Artisjokkenhart met geitenkaas

Artisjokharten en de geitenkaas pureren in een keukenmachine. Voeg de kruidenen 4 blaadjes basilicum toe en pureer nogmaals tot een egale moes. Naar smaak zout en peper toevoegen. Als laatste: leg kleine hoeveelheden op een amuselepel en top deze af met de overige vier blaadjes basilicum.

Geconfijte eend

De eendenbout rondom aanbraden in twee eetlepels ganzenvet samen met de kruiden. Bestrooi met zout en peper. Voeg het overige ganzenvet en de runderbouillon toe en laat de bout een uur garen op laag vuur tot het vlees makkelijk van de bout te verwijderen is.

Prak met een vork het vlees van de bout en schep het om met wat bakvocht. Leg kleine hoeveelheden op een amuselepel en serveer met wat kortgesneden peterselie.

Chocoladetaart met bosvruchten

Verwarm de oven voor op 150 graden. Als je een hetelucht oven hebt, zet je deze 10 minuten voordat je de taart in de oven wilt doen, aan op 130 graden. Maak nu met behulp van een vijzel de walnoten klein. Je kan dit ook doen met behulp van een schone theedoek en een aanrechtblad. Doe de walnoten dan in de theedoek en druk deze fijn op het aanrechtblad.

In een pannetje met heet water laat je de chocola (in stukken) in een vuurvast schaaltje of kommetje smelten,au bain marie. Zorg ervoor dat de chocola niet gaat borrelen. Roer de vloeibaar geworden chocola af en toe goed door, zodat alle stukken smelten. Haal het kommetje uit het hete water en laat vervolgens de chocola wat afkoelen.

Splits de 4 eieren en bewaar de dooiers en het eiwit in 2 aparte kommen. Zorg ervoor dat je het eiwit zoveel mogelijk van het eigeel scheidt.Klop met behulp van een mixer het eiwit stijf.Vervolgens meng je in een beslagkom 125 gr. boter, de suiker en het zakje vanillesuiker. Voeg één voor één de eierdooiers toe en blijf mixen tot het een glad geheel is. Vervolgens meng je scheutje voor scheutje met de hand de gesmolten chocola door het beslag en roer je de walnoten erdoor.

Giet het eiwit vervolgens bovenop je beslagmengsel en zeef de bloem eroverheen. Meng alles door elkaar met behulp van de mixer.Giet de beslagmassa in de springvorm. Als je een siliconenvorm gebruikt, zet deze vorm dan al buiten de oven op het rooster. De vorm is namelijk niet stevig en met beslag erin kun je hem bijna niet meer verplaatsen zonder te knoeien.

Bak de taart 50 minuten in het midden van de oven. Je kan checken of de taart gaar is door er een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uitkomt, is de taart gaar. Zo niet, laat de taart dan nog even in de oven staan.Als de taart in de oven staat, pureer je de bosvruchten met behulp van een keukenmachine / pureerstaaf. Het mengsel mag best een beetje zuur zijn als goeie tegenhanger voor de zoete taart. Ook klop je de slagroom stijf (volg hierbij de bereidingswijze op het bekertje) en voeg je naar smaak de limoenrasp toe.

Als de taart gaar is, laat je hem nog een kwartiertje buiten de oven staan. Vervolgens kan hij uit de taartvorm gehaald worden. Bestuif de taart met de poedersuiker en cacaopoeder. Je kan de taart zo op tafel zetten met de room en bosvruchten er in schaaltjes bij. Het leukste is echter om de taart in porties te snijden en op de dessertbordjes te leggen. Voeg een toefje room en een paar lepels bosvruchtenmousse toe en maak het geheel af met een takje verse munt.

Erwten-muntsoep met room en gamba

Zet in een klein beetje olijfolie het gesnipperde sjalotje even aan en voeg de kippenbouillon toe en breng dit aan de kook. Voeg de diepvrieserwten en een groot deel van de munt toe zodra de bouillon kookt en laat dit nu5 minuten goed koken.

Pureer de erwten en munt met een staafmixer tot een goede dikheid. Indien gewenst voeg je nog wat water of wat erwten toe om de correcte dikheid te creëren. Laat de soep nog enkele minuutjes koken.Klop de room even met de mixer lobbig, zodat hij straks op de soep blijft drijven.

