Boter, suiker en zout luchtig kloppen en dan de eieren apart schuimig kloppen. Eieren beetje bij beetje aan de boter toevoegen.
Geraspte citroenschil en maanzaad toevoegen. Bij gedeeltes het bakmeel gezeefd toevoegen en met een houten lepel roeren.
Mengsel overdoen in de ingevette springvorm. Ongeveer 60 minuten bakken in een oven van ongeveer 140 graden, hete lucht of gewone oven iets warmer. Taart in de vorm even laten afkoelen voor je hem eruit haalt.
Ingrediënten
200 gr.zachte boter
200 gr. fijne kristal suiker
200 gr. zelfrijzend bakmeel
4 eieren
snufje zout
3 el.zwarte maanzaadjes
schil van 1 citroen geraspt
Milanese risotto
Fruit het sjalotje in wat olijfolie. Voeg de rijst toe en bak even mee tot de korrels mooi glanzen. Blus af met de wijn en laat inkoken.
Dan steeds een scheutje bouillon toevoegen, tot deze is opgenomen door de rijst. Hiermee doorgaan tot de risotto gaar is.
Tussendoor de saffraan toevoegen. Op laatste moment nog een klont boter, wat versgeraspte kaas en peper erdoor roeren.
Ingrediënten
1 kopje risottorijst
1 klein sjalotje, gesnipperd
1/2 glas droge witte wijn
ongeveer 3-4 dl. sterke kippenbouillon
saffraan
Parmezaanse kaas naar smaak
flink wat versgemalen zwarte peper naar smaak.
Provencaalse kapucijners
Overgiet de kapucijners met kokend water en laat ze 10 min staan. Dan afgieten en de handeling nog twee keer herhalen. Dus weer kokend water enz. Dan met fris water opzetten en in een uur gaar koken.
Verhit de olie in de pan en fruit de gesnipperde uien goudbruin. Voeg de in stukjes gesneden courgette toe. Wanneer de courgette biologisch is kun je ook de schil mee snijden.
Dan kunnen de in stukjes gesneden tomaat er bij, uitgeperste knoflook, kruiden en verse peper. Blus af met een paar lepels water en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
Serveer de groenten naast de kapucijners.
Tip: je kunt er nog stokbrood bij serveren.
Ingrediënten
50 gr. capucijners
200 gr. courgette
200 gr. uien
200 gr. tomaat
1 teentje knoflook
1 tl. Provencaalse kruiden
vers gemalen peper
2 el. olijfolie
Wortelsalade met veldsla en pomodori
Snijd de peterselie en de sjalot fijn. Meng deze dan in een schaal met de peterselie, mosterd, olijfolie en wijnazijn.Eventueel zout naar smaak toevoegen.
Rasp de wortels fijn en meng het met de slasaus.Was de veldsla en snijd de pomodori’s door de helft en roer deze door de saus met wortels.
Verdeel de salade over vier borden en garneer met de mayonaise. Wortelsalade met veldsla en pomodori met een toefje mayonaise
Ingrediënten
1 el. peterselie
1 sjalotje
8 el. olijfolie
1 ½ el. wijnazijn
2 tl. mosterd
wat zout
400 gr. wortels
250 gr. veldsla
5 pomodori tomaten
4 el. mayonaise
Carrotcake
Schil de wortel heel dun en doe verder alle ingrediënten in een kom. Voeg er langzaam de plantaardige olie aan toe terwijl je goed roert. Giet nu het beslag in een bakvorm en laat de wortelcake ongeveer 45 minuten goudbruin bakken.
Doe alle ingrediënten voor het glazuur in de blender en mix het geheel tot er een zachte brij ontstaat. Neem nu de cake uit de bakvorm en zet op een serveerschaal.
Als laatste: strijk het glazuur met een spatel over de cake uit. Zet de cake nog 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur kan opstijven.
Ingrediënten
Voor de cake:
2 kopjes bloem
2 kopjes ruwe rietsuiker
2 tl. bakpoeder
2 tl. kaneel
1 tl. zout
3 kopjes geraspte wortelen
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
anderhalf kopje plantaardige olie
Voor het glazuur:
150 gr. roomkaas
30 gr. ongezouten boter
schil van 1 onbehandelde sinaasappel
1 zakje vanillesuiker
250 gr. bloemsuiker
Kaasgroenteburger
Klop de eieren los. Meng in een kom de kaas met de blokjes groente, een derde van het ei, de taco kruiden en de peterselie tot een stevige massa.
