Brabantse aardappelsoep

Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes. Schraap de wortel en snijd deze in plakjes. Maak de preien schoon en snijd deze in ringen. Maak dan de knolselderij schoon en snijd deze ook in blokjes. Breng met het water aan de kook en laat het geheel zachtjes 30 minuten doorkoken. Wrijf daarna alles door een zeef en doe de puree terug in het kookvocht. Breng de melk met de boter aan de kook en roer dat door de soep. Laat de soep nu nog eens 15 minuten zachtjes doorkoken.Maak de aardappelsoep op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer er ten slotte het losgeklopte ei en de gewassen, fijngehakte peterselie door

Ingrediënten

6 grote aardappelen
1 winterwortel
2 preien
1 knolselderij
1 1/2 liter water
5 dl. melk
25 gr. boter
zout en wat versgemalen peper
nootmuskaat
1 ei
half bosje peterselie

Rode bietensoep met yoghurt

Smelt de boter in een pan en fruit de gesneden groenten vijf minuten op een niet te hoog vuur. Giet de bouillon er bij en breng dit aan de kook. Kook de soep tot de groenten bijna gaar zijn. Pel de rode bieten en snijd deze in blokjes. Doe deze bij de soep. Breng de soep op smaak met peper, zout en citroensap.

Laat de soep nog een paar minuten doorkoken en verdeel hem dan over vier borden. Schep de yoghurt in het midden.

Ingrediënten

1 gekookte rode bieten
40 gr. boter
1 halve fijn gehakte ui
1 worteltje, in blokjes gesneden
1 klein gesneden stengel bleekselderij
100 gr. fijn gesneden witte kool
1 liter kippenbouillon
zout en peper
citroensap
2.5 dl. magere yoghurt

Schotse soep

Was de gort en kook deze in de 5 dl. water in ca. 1 uur gaar.Maak de wortels schoon en snij ze in plakjes en maak de koolraap schoon en snij deze in blokjes. Maak de preien schoon en snij ze in dunne ringen en snij de knolselderij in blokjes. Maak dan de uien schoon en snij ze klein en schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Verhit de boter en fruit hierin de kleingesneden groente en aardappelen ongeveer  5 minuten. Schep tijdens het fruiten wel alles regelmatig om.Voeg een halve liter van de bouillon aan het mengsel toe en laat alles op laag vuur in 20 minuten gaar koken. Voeg de gekookte gort, de rest van het wa-ter of de bouillon, de marmite, zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en laat de soep nog ca. 15 minuten zachtjes doorkoken. Roer vlak voor het serveren de room door de soep.

Ingrediënten

1 klein koolraapje
100 gr. gort
5 dl.water
2 flinke winterwortels
2 preien
halve knolselderij
2 uien
2 grote aardappelen
50 gr. boter
1 lgroentebouillon
1½ tl. marmite
wat zout en peper
wat nootmuskaat
1 el. room

Erg gezonde soep

Was en snij de groenten en kook alles in een grote pan gedurende 1 uur. Eventueel op smaak brengen met sojasaus, rozemarijn, oregano, thijm en peper. Tip: voeg geen zout toe!

Ingrediënten

6 uien
2 groene paprika's
2 rode paprika’s
1 bos bladselderie
1 flinke stronk broccoli
3 tomaten
2 winterwortels
1 bouillonblok
rozemarijn, oregano, thijm en peper

Stevige spruitensoep

Maak alle groenten schoon. Snijd de knolselderij in blokjes, de prei in ringen en snipper de ui. Doe de groenten, inclusief de spruitjes, in een grote pan en bak alles tot het glazig is. Giet er dan water met bouillonblokjes op. Breng dit aan de kook en laat de soep tenminste een half uur pruttelen. Prik na dertig minuten in de groenten om te kijken of ze zacht zijn. Is dat het geval, pureer dan alles. Laat dan de soep nogzo’n tien minuten doorkoken. Snijd de ham in blokjes en lepel die er op het laatste moment door. De kaas als allerlaatste geven. Tip: dit is een echte maaltijdsoep!

