Salade van linzen en worteltjes

Kook de linzen beetgaar, giet af en zet ze dan apart. Schil de worteltjes en snijd deze in stukjes. Kook ze in weinig water gedurende 3 minuten,giet af en laat afkoelen.

Was de het bosuitje en snij ze in gelijke stukjes. Pel en snipper de knoflook.
Meng de olijfolie, azijn, mosterd, peterselie, koriander, zout en een beetje peper en klop dit goed door met een vork . Meng nu alles goed samen en garneer met wat stukjes bosui en takjes koriander.

Echte groene salade

Ontdoe de tomaten van hun zaadlijsten en snij ze in kleine blokjes. Maak een dressing van 1 deel balsamicoazijn, twee a drie delen olijfolie, een half teentje fijngehakte knoflook en dit op smaak brengen met peper en zout.

Doe de dressing bij de tomaten, was de sla, ontdoe de van harde kernen en laat goed uitlekken. Meng het tomatenmengsel met de sla en dien het geheel op

Amerikaanse kipsalade

Meng in een grote kom de kippenbouillon door de mayonaise. Roer de kip, bleekselderij, ananasstukjes, druiven, amandelen en peper en zout door.

Leg nu op ieder bord een paar blaadjes sla en drapeer hier op de salade. Garneer met komkommer en tomatenketchup.

Franse salade

Verdeel de sla over 2 bordjes. Halveer nu  de tomaten, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in partjes. Pel de ui en snij deze in dunne ringen.

Snij de aardappel in blokjes. Roer in een kommetje een sausje van het citroensap, de olijfolie, mosterd, peper en zout. Rangschik de tomaten, boontjes, aardappel, tonijn en olijven op de sla en sprenkel de dressing erover.

Lekker met warm donkerbruin brood. Of schep als lunch de ingrediënten voorzichtig in een schaal door elkaar en vul 4 opengesneden pitabroodjes met de salade.

Maaltijdsalade met Oosterse kip

Verwijder bij de kipfilet zorgvuldig de vliesjes en aanhechtingen en snijd de filets in gelijke dunne reepjes. Verwijder lelijk blad van de prei en spoel het zand ertussenuit en snijd ze in dunne ringetjes, Maak de sperziebonen schoon en kook ze ongeveer 4 minuten en spoel ze dan koud af. Maak de slabladen los en spoel ze schoon en droog ze.Snijd de tomaatjes dwars doormidden en de komkommer in dunne schijfjes.

Maak diepe borden of schaaltjes als volgt op:Leg in het midden een handje veldsla. Neem een blad Lollo Rosso en een blad Lollo Bianco en leg ze op elkaar en leg zo de hele rand van het bord vol. Leg dakpans-gewijs aan de onderkant van de Lollo sla de komkommerschijfjes. Op de veldsla komt een handje van  de preiringetjes

Verhit de olijfolie in een wokpan en roerbak de kip bruin en voeg op het laatst de sambal toe. Blus het geheel af met veel ketjap en laat nu alles 5 minuten sudderen. Schep de kip uit de ketjap en houd deze warm. Voeg de room in gedeelten toe aan de ketjap en roer steeds glad tot een stevige dressing. Proef en maak af met peper en zout.Eventueel wat ketjap toevoegen als de ketjapsmaak te zwak geworden is.

Roerbak de sperziebonen in een andere pan met de knoflook.Leg ze in bundeltjes tussen de Lollo sla.Schep een vierde deel van de kip op de prei en leg de halve tomaatjes in de “hoekjes”. Maak af met een toefje alfalfa en schenk wat dressing over de salade en zet de rest van de dressing op tafel.

Tip: deze salade kan koud of warm worden gegeten, maar serveer er altijd grove stukken Belgisch boerenbrood van ReceptenRecepten bij!

Bietensalade met veldsla en sinaasappel

Maak een dressing van de olie, de azijn, de honing en het peper en zout. Haal van de veldsla de stronkjes en verdeel ze over een schaal, verdeel hier een deel van de dressing over. Snijd de bietjes in kleine stukjes of rasp ze grof en schep de rest van de dressing erdoor. Schep nu de bietjes op de veldsla. Schil de sinaasappels tot op het vruchtvlees en snij de partjes tussen de vliesjes uit, verdeel de partjes over de salade.Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

Lauwwarme witlofsalade met appels

De appels schillen en in de lengte in twaalf partjes snijden. De partjes dun met walnootolie bestrijken en bruin roosteren in een hete grillpan onder regelmatig keren. Verwijder de stronken van de wiltofstruikjes en maak de blaadjes los. Verhit twee eetlepels walnootolie in een koekenpan. Fruit de witlofblaadjes gedurende 1 minuut zodat ze iets zachter worden. Meng nu de witlof in een slakom met de gegrillde appelpartjes en bieslook. Sprenkel de azijn erover.Ten slotte de spekreepjes erover strooien en serveren.Tip: omdat witlof bijna het hele jaar te verkrijgen is, kun je deze salade alle jaargetijden serveren!

Luxe witlofsalade

De witlof goed wassen. De uiteinden eraf snijden en de buitenste blaadjes bewaren voor de garnering. Het hart met een scherp mesje verwijderen. De overige witlof in dunne reepjes snijden. Besprenkel de lof met citroensap om verkleuring te voorkomen. De appel schillen, in blokjes snijden en samen met de rozijnen bij de witlof doen. De dressing samen met de honing en yoghurt gladroeren en bij de witlof voegen. Op smaak brengen met peper en zout. De gerookte kip in blokjes snijden en aan de salade toevoegen. Het geheel goed door elkaar mengen en 30 minuten laten intrekken. Vervolgens op gekoelde borden in het midden rangschikken en met de witlofblaadjes garneren en  bestrooien met gehakte peterselie. Tip: serveer met de Krieltjes uit Bretagne!

Azzuri macaronisalade

Meng alle ingredienten. Zet de salade minstens 1 uur in de koelkast. Schep voor het serveren de salade nog even door elkaar

De originele huzarensalade

Kook de aardappels en laat ze daarna afkoelen. Stamp ze dan met een beetje water of melk fijn. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Snijd de zilveruitjes door de helft en laat er een stuk of 10/5 over voor de garnering. Snijd de augurken ook in kleine stukjes en laat ook een paar over voor de garnering). Je kan ook appels, zilveruitjes en augurken in de keukenmachine een paar seconden mixen tot je stukjes hebt. Scheur het stoofvlees in kleine draadjes met je handen. Meng de aardappels met de appels, uitjes en augurken en voeg het vlees toe. Doe er de worchestershiresauce, 10 el. mayonaise en de mosterd door. Goed mengen en zout en suiker naar smaak toevoegen. Laat het geheel dan een nacht staan in de koelkast, zodat de smaken goed in kunnen trekken. De volgende dag neem je een mooi bord en die bedek je met slabladeren. Schep daar de huzarensalade op en vorm er een mooie berg van. Bestrijk deze met de overgebleven mayonaise en versier het met plakjes tomaat, augurk, komkommer, gekookt ei en zilveruitjes.Als het nodig is, de salade nog meer op smaak brengen met peper, zout en suiker