Pers het sap uit de sinaasappels, haal het vruchtvlees uit de avocado’s en meng deze met het sinaas-appelsap.Voeg de yoghurt toe en roer het geheel tot een egaal mengsel. Voeg citroen, peper, zout en tabasco naar smaak toe
Tip: leuk serveren op je eigen wijze: bijvoorbeeld in een diepgevroren ijsglaasje, afgemaakt met de rasp van sinaasappelschil en eventueel een stukje groen wat voor handen is.
Ingrediënten
2 sinaasappels
4 avocado’s
500 ml.natuuryoghurt
wat vers citroensap
paar druppeltjes tabasco
peper en zout
Kerriesoep met gamba’s van de grill
Zet de kippenbouillon op het vuur. Doe in een steelpannetje een aantal lepels kerrie met wat witte wijn, laat dit zachtjes koken. Snijd daarna een sjalotje en doe deze bij de bouillon samen met de kerrie en dan naar eigen smaak sterk of licht maken.
Doe de rode Thaise curry erbij om het pittiger te maken, voeg daarna wat crème fraiche toe.Bak de gamba’s aan beiden kanten op de grill en voeg hieraan gemalen peper en zeezout toe.Serveer de soep in een cappuccinokop of kleine kom en steek de gamba aan een prikker. Deze leg je op het randje van het kopje Als laatste het geheel garneren met bosuitje en serveren met een minibroodje.
Ingrediënten
1 liter kippenbouillon
3 el. kerriepoeder
4 houten prikkers
3 el. witte wijn
1 sjalotje, fijngesneden
1 tl. rode Thaise curry
klein beetje crème fraiche
4 grote gamba’s
peper en zout
1 bosuitje, in ringetjes gesneden
4 st. minibroodjes
Mais-avocado soep
Hak de rode uien fijn en bewaar de helft hiervan. Fruit de andere helft van de gesnipperde uien samen met de teentjes knoflook in de olie, tot zeeen beetje glazig en nog lekker krokant van binnen zijn. Voeg dan de bouillon, de rijst en het bonenkruid toe en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen.Laat ondertussen de maïskorrels uitlekken en snij het pepertje in ringetjes. Snij het vruchtvlees van de avocado in schijfjes. Verwarm de maïs, het pepertje en de avocado mee in de soep en maak nu alles op smaak met zout en versgemalen peper. Als laatste: strooi de rest van de gehakte rode uien uit over de borden.
Ingrediënten
2 rode uien
2 teentjes knoflook
1 el. olijfolie
1 liter kippenbouillon
100 gr. snelkookrijst
1 takje bonenkruid
1 blikje maïskorrels
1 groen pepertje
1 niet te rijpe avocado
wat zout en vers gemalen peper
Groene soep van asperges
Was de asperges en snijd van de onderkant ongeveer 1 cm af, laat de asperges in water met zout gaar worden. Snijd de toppen van de asperges,ongeveer 3 cm, bewaar de topjes en snijd de rest van de asperge- stelen fijn en pureer deze met 8 dl kookvocht. Wrijf het mengsel door een zeef in een pan, breng het langzaam aan de kook en laat het bouillonblokje hierin oplossen. Laat de soep tot de gewenste dikte in- koken en doe er dan de room bij. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Verwarm de topjes en doe die bij de soep. Bak het ontbijtspek knapperig en strooi het over de soep. Tip: serveer hierbij het Belgisch boerenbrood van ReceptenRecepten
Ingrediënten
1 kg. groene asperges
2,5 dl. room
8 plakjes ontbijtspek
1 groentenbouillonblokje
zout en peper.
Mosterdsperziebonen
Maak de sperziebonen schoon en kook ze gaar. met wat zout. Bak de spekblokjes zachtjes uit en op het laatst de ui mee fruiten. Pers de knoflook en maak nu een dressing van de knoflook, nootmuskaat, honing, mosterd, wijnazijn en olie.Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan Laat de sperziebonen kort uitlekken, schep ze om met de dressing. Serveer op een schaal. Strooi er nu de uitgebakken spekblokjes en de zonnebloempitten overheen.
