Down under salade

De eierdooier met een weinig water opkloppen en over het filodeeg strijken. Het deeg in een vorm doen en tot krokante korfjes bakken in de oven. De struisvogelfilets in reepjes snijden en bakken in boter. Kruiden met verse peper en zout, en witte wijnazijn met dragon toevoegen. De spekreepjes samen met de versnipperde ui  bakken en mengen met de reepjes struisvogelvlees. Room toevoegen en kort laten inkoken, zodat de smaken vermengen. De korfjes filodeeg in het midden van de borden plaatsen en vullen met snippers ijsbergsla. Dragonblaadjes door de mengeling van struisvogelvlees en spek roeren en dit alles over de sla in de korfjes verdelen. Afwerken  met de witlofblaadjes.Tip: eet hierbij gebakken krielaardappeltjes

Ingrediënten

200 gr. struisvogelfilet
200 gr. in blokjes gesneden gerookt spek
halve dl. witte wijnazijn met dragon
peper en zout
1 dl.room
1 grote rode ui
10 blaadjes verse dragon
4 blaadjes filodeeg
1 eierdooier
halve krop ijsbergsla
enkele blaadjes witlof

Salade Maroc

Verdeel op elk bord een aantal schijfjes komkommer, tomaat, ui en de maïskorrels. Breng op smaak met vinaigrette van olie en azijn.

Ingrediënten

1 komkommer
2 tomaten
1 ui
een blikje maïskorrels
olie en azijn

Orientaalse salade met rosbief.

In slakom dressing roeren van limoensap, vissaus, suiker en rode peper. Harde stelen uit de water kers verwijderen. Waterkers, mango, ui en komkommers door dressing mengen. Over 4 borden verdelen en repen rosbief erop leggen en als laatste garneren met de pindas.

Ingrediënten

3 geperste limoenen
2 el. vissaus
2 tl. suiker
1 fijngehakte rode peper
75 gr. waterkers
2 mango in reepjes
1 rode ui in halve ringen gesneden
2 snackkomkommers in plakjes
200 gr. rosbief in repen
2 el. gehakte pindas

Ouderwetse Opperdoezer salade

Boen de aardappelen onder stromend water schoon en kook ze  ongeveer15 minuten in water met zout. Bak intussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig uit. Breng de azijn met 2 el. water, de knoflook en de ui aan de kook. En kook het 5 min. op een laag vuur. Roer er de olie en de pesto door en breng de dressing op smaak met peper en zout. Snijd de aardappelen in plakjes en schep ze met de spekjes, de tomaten en de dressing door elkaar. Garneer met de pijnboompitten en het basilicum. Tip: eet met bijvoorbeeld een varkenshaasje.

Ingrediënten

1 kg Opperdoezer Ronde aardappelen
wat zout
125 gr. magere spekreepjes
2 el. kruidenazijn
1 teentje gesnipperde knoflook
1 gesnipperde ui
3 el. extra vierge olijfolie
3 el. groene pesto
1 rood pepertje
1 schaal cocktailtomaten, in partjes gesneden
2 el. geroosterde pijnboompitten
3 el. geknipte basilicum

Kropsla met Zeeuws spek

Pluk de slablaadjes zorgvuldig los en leg ze in ijskoud water. Kook de eieren in 3 minuten zacht. Verwarm de koekenpan en snij het spek in kleine stukjes en bak ze zachtjes een beetje uit. Schrik de eieren met koud water en laat ze verder afkoelen. Klop van de mosterd, azijn en olie een dressing en breng op smaak met zout en peper. Droog de sla en verdeel over 4 borden. Pel de eieren en snijd ze doormidden. Leg op elk bord twee halve eieren en verdeel het spek over de sla. Giet ook een straaltje van het bakvet over de sla en als laatste een lepel van de dressing. Snipper de bieslook over de salade.

Ingrediënten

150 gr. Zeeuws spek in plakjes
1 mooie krop bladsla
4 eieren
1 tl. scherpe mosterd
2 el. witte wijnazijn
4 el. zonnebloemolie
zout en versgemalen peper
bieslook