Ingrediënten

500 gr. stevig spruitjes
halve knolselderij
2 preien
2 uien
1 1/2 liter water
2 vleesbouillonblokjes
100 gr. gekookte ham
100 gr. geraspte belegen kaas

Zuppa di Zucchine

Doe 1 eetlepel olijfolie in de grote pan en fruit hierin de gesnipperde sjalot todat hij glazig wordt. Voeg daarna de schoongemaakte en van zijn zaadlijsten ontdane courgette toe, grof in blokjes gesneden. Bak deze al roerende gedurende ongeveer 5 minuten mee. Niet te bruin laten worden dan verbrand de courgette en dit doet afbreuk aan de verfijnde smaak!! Voeg de kippenbouillon toe. Breng dit geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Pureer dan de soep met een staafmixer. Zet hem van het vuur af.
Marineer ondertussen de ingredienten voor de garnering van de soep voor minimaal 10 minuten. Klop de eieren met de Parmezaanse kaas los in een aparte kom. Giet dit mengsel al roerende bij de gepureerde soep. Maak het af met de garnering op het bord bij het opdienen, of zet het apart op tafel erbij.

Ingrediënten

2 gesnipperde sjalotjes
500 gr. courgettes
olijfolie
1 lt. kippenbouillion
2 eieren
50 gr. gemalen parmezaanse kaas
Voor de garnering:
2 kleine roma tomaatjes, klein gesneden en ontveld en schoongemaakt van zaad en water.
4 el. klein gesneden courgetteblokjes
2 el. vers gehakt basilicum
1 klein fijngehakt knoflookteentje
lepel olijfolie
peper en zout

Broccoli Wortel Crèmesoep

Fruit de groenten kort in de pan, voeg 1 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Groentenbouillonkorrels toevoegen. Even laten doorkoken. Op het laatst de soja- room toevoegen.

Ingrediënten

250 gram broccoli
250 gram wortel
1 ui
100 ml soja cuisine
groentenbouillon
croutons

Echte bruine bonensoep

Begin met de bruine bonen  vooraf te weken, dit een nacht lang. De andere dag beginnen met het blad van de knolselderij klein te snijden. Dit met de prei en de bruine bonen in een pan doen en deze inhoud van de pan omroeren, aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken. Vanaf nu regelmatig omroeren om aanbranden tegen te gaan. Nu de rookworst in plakjes snijden en in de pan doen en de bouillonblokjes boven de soep verkruimelen en  zachtjes verder laten koken. Voeg de aardappels in blokjes toe om de soep te binden. Breng de soep zo nodig nog op smaak met peper en zout. Tip: Voeg niet teveel peper, zout en maggi toe, zet dit op tafel! Lekker met roggebrood

Ingrediënten

250 gr. prei
1 knolselderij, liefst met blad
200 gr. winterwortel 1/2 liter water
2 aardappelen
1 liter water
vleesbouillonblokjes voor 1 liter bouillon
250 gr. verse bruine bonen
1 magere rookworst (225 gram)
peper, zout, maggi

Banaan kerriesoep

Fruit de ui met de kerrie, paprikapoeder in de boter en voeg de bloem er bij. Voeg er dan langzaam en steeds roerend de bouillon aan toe. Plet de bananen en voeg ze er bij. Laat de soep al roerend 5 minuten doorkoken en voeg als laatste de room bij.

Ingrediënten

1 liter bouillon van een verse kip of 4 kippenbouillonblokjes
2 bananen
40 gr.bloem
40 gr. boter
50 gr. fijn gesneden ui
2 el. kerrie
1 tl. paprikapoeder
beetje room

Amandel kerriesoep

Breng 3/4 liter water aan de kook, en los de bouillonblokjes op, neem van het vuur af en roer er de melk onder. Smelt nu in een andere pan de boter en roer er de kerriepoeder onder, laat dit een half minuutje bakken. Roer er dan de bloem door, en al roerende scheutje voor scheutje de bouillon toevoegen. Blijven roeren tot het een gebonden soep is en roer er dan de gemalen amandelen door. Dan in een droge pan de geschaafde amandelen lichtbruin roosteren. Neem nu de eidooier en meng er 3 eetlepels soep door. Dit al roerende aan de hete soep toevoegen, let op:  de soep niet meer laten koken. Roer er nu de bieslook en peterselie door, breng op smaak met peper en zout. En als laatste de room erdoor roeren, dan de soep in borden scheppen en bestrooien met de geschaafde amandel.

Ingrediënten

150 gr. blanke gemalen amandelen
2 kruidenbouillonblokjes
half zakje geschaafde amandelen
3 dl.melk
25 gr. boter
25 gr. bloem
halve tl. kerriepoeder
1 el. fijngesneden bieslook
2 el. fijngesneden peterselie
1 ei
beetje room
peper en zout