Maak de gamba’s schoon en laat alleen het laatste staartstukje eraan zitten; bestrooi ze met een klein beetje verse peper en zout. Zet lekkere olijfolie op met wat schijfjes knoflook en voeg de gamba’s toe als de knoflook bruin begin te kleuren. Bak beide kanten heel kort aan totdat ze roze zijn.

Opdientip:
Schenk de soep in een mooi wijn- of champagneglas, schep hier de opgeklopte room op en snij de gamba in en schuif deze over de rand van het glas. Pluk een blaadje munt en garneer dit naast de gamba op de opgeklopte room! Serveer met een zwart rietje of een lange lepel!

Gezonde volkoren oliebollen

Maak een glad deeg van alle ingredienten behalve de appel en rozijnen, door eerst de droge te mengen, en dan de natte er goed door te mixen. Laat het deeg 15 minuten rusten. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom. Verwarm plantaardige olie tot 180 graden. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooi ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in het vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om, maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Het frituren duurt zeker een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.

Tiramisu van rabarber

De rabarber wassen en in stukjes snijden. In een pan de rabarber met wat water en suiker koken en tot moes roeren, eenmaal afgekoeld 2 el. creme de cassis erdoor roeren. Slagroom stijfkloppen met suiker en ook 2 el. creme de cassis door de mascarpone roeren en de slagroom er luchtig doorheen scheppen. Op de bodem van de schaal een laag lange vingers leggen nadat je deze door de likeur hebt gehaald. Achtereenvolgens erover verdelen: helft van het mascarponemengsel, helft van rabarbermoes, weer een laag lange vingers deze  weer in de likeur dopen, rest van het mascarponemengsel en afdekken met rest van rabarbermoes. In de koelkast de rabarber tiramisu 2 uur door en door koud laten worden.

Brownies van Wilma

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een rechthoekige bakvorm van 18 bij 20 centimeter in. Schep de chocolade en boter in een kom, zet de kom in een pan met kokend water en laat de chocolade en boter smelten,au bain marie. Meng nu de bloem met kaneelpoeder, bakpoeder en basterdsuiker. Klop in een kom de eieren in 10 minuten luchtig en lichtgeel. Spatel het bloemmengsel en de vulling er luchtig doorheen. Daarna spatel je de gesmolten chocolade en boter er luchtig door.Schep het mengsel in de bakvorm en verdeel dit. Bak de brownie in 40 tot 45 minuten gaar. Laat dit geheel 10 minuten rusten en snijd dan de brownies in blokjes van 4 bij 4 cm.

Biersoep uit Vlaanderen

Zet het water op met de suiker en de rijst en kook het tot de rijst gaar is. Schenk het bier erbij en voeg een mespuntje kaneel toe. Roer alles goed door elkaar en dien de soep direct op.

Ouderwetse stroopwafels

Het geheim van de stroopwafel valt uiteen in twee delen. De ene helft van het geheim is, dat je de wafels alleen warm kunt verwerken. Anders breken ze. De andere helft is dat er boter en suiker door de stroop moet wordengewerkt, waardoor deze nog stijver en nog kleveriger wordt.Ook de bereiding bestaat uit twee delen: het bakken van de wafels en het maken van de vulling.

Voor de wafels:
Maak van de wafelingredienten een beslag. Dit wordt een vrij stevige massa die u met de handen door elkaar zult moeten kneden.Laat het deeg drie kwartier rijzen, liefst op een vochtig-warme plek. Kneed het dan opnieuw en verdeel vervolgens het deeg in balletjes tergrootte van een stevige knikker.
Voor de vulling:
Verwarm de stroop en meng de andere ingredienten er door. Leg dan een balletje deeg in een wafelijzer en bak het aan beide kanten gaar. Licht met een mes de wafel uit het ijzer en snijdt de wafel open wanneer die nog warm is. Wacht u te lang dan zal de wafel breken. Besmeer de ene wafelhelft met de vulling en druk de andere helft er op. Tip: Om te voorkomen, dat u niet snel genoeg bent om de wafels open te snijden,kunt u het bakken en opensnijden het beste met zijn tweeën doen.

Rode bietensoep met yoghurt

Smelt de boter in een pan en fruit de gesneden groenten vijf minuten op een niet te hoog vuur. Giet de bouillon er bij en breng dit aan de kook. Kook de soep tot de groenten bijna gaar zijn. Pel de rode bieten en snijd deze in blokjes. Doe deze bij de soep. Breng de soep op smaak met peper, zout en citroensap.

Laat de soep nog een paar minuten doorkoken en verdeel hem dan over vier borden. Schep de yoghurt in het midden.