Ingrediënten
400 gr. sperziebonen
150 gr. magere ontbijt spekjes
1 klein gesnipperd uitje
3 teentjes knoflook
nootmuskaat
1 tl.honing
2 el. Zaanse mosterd
3 el.wijnazijn
6 el.olijfolie
3 el. zonnebloempitten.
wat zout
Gezonde bloemkoolsoep
Fruit de groenten in wat boter en voeg de bouillonblokjes en water toe. Breng aan de kook en laat alles 30 minuutjes zachtjes koken. Pureer de soep en breng op smaak met zout, peper en bieslook. Tip: seveer met uien en spekbroodjes van ReceptenRecepten
Ingrediënten
250 gr. gekookte bloemkool
2 flinke gekookte aardappels
1 prei in ringetjes gesneden
1 ui,
4 bouillonblokjes
wat bieslook
1 literwater, boter.
boter
zout en peper
Vissoep uit Normandië
Snijd de wijting in stukjes en pel de garnalen,bewaar de schalen en de koppen. Snipper de ui, snijd de wortel in blokjes en hak de knoflook fijn. Snijd de lavas en de peterselie fijn, houd welenkele toefjes achter. Doe de vis, de schalen en de koppen van de garnalen, de groenten, de kruiden en de tomatenpuree in een wijde pan. Voeg de cider, de visfond en de versgemalen peper en zout toe. Breng alles aan de kook en laat het geheel zo’n 20 minuten zachtjes koken. Zeef de soep en haal de schalen en koppen van de garnalen eruit. Doe de vis, de gepelde garnalen, de groentenen het broodkruim in een blender. Druk de schalen en koppen door de zeef en voeg dit ook bij de ingrediënten in de blender. Draai de massa tot een puree. Doe de puree terug in de pan bij de gezeefde bouillon en roer er dan de crème fraiche door. Laat de soep nog even doorkoken.
Ingrediënten
250 gr. wijting filet
4 grote rauwe garnalen
1 grote ui
kwart winterwortel
1 teentje knoflook
4 takjes lavas
4 takjes peterselie
halve tl. marjolein
2 el. tomatenpuree
1 dl. droge cider
¾ liter visfond
2 eetlepels broodkruim
1 bekertje crème fraiche
2 el. slagroom
Duitse aardappelsoep
Snijd het spek in dobbelsteentjes, snipper de ui. Fruit het spek en de ui in een grote pan op een zacht vuurtje. De rest van de groenten en de aardappels in dobbelsteentjes snijden en deze kort laten meefruiten. De bouillon toevoegen en zout, peper en marjolein. De soep laten koken tot de groenten gaar zijn en de aanrdappels grotendeels uiteengevallen. Het gehakt mengen met de paneermeel, twee tl. gehaktkruiden en een tl. marjolein. Tien minuten voor de geschatte gaartijd de gehaktballetjes in de soep doen en soep laten trekken tegen het kookpunt aan. Afmaken met een scheut room, op smaak brengen met zout en peper en nog wat marjolein. Bestrooien met peterselie of bieslook.
Ingrediënten
30 gr. mager gerookt spek
2 middelgrote uien
1 winterwortel
1 prei
1/4 selderijknol
2 stengels bleekselderij,
3 grote bloemige aardappelen
1,5 liter bouillon
1el. room
zout enversgemalen peper
marjolein
250 gr. rundergehakt
wat gehaktkruiden
paneermeel
peterselie en bieslook
Soep van appelen
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en verdeel ze in 8 parten. Laat ze hierna 30 minuten in de bouillon koken. Breng vlak voor het opdienen de soep goed aan de kook en voeg er de verse kruiden aan toe. Laat nog 5 minuten lichtje sudderen en bestrooi de soep met de kaneel- en gemberpoeder. Dien deze soep warm op.Lekker bij deze soepSchil de appelen, verwijder het klokhuis en verdeel ze in 8 parten. Laat ze hierna 30 minuten in de bouillon koken. Breng vlak voor het opdienen de soep goed aan de kook en voeg er de verse kruiden aan toe. Laat nog 5 minuten lichtje sudderen en bestrooi de soep met de kaneel- en gemberpoeder. Dien deze soep warm op.Tip: lekker bij deze soep gehaktbroodjes
Ingrediënten
1 liter kippenbouillon
1 kg zachtzure appelen
1 koffielepel verse gehakte peterselie
1 koffielepel verse gehakte munt
1 snuifje kaneelpoeder
1 snuifje gemperpoeder
Biersoep uit Vlaanderen
Zet het water op met de suiker en de rijst en kook het tot de rijst gaar is. Schenk het bier erbij en voeg een mespuntje kaneel toe. Roer alles goed door elkaar en dien de soep direct op.
Ingrediënten
1 liter donker bier
2 1/2 dl. water
50 gr. rijst
50 gr. bruine suiker
mespunt kaneel