Wortelsalade met veldsla en pomodori

Snijd de peterselie en de sjalot fijn. Meng deze dan in een schaal met de peterselie, mosterd, olijfolie en wijnazijn.Eventueel zout naar smaak toevoegen.

Rasp de wortels fijn en meng het met de slasaus.Was de veldsla en snijd de pomodori’s door de helft en roer deze door de saus met wortels.

Verdeel de salade over vier borden en garneer met de mayonaise. Wortelsalade met veldsla en pomodori met een toefje mayonaise

Kool-ananassalade

Snijd de witte kool in dunne reepjes met een koolmes of gebruik eventueel  de keukenmachine. Snijd de wortels in dunne reepjes, de bosuitjes in dunne ringen en de ananas in kleine blokjes. Laat de mandarijntjes goed uitlekken en bewaar het sap.

Meng dit alles vervolgens goed door elkaar. Maak een dressing van de yoghurt, kokosmelk en wat sap van de mandarijntjes. Breng de dressing op smaak met wat peper en zout. Schenk deze dressing over de koolsalade.

Tip: lekker bij een zomerse barbecue!

Libanese aardappelsalade

Kook de aardappelen tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn en laat ze dan uitlekken. Blancheer de sperziebonen 2 minuten in kokend water en laat deze ook uitlekken.

Maak een dressing door de olijfolie, karwijzaad, knoflook, pepers, koriander en azijn te mengen door het geheel circa 2 minuten met een garde te kloppen.

Meng de sperziebonen met de krieltjes en giet er 5 minuten voor het serveren de dressing over.

Lollo rossa met carambola.

Haal de bladeren van het kropje sla. Was ze en centrifugeer ze droog in een slacentrifuge. Scheur de bladeren in stukjes.

Was en halveer de kersentomaatjes. Was de carambola en haal met een mesje het vliesje van de ribben en snijd de vrucht in plakjes.

Maak in een slaschaal een sausje van rode wijnazijn, olie, mosterd, tijm, zout en peper.  Schep nu de lollo rossa , kersentomaatjes en carambola-sterren er luchtig door.

Oosterse papaya-salade

Laat het fijngesneden sjalotje ongeveer 10 minuten in water liggen. Laat het water weglopen en doe de papayablokjes erbij.

Zet dit koel weg in de koelkast. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet het over de papaya blokjes. Doe er de waterkers overheen, en meng het langzaam door elkaar. Serveer alles op een aantal blaadjes sla.

Paassalade

Begin met de eieren hard koken en de ham snipperen. Een schijf ananas op een bord leggen. Hierin wat gesnipperde ham doen. Een half hard gekookt ei erop leggen. Dit bedekken met cocktailsaus. Garneren met de sla, de peterselie en de bieslook

Zonnige kip-koolsalade

Snij de Chinese kool ragfijn, spoel af met koud water en laat deze dan goed uitlekken. Snij nu de ui in ragfijne ringen, strooi er een halve theelepel zout over en laat het geheel zo’n tien minuten staan.

Spoel de ui af onder stromend koud water en laat goed uitlekken. Strooi er een halve eetlepel suiker over en roer goed door.

Maak een dressing van de vissaus, rest van de suiker, limoensap, azijn en peper naar smaak. Meng in een royale kom de uitgelekte kool, de ui, de komkommerreepjes, de in dunne reepjes gesneden kipfilet en de fijngehakte munt en koriander.

Voeg de dressing toe en roer nogmaals goed door. Serveer op een mooie schaal met een tak koriander ter decoratie.

Couscoussalade

Snijd de courgette en de aubergine in de lengte in dunne plakken. Smeer ze in de met de olijfolie met zout en peper en gril ze. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in wat olie.

Maak nu de couscous klaar in de verhouding van de verpakking. Snijd de koriander klein en roer deze door de nog droge couscous. Verdeel de boter in stukjes door de couscous en voeg dan pas het water toe. Snijd de groente en champignons in stukjes en verkruimel de feta.

Roer door de couscous. Breng op smaak met de olie en het citroensap. Lauwwarm ’t lekkerst om te eten!

Aardappel bacon salade.

3 uur van te voren:
Kook de krieltjes in ieder geval 3 uur voor de tijd beetgaar, zodat ze niet helemaal uit elkaar vallen en laat ze dan afkoelen. Kook gelijktijdig de eieren tot ze hardgekookte zijn. De rest kunt u het beste doen voor u de salade gaat klaar maken. Halveer de krieltjes en snij de eieren in grove stukken. Snij de paprika’s en de appels in blokjes en snij de radijs in dunne plakjes.

Knip 3 eetlepels selderij en 5 eetlepels bieslook fijn. Zoek een paar mooie bladeren van de sla uit en leg deze apart en scheur de rest in handzame stukken. Doe de mosterd, 3 eetlepels bieslook, het uitgeperste teentje knoflook, de crème fraîche, mayonaise, en naar smaak peper en zout in een schaal en meng dit goed door elkaar.

Garneer 4 borden met de achter gehouden hele slabladeren. Bak de bacon in een pan uit en snij ze daarna in reepjes. Meng de krieltjes, paprika, appel, selderij, radijs, de uitgelekte ananas en de sla goed door de saus. Schep de salade op de slabladeren en garneer het geheel met de eieren en de warme baconreepjes. Verdeel het restant van de bieslook over de vier borden.

Tip: serveer bij deze salade Belgisch boerenbrood van ReceptenRecepten!

Salade van zeevruchten

Kook de inktvis in water tot deze gaar is in ongeveer 45 minuten. Haal ze dan uit het water, verwijder het vel en snij de inktvis in stukjes Bestrooi de zeeduivel met wat zout en bak het in wat boter aan beide kanten. Snij de zeeduivel vervolgens in stukjes en bak dit verder tot het gaar is.

Maak de ui en de wortel schoon en snij deze heel fijn, samen met de kappertjes. Voeg 250 ml. olie en het sap van de citroen samen en meng dit goed. Voeg zout en peper toe en meng dit geheel tot het een emulsie vormt. Voeg nu alle zeevruchten samen, doe het olie/citroensapmengsel, de ui, wortel en kappertjes erbij en meng dit voorzichtig.