Eenvoudige uiensoep

Maak de helft van de boter in een soeppan warm. Bak daarin de fijngesneden uien goudgeel en voeg de bloem toe. Voeg hierna in kleine hoeveelheden de bouillon toe. Laat het geheel ongeveer 20 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Snij de korstjes van de sneetjes brood en bak ze. Leg de stukjes brood in de soep en bestrooi met de gruyère kaas. Zet de soepkoppen even in de oven tot de kaas mooi bruin van kleur is geworden.

Ingrediënten

25 gr. bloem
400 gr. uien
peper en zout
80 gr. room boter
80 gr. gruyère kaas
1 liter vleesbouillon
4 sneden wit brood

Komkommerroomsoep

Breng de bouillon aan de kook. Roer de bloem met wat water tot een papje en voeg dit bij de bouillon. Laat 10 minuten zachtjes koken. Maak ondertussen de komkommer schoon, schil ze en snij ze in de lengte doormidden. Haal er de pitjes uit en snij de komkommer in kleine blokjes. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de komkommer zeer zachtjes, zodat ze geen kleur aanneemt. Maak de dille schoon en hak ze fijn. Voeg naar smaak een beetje citroensap bij de bouillon. Als de komkommer gaar is, mengen we de room met de eidooiers, geven dit mengsel, van het vuur af, bij de bouillon en brengen deze met zout en peper op smaak en voeg nu de dille toe Geef in elke soepkop wat komkommer, schenk er de roomsoep over en serveer heet.

Ingrediënten

1 liter bouillon
50 gram boter
1 komkommer
25 gr. bloem
halve citroen
2 eidooiers
1 dl slagroom
peper, zout en dille

Courgettesoep

Snipper de ui en knoflook. Was de courgette en verwijder stukken schil die beschadigd zijn. Snijd de courgettes doormidden en verwijder de zaadjes. Met een theelepel kun je ze er zo uit schrapen. Snijd de courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.Fruit de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg de plakjes courgette toe en bak mee tot ook deze zacht begint te worden. Voeg nu de mosterd toe en bak deze even mee. Het zuur van de mosterd verdampt door het bakken. Giet de warme bouillon bij de courgettes, breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.

Ingrediënten

1 groene courgette
1 gele courgette
2 tl  grove mosterd
2 tenen knoflook
1 lt. rundvleesbouillon
100 gr. uien
wat olijfolie

Pittige paprika groentesoep

Maak een bouillon van het water, de bouillonblokjes en de peper en zout. Snij de ingrediënten in kleine stukjes en voeg ze toe aan de bouillon en breng het geheel aan de kook, breng daarna de soep op smaak met wat extra peper en zout

Ingrediënten

1 zak soepgroenten
1 rode peper zonder zaadjes
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
1 komkommer
halve venkelknol
3 kippenbouillonblokjes
3 liter water
peper en zout

Veelkleurige paprikasoep

De bouillon aan de kook brengen met daarin stukjes gesneden paprika’s, geperste knoflooktenen, gesnipperde ui, gesneden prei,fijngeknepen tomaten uit blik en het tomatenpuree uit dat blik, en paprikapoeder. Dit 5 minuten zachtjes laten koken en op smaak maken brengen met zout,peper en paprikapoeder. De ham in stukjes snijden en toevoegen zodra de pan van het vuur gaat of in de borden leggen en de soep er over heen scheppen.Eventueel nog garneren met een scheutje room.

Ingrediënten

1 ltr. kruidenbouillon
1 grote rode paprika
1 grote groene paprika
1 grote gele paprika
1 grote oranje paprika
1 teentje knoflook
1 grote ui
50 gr. tomatenpuree
10 gr. paprikapoeder
100 gr. ham
zout en peper
wat gesneden prei

Originele gazpacho

De ui en de teen knoflook schillen en beiden in grove blokjes snijden. De steeltjes van de tomaten halen en kruisgewijze insnijden. De tomaten nu kort in kokend water onderdompelen, vervolgens onder de koude kraan laten schrikken en hen ontvellen. Het vruchtvlees dan in grove dobbelsteentjes snijden. Van de geschilde komkommer enkele plakken ter garnering achterhouden. De overige komkommers evenals de paprika’s in grove blokjes snijden. Alle groenten pureren en er olie en citroensap doorheen roeren. De koude groentebouillon door de groentepuree roeren en het geheel met een beetje zeezout, chilipoeder en peper op smaak brengen. De soep afdekken en 2 uur koud wegzetten. Ondertussen de gewassen en gedroogde kruiden heel fijn hakken.De soep nog eens op smaak brengen en er de borden mee vullen als laatste met kruiden en plakken komkommer garneren.

