Originele Hollandse appeltaart

Schil de appelen en snijd ze in schijfjes, meng  dan de appel met suiker en de kaneel goed door elkaar. Vet een bakblik met een doorsnede van 24 cm in met boter en verdeel de appelschijfjes over de bodem. Meng de bloem, boter, suiker,snufje zout en de rozijnen tot een deeg, rol het deeg tussen de handen tot het structuur broodkruim heeft en verdeel het over de appelschijfjes. Bak de taart in het midden van de oven in 30 minuten bruin en gaar. Serveer de appeltaart met de lobbig geklopte slagroom.

Ingrediënten

1 kg.  goudrenetten
2 el. suiker
1 eetlepel kaneel
handje rozijnen
boter om in te vetten
225 gr. bloem
120 gr. boter
90 gr. suiker
snufje zout
2,5 dl. slagroom

Rolletje van paprika

Verwarm de oven voor op 200 graden en pof de paprika. Leg hiervoor de paprika op een flink stuk aluminiumfolie en plaats dit een half uur in de voorverwarmde oven. Vouw vervolgens de folie dicht en laat de pakketjes een half uur afkoelen buiten de oven. Verwijder de velletjes en zaadjes van de paprika. Dit gaat het makkelijkst onder een koude kraan. Kook nu de stukjes aardappel gaar en pureer de peterselie, aardappelen en boter met een mixer.Breng dit op smaak met zout en citroensap. Snijd nu de paprika doormidden.Smeer de 2 helften in met de peterseliepuree en maak er rolletjes van. Bewaar de gevulde paprika in de koeling tot gebruik. Verwarm de oven voor op 150 graden en verwarm de rolletjes gedurende 5 minuten. De rolletjes kunnen eventueel ook koud worden geserveerd.

Ingrediënten

1 rode paprika
1 aardappel, geschild en in stukken gesneden
half bosje fijngehakte peterselie
halve el. boter
wat zout
sap van een halve citroen

Banaan kerriesoep

Fruit de ui met de kerrie, paprikapoeder in de boter en voeg de bloem er bij. Voeg er dan langzaam en steeds roerend de bouillon aan toe. Plet de bananen en voeg ze er bij. Laat de soep al roerend 5 minuten doorkoken en voeg als laatste de room bij.

Ingrediënten

1 liter bouillon van een verse kip of 4 kippenbouillonblokjes
2 bananen
40 gr.bloem
40 gr. boter
50 gr. fijn gesneden ui
2 el. kerrie
1 tl. paprikapoeder
beetje room

Pannenkoek met champignons

Voor het deeg het bloem mengen met het bakpoeder en het zout. Het losgeklopte ei en de melk toevoegen en tot een glad deeg roeren. Dunne pannenkoekjes bakken en deze warm houden. Het spek in dobbelsteentjes snijden, de uien schoonmaken en fijnsnijden. Het spek en de uien dan aanfruiten in wat boter. De champignons borstelen en in schijfjes snijden en eveneens aanfruiten in boter. Kruiden met een flinke snuif selderijzout en er het spek en de uien bijvoegen nu dit alles laten stoven. Hierna de room toevoegen en laten indikken. Op smaak brengen met peper en eventueel wat zout.Op elke pannenkoek een weinig vulsel scheppen en dubbel plooien of oprollenen het geheel warm opdienen

Ingrediënten

60 gr.tarwebloem
1 ei
125 cl. halfvolle melk
2 gr.bakpoeder
250 gr. champignons
5 reepjes spek
2 middelgrote uien
20 gr. boter
2 dl. room
peper en zout
wat selderijzout

Avocado-zalm sandwich

Snijd de tomaat en de helft van de avocado in plakjes. Prak de rest van de avocado fijn en meng de mayonaise en wat chilipoeder erdoor. Bestrijk de sneetjes met de avocadospread. Leg 1 sneetje op een bordje. Verdeel de tomaat erover. Leg een tweede sneetje brood erop en verdeel de avocado erover. Leg het laatste sneetje brood erop en leg hierop de dubbel gevouwen plakjes zalm en garneer het geheel met basilicum.