Vorm er vier mooie burgers van en wentel deze door de rest van het ei en daarna door de verkruimelde cornflakes. Druk de cornflakes goed aan.
Verhit dan de olijfolie in een koekenpan en bak de kaas-groenteburgers in ongeveer 4 minuten mooi bruin, van binnen mag de kaas net gaan smelten.
Roer de yoghurt met de mayonaise, knoflook, zout en peper tot een sausje. Serveer de burgers tussen bruine bolletjes met gemengde sla en tomaat en schep het sausje erover.
Ingrediënten
2 eieren
200 gr. grofgeraspte belegen kaas
1 stengel bleekselderij, in hele kleine blokjes gesneden
1 worteltje, in hele kleine blokjes gesneden
1 el. tacokruiden
2 el. fijn gehakte peterselie
100 gr. cornflakes, verkruimeld
3 el. olijfolie
75 gr. Griekse yoghurt
1 el. mayonaise
1 tl. knoflookpuree
4 bruine bolletjes
2 mooi tomaten
wat blaadjes sla
Rabarbergeleitjes met vanilleyoghurt
Breng de aardbeien-kersendrank aan de kook. Voeg de rabarber toe en kook de rabarberstukjes in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Week intussen de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten in ruim koud water. Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes van het vuur af al roerende op in het hete vocht. Roer de suiker erdoor. Laat het gelatinemengsel in een bak met koud water iets afkoelen.
Schenk het dan in twee puddingvormpjes of timbaaltjes. Laat de rabarbergeleitjes ca. 1 uur in de koelkast opstijven. Als laatste: plaats de rabarbergeleitjes op vier bordjes en serveer met de vanilleyoghurt. Garneer met wat toefjes mint.
Ingrediënten
300 ml. aardbeien-kersendrank
2 dunne stengel rabarber, in stukjes van 1 cm gesneden
4 blaadjes witte gelatine
3 el. suiker
400 ml.vanilleyoghurt
ongeveer 4 toefjes mint
Knolselderijpuree met witlof
Snijd de knolselderij in dikke plakken, snijd daarna de schil eraf en snij dan de plakken in blokjes Kook de blokjes knolselderij en aardappel in de melk met zout in 20 minuten gaar
Verwarm intussen de boter met de suiker in een braadpan Bak daarin de witlof op laag vuur aan beide kanten bruin, samen met de tijm en breng alles op smaak met zout en peper
Giet de knolselderij en aardappelen af en stamp ze fijn, roer nu de crème fraiche erdoor en breng op smaak met zout en peper Verdeel de puree over een schaal en leg de gebakken witlof erop.
Ingrediënten
1 knolselderij
2 grote kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
750 ml. volle melk
10 gr. roomboter
1 el. suiker
6 stronkjes witlof, schoongemaakt en gehalveerd
halve tl. tijmblaadjes
150 ml. crème fraiche
Lollo rossa met carambola.
Haal de bladeren van het kropje sla. Was ze en centrifugeer ze droog in een slacentrifuge. Scheur de bladeren in stukjes.
Was en halveer de kersentomaatjes. Was de carambola en haal met een mesje het vliesje van de ribben en snijd de vrucht in plakjes.
Maak in een slaschaal een sausje van rode wijnazijn, olie, mosterd, tijm, zout en peper. Schep nu de lollo rossa , kersentomaatjes en carambola-sterren er luchtig door.
Ingrediënten
1 krop lollo rossa
6 kersentomaatjes
2 el. rode wijnazijn
6 el. olijfolie
1 tl mosterd
2 tl. tijm
zout en peper.
Oosterse papaya-salade
Laat het fijngesneden sjalotje ongeveer 10 minuten in water liggen. Laat het water weglopen en doe de papayablokjes erbij.
Zet dit koel weg in de koelkast. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet het over de papaya blokjes. Doe er de waterkers overheen, en meng het langzaam door elkaar. Serveer alles op een aantal blaadjes sla.
Ingrediënten
Voor de salade:
1 fijngesneden sjalotje
1 niet te rijpe papaja,in blokjes gesneden
wat waterkers
wat slablaadjes.
Voor de dressing
10 ml. azijn
1 tl. honing
1 el. sesamzaad
1 el. fijngehakte verse munt
halve tl. koriander
witte peper en zout.