Ingrediënten

2 uien
2 tenen knoflook
2 vleestomaten
200 gr. komkommer
150 gr. gele paprika
150 gr. groene paprika
2 el. koud geperste zonnebloemolie
2 tl. citroensap
250  ml. pittig gekruide groentebouillon
beetje zeezout
1 mespunt chilipoeder
wat vers gemalen peper
half bosje bieslook
half bosje dille

Bretonse tomatensoep

Snij de ham in kleine blokjes en de champignons in plakjes. Pel de uien en snipper ze, schrap de wortel en verdeel deze in plakjes, verhit nu de zonnebloemolie en bak daarin de helft van de ham, de champignons,uien en wortel knoflook met 1 eetlepel peterselie erbij. Voeg dan de gepelde tomaten en het sap toe, giet de bouillon en de wijn erbij en roer goed door, laat dit 15 minuten koken. Pureer de soep  en voeg de in stukjes verdeelde vis toe. Voeg nu de rest van ingrediënten toe en laat even doorkoken. Serveer op een warm bord en strooi er wat kaas over.

Ingrediënten

1 dikke plak ham
250 gr champignons
2 uien
1 winterwortel
2 teentjes knoflook
3 eetlepels zonnebloem olie
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 blik gepelde tomaten
1 liter bouillon naar keuze
2 dl  zoete rode wijn
200 gr kabeljauw of koolvis
100 gr diepvriesdoperwten

Veelkleurige soep

Snij de sjalotjes, de knoflook en paprika’s niet te fijn. Fruit de sjalotjes en de knoflook zachtjes in wat olijfolie, tot de sjalotjes glazig zijn. Verdeel de olie, sjalotjes en knoflook over twee pannen en voeg de stukken rode paprika toe aan de ene pan en voeg de stukken gele paprika toe aan de andere pan. Roer door de ui en knoflook en laat de paprika 2 minuten zachtjes stoven. Los de 2 bouillonblokjes op in 1 liter heet water. Schenk in elke pan een halve liter bouillon, breng het aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken. Pureer met de staafmixer en maak de soep op smaak met peper en zout. Schenk met twee soeplepels tegelijk vanuit iedere pan op een bord, zodat het bord voor de helft geel en voor de helft rood is. Bestrooi met wat peterselie en dien op.
Leuke tip: omdat het gerecht zo licht is past het prima in een uitgebreid diner. Serveer met geroosterd stokbrood. Eventueel kun je een kwart paprika in kleine blokjes snijden en die niet meekoken en voor het serveren in de soep strooien.

Ingrediënten

5 rode paprika’s
5 gele paprika’s
2 groente of kruiden bouillonblokjes
olijfolie
3 sjalotjes
2 teentjes knoflook
wat fijngehakte peterselie

Soep van ons moe

Wortelen, uien, stukjes peterseliestengel en paprika koken inde bouillon en de tomatenpuree erbij doen en dit laten stoven  in wat vetstof zonder te kleuren. Nu het gehakt op smaak brengen en er balletjes van draaien en deze mee laten koken. De soep als laatste afwerken met wat room en de peterselie. Lekker met stokbrood.

Ingrediënten

2 grote uien,
4 winterwortelen,
3 rode paprika’s,
1 blikje tomatenpuree
3 liter vleesbouillon,
wat weinig room,
wat vers gehakte peterselie,
500 gr. biologisch rundergehakt

Romige groen/witte aspergesoep

Was de asperges, schil de witte en verwijder het houtachtige gedeelte van de groene asperges. Leg de asperge schillen gelijk in de bouillon en breng deze aan de kook. Trek minimaal 10 minuten, daarna de bouillon zeven. Snijd de asperges in stukken van 3 cm groot en kook ze gaar in de bouillon. Voeg eerst de steelstukken van de witte asperges toe en na 3 minuten de groene asperges en de witte aspergekopjes. Kook nu alles nog 3 minuten. Meng de room, de eidooier, de mosterd en de maïzena goed door elkaaren voeg wat bouillon toe. Leg de warme stukken asperges in warme soepborden. Roer het roommengsel bij de warme bouillon en warm dit op tot het begint te binden, laat echter niet koken. Schenk de soep in de borden.

Ingrediënten

6 witte asperges
6 groene asperges
8 dl vleesbouillon
80 ml room
1 eidooier
1 tl. grove mosterd
2 tl. theelepels maïzena