat de wortelcake ongeveer 45 minuten goudbruin bakken.

Doe alle ingrediënten voor het glazuur in de blender en mix het geheel tot er een zachte brij ontstaat. Neem nu de cake uit de bakvorm en zet op een serveerschaal.

Als laatste: strijk het glazuur met een spatel over de cake uit. Zet de cake nog 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur kan opstijven.

Kaasgroenteburger

Klop de eieren los. Meng in een kom de kaas met de blokjes groente, een derde van het ei, de taco kruiden en de peterselie  tot een stevige massa.

Vorm er vier mooie burgers van en wentel deze door de rest van het ei en daarna door de verkruimelde cornflakes. Druk de cornflakes goed aan.

Verhit dan de olijfolie in een koekenpan en bak de kaas-groenteburgers in ongeveer  4 minuten mooi bruin, van binnen mag de kaas net gaan smelten.

Roer de yoghurt met de mayonaise, knoflook, zout en peper tot een sausje. Serveer de burgers tussen bruine bolletjes met gemengde sla en tomaat en schep het sausje erover.

Rabarbergeleitjes met vanilleyoghurt

Breng de aardbeien-kersendrank aan de kook. Voeg de rabarber toe en kook de rabarberstukjes in ongeveer  5 minuten beetgaar.

Week intussen de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten in ruim koud water. Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes van het vuur af al roerende op in het hete vocht. Roer de suiker erdoor. Laat het gelatinemengsel in een bak met koud water iets afkoelen.

Schenk het dan in twee puddingvormpjes of timbaaltjes. Laat de rabarbergeleitjes ca. 1 uur in de koelkast opstijven. Als laatste: plaats de rabarbergeleitjes op vier  bordjes en serveer met de vanilleyoghurt. Garneer met wat toefjes mint.

Knolselderijpuree met witlof

Snijd de knolselderij in dikke plakken, snijd daarna de schil eraf en snij dan de plakken in blokjes Kook de blokjes knolselderij en aardappel in de melk met zout in 20 minuten gaar

Verwarm intussen de boter met de suiker in een braadpan Bak daarin de witlof op laag vuur aan beide kanten bruin, samen met de tijm en breng alles op smaak met zout en peper

Giet de knolselderij en aardappelen af en stamp ze fijn, roer nu de crème fraiche erdoor en breng op smaak met zout en peper Verdeel de puree over een schaal en leg de gebakken witlof erop.

Lollo rossa met carambola.

Haal de bladeren van het kropje sla. Was ze en centrifugeer ze droog in een slacentrifuge. Scheur de bladeren in stukjes.

Was en halveer de kersentomaatjes. Was de carambola en haal met een mesje het vliesje van de ribben en snijd de vrucht in plakjes.

Maak in een slaschaal een sausje van rode wijnazijn, olie, mosterd, tijm, zout en peper.  Schep nu de lollo rossa , kersentomaatjes en carambola-sterren er luchtig door.

Oosterse papaya-salade

Laat het fijngesneden sjalotje ongeveer 10 minuten in water liggen. Laat het water weglopen en doe de papayablokjes erbij.

Zet dit koel weg in de koelkast. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet het over de papaya blokjes. Doe er de waterkers overheen, en meng het langzaam door elkaar. Serveer alles op een aantal blaadjes sla.