Heerlijke koude schotel

Leg de goed gewassen blaadjes sla op een grote schaal en snijd dan de bloemkool roosjes. Nu 2 hardgekookte eieren in de lengte in mootjes snijden, deze zijn voor de garnering en 2 hardgekookte eieren in de lengte of overdwars doorsnijden. Deze zijn voor het vullen.  Maak de 2 eidooiers van deze doorgesneden eieren, met wat sardientjes goed fijn en meng het met wat mayonnaise en vul de 4 halve eieren met dit mengsel. De 2 hardgekookte eieren fijnmaken met een vork om ze later over de schaal te verdelen. Leg nu midden op de schaal de geraspte worteltjes, aan weerskanten van de geraspte worteltjes wat geraspte knolselderij en wat fijne doperwtjes.  Besmeer de plakken ham met wat mayonaise en verdeel de asperges erop, rol dan de plakken ham op en leg ze netjes op de schaal. Meng nu wat tomatenketchup met wat mayonaise en doe dit op de plakjes salami, doe daar wat uitjes op en leg dit ook op de schaal. Nu de mootjes ei en de bloemkool op de schaal verdelen en doe dit ook met de stukjes kip. Tot slot wat uitgewaaierde augurkjes en de in plakjes gesneden tomaat op de schaal verdelen. Doe ook nog wat plakjes komkommer op de schaal en bestrooi het geheel met wat fijngesneden peterselie. Nu nog het fijngemaakte ei erover en klaar is de salade.

Ingrediënten

6 hard gekookte eieren
blikje sardines
wat gebraden of gekookte stukjes kip
gekookte ham in plakjes
mayonaise
asperges
tomatenketchup
salamiworst
tomaten
augurkjes
komkommmer
geraspte worteltjes
geraspte knolselderij
1 krop ijsbergsla
bloemkool
fijne doperwtjes
kleine zoet-zure uitjes
peterselie.

Italiaanse spinaziesalade

Was de spinazie goed en doe deze in een grote schaal. De champignons in hele dunne plakjes snijden. Handjevol pijnboompitten roosteren in een droge koekenpan. De plakjes ham in kleine stukjes snijden. Parmezaanse kaas grof raspen, nu alles bij de spinazie doen en een scheut balsamico azijn erover.

Ingrediënten

ongeveer 100 gr. verse spinazie
4 reuzechampignons
handvol grofgeraspte Parmezaanse kaas
handje pijnboompitten
3 plakjes Parmaham
wat balsamico azijn

Gepocheerde kipfiletsalade

Pers 1 sinaasappel uit en schil de andere sinaasappels zo dik dat u het velletje rond de partjes meeschilt. Snij de partjes tussen de vliesjes uit. Vang hierbij het sap op.Breng in een pan het sinaasappelsap met de wijn, bouillontablet en de kerriepoeder aan de kook. Leg de kipfilets erin en pocheer ze in circa 10 minuten gaar. Was intussen de lollo rosso. Sla de bladeren goed uit, scheur ze in stukken en verdeel ze over 4 borden. Snij de ijsbergsla in reepjes en leg deze in het midden op de lollo rosso. Rooster de pompoenpitten en pijnboompitten in een droge koekepan goudbruin. Neem de kipfilets uit het vocht. Kook het vocht op hoog vuur in tot er nog circa 4 eetlepels over zijn. Snij de kipfilets in de lengte in plakjes en leg deze in waaiervorm op de ijsbergsla. Verdeel de sinaasappelpartjes over de borden. Roer de yogonaise door het ingekookte vocht en schenk dit over de salade. Strooi de pompoen- en pijnboompitten over de salade. Lekker met geroosterde pitabroodjes.

Ingrediënten

3 sinaasappelen
halve kippenbouillontablet
300 gr. biologische kipfilet
1 dl. witte, droge wijn
3 el. pompoenpitten
2 el. pijnboompitten
4 el. yogonaise
halve krop lollo rosso
halve krop ijsbergsla
2 tl. kerriepoeder

Croque madame met spinazie

Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de sneden brood kort in het broodrooster. Verwarm in een antiaanbakpan de olie en bak 6 eieren. Besmeer 6 sneden met een eetlepel geitenkaas, leg hierop een nieuwe snede. Bestrooi met de geitenkaas en verdeel de spinazie erover. Breng op smaak met zout en peper en leg hier nog een snede op en een spiegelei. Bak de croques nog 5 minuten in de oven.

Ingrediënten

18 sneetjes wit-casinobrood
2 el.  olijfolie
6 eieren
6 el. zachte jonge geitenkaas
zak spinazie  van 300 gram
zout en peper

Komkommer – joghurtsalade

Was de komkommer en snijd deze in kleine blokjes. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en de pitjes en snijd hem in kleine stukjes. Reinig de selderijstengel en snijd deze in blokjes. Hak de groene kruiden samen met de selderijblaadjes fijn. Roer al deze ingrediënten onder de yoghurt en pers er het knoflookteentje over. Breng op smaak met het chili, kerrie en kardemonpoeder, peper en zout. Laat minstens een half uur trekken in de koelkast alvorens op te dienen.

Ingrediënten

1 grote komkommer
1 rode paprika
2 takjes peterselie
2 takje groene selderij
4 takjes koriander
4 dl. Bulgaarse yoghurt
1 teentje knoflook
1 mespunt chilipoeder
1 mespunt kardemompoeder
1 tl. kerriepoeder
peper en zout.