Ingrediënten

halve vleestomaat
Halve avocado
1 el. mayonaise
wat chilipoeder
3 sneetjes casino witbrood
2 plakjes gerookte zalm
1 blaadje basilicum

De echte Amerikaanse boterham

De bacon moet zeer dun gesneden zijn. Bak de bacon in een beetje boter tot die krokant is.Dit doe je op een redelijk hoog vuur. Snij de tomaat in dunne schijven en neem een blad van de icebergsla. Beleg de boterham met sla, daarna schijven tomaat.Strooi peper en zout op de tomaat.Leg tenslotte de krokante bacon erbovenop.Bovenop komt nog een sneetje brood. Steek een prikker door de boterham en prik er een augurk op.

Ingrediënten

5 sneetjes gerookte bacon of spek
2 sneden brood
wat blaadjes icebergsla
1 tomaat
wat boter
peper en zout
1 augurk

Kruidig sneetje kipfilet

Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes. Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Meng de zuivelspread met de bieslook en peterselie. Breng op smaak met zwarte peper. Halveer de sneetjes roggebrood diagonaal en bestrijk ze royaal met de kruidenspread. Verdeel de reepjes kip en de blokjes tomaat erover. Leg de sneetjes op een schaal.

Ingrediënten

3 sneetjes licht roggebrood
2 kleine trostomaatjes
3 plakjes kipfilet
1 bakje zuivelspread light
2 el. bieslook, fijngeknipt
2 el. fijngeknipte peterselie
wat versgemalen zwarte peper

Meloen aardbeien smoothy

Pureer alle ingrediënten in een blender of mixer. Giet dan in een glas en doe er eventueel nog een scheutje 7 up bij.

Ingrediënten

125 gr aardbeien,
1el. aardbeien siroop,
halve galia- of ogenmeloen in blokjes, zonder pitten
tl suiker,
scheut citroensap,
2el. crushed ice.

Brabantse worstenbroodjes

Bereid het witbrooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het met huishoudfolie afgedekt rijzen. Meng het gehakt met 1 ei, het paneermeel, de nootmuskaat, de kruidnagel, de mosterd en peper en zout naar smaak. Voeg als het gehakt te vochtig is nog wat paneermeel toe. Maak 12 worstjes van 15 centimeter. Kneed het deeg goed en verdeel het in 12 porties. Rol ze uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een rechthoek van ca. 12 x 15 cm. Rol in iedere rechthoek in de lengte een worstje en druk het deeg stevig dicht. Laat de broodjes 15 minuten met de naad naar beneden onder een theedoek rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kluts het andere ei. Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak de worstenbroodjes in 25 minuten gaar en lichtbruin. Serveer lauwwarm.

Ingrediënten

1pak mix voor witbrood (500 g)
400 gr. half-om-halfgehakt
2 eieren
2 el. paneermeel
halve tl. nootmuskaat
flinke mespunt gemalen kruidnagel
1 el. grove mosterd
Bloem,om het aanrecht mee te bestuiven

Hardgekookte eieren met Asperges

Schil de asperges zeer zorgvuldig en vooral niet te dun. Kook ze in ruim water met zout en iets suiker in 20 minuten gaar. Snij ze op een lengte van 8 centimeter af en maak van deze stukjes 4 mooie bosjes. De rest van de asperges pureren we in de mixer. Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze afkoelen en hak ze zeer fijn. Hak ook de augurkjes fijn. Meng augurk, ei en puree van asperges door de mayonaise. Als alles goed koud is leggen we op elk bordje een bosje asperges, geven er dwars overheen wat saus en serveren de rest van de saus er apart bij.

Ingrediënten

1 kilo asperges
3 eieren
een weinig zout
2 dl. mayonaise
2 augurkjes