Origineel Paasbrood

Doe  het broodmix met de boter en het water in een kom. Kneed alles flink door elkaar. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het deeg tien minuten rijzen op een warme plaats.

Doe dan de rozijnen in een kommetje lauw water en snij de kersjes in kleine stukjes en verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de rozijnen droog en voeg ze met de kersjes en de sukade bij het deeg. Kneed nu alles nogmaals goed door elkaar.

Maak van het deeg een ovale plak van ongeveer drie centimeter dik. Van de amandelspijs maakt u een mooie rol die net zo lang is als de plak deeg. Leg de spijs in het midden en doe het deeg eromheen en druk het goed aan. Leg het deeg op een stuk bakpapier op een bakplaat en laat het nog een halfuurtje rijzen met een theedoek eroverheen.

Kluts een ei en bestrijk het brood daarmee als het halfuur om is. Bak het brood in 40 tot 45 minuten gaar en lichtbruin. Bestrooi het brood met poedersuiker zodra het is afgekoeld.

Ingrediënten

1 verpakking witbroodmix
30 cl.lauw water
25 gr. roomboter
75 gr. rozijnen
150 gr. amandelspijs
50 gr. gekonfijte kersen
50 gr. sukade
1 ei
1 el. poedersuiker

Cantuccini

Doe suiker, bloem en zelfrijzend bakmeel samen met het zout en de geraspte citroenschil in een kom. Voeg de eieren toe en roer tot een dikke massa die enigszins aan je handen blijft plakken en voeg de amandelen toe.

Bestuif het werkblad met bloem en rol kleine stukken deeg tot platte rolletjes die ongeveer 3-4 cm breed en 2 cm dik zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de bakplaat licht in met boter of olie of gebruik bakpapier en plaats de deegrolletjes op 2 cm afstand van elkaar. Bak ze in de oven gedurende 15 minuten.

Haal de bakplaat uit de oven, plaats de deegrolletjes voorzichtig op een snijplank en snijd ze in schuine plakjes, genoemd cantuccini,  van ongeveer 1 cm dikte met een scherp mes. Zet de cantuccini rechtop op de bakplaat met een beetje ruimte onderling. Bak ze af in 15 minuten en laat daarna goed afkoelen.

Tip: doop de in cantuccini in espresso!

Ingrediënten

250 gr. suiker
3 eieren
200 gr. bloem
200 gr. zelfrijzend bakmeel
175 gr. amandelen
1 snufje zout
halve citroen

Zeewolf op een groen bedje

Verwarm de oven voor op 180 graden en snij  de bieslook en basilicum alvast fijn en pers de knoflook uit en laat alles liggen tot nader gebruik.

Doe een beetje olie in de ovenschaal, leg de trostomaatjes erop en laat ze drie minuten warm worden in de oven. Haal de schaal er dan uit, leg de visfilets in de schaal, en rasp er wat citroenschil overheen. Voeg de olijfolie en een paar druppels citroensap toe, zout en peper naar smaak toevoegen en zet de ovenschaal met de vis weer in de oven.

Laat de vis ongeveer acht minuten in de oven staan. Daarna even in prikken of het gaar is, als de vis uit elkaar valt is het goed.

Doe de erwten in een pannetje met een klein laagje water en laat deze vier minuten staan. Giet de erwten af en voeg de basilicum, uitgeperste knoflook, bieslook, kippenbouillon en het citroensap toe, weer zout en peper naar smaak toevoegen. Roer het geheel door elkaar, let wel op dat het geen pap wordt en mix het met de staafmixer tot het een stevige puree wordt.

Als laatste: schep de puree in diepe borden, schep de visfilets erop en giet een beetje sap van de ovenschaal op het bord en garneer het geheel met de trostomaatjes

Ingrediënten

4 mooie stukjes zeewolf of eventueel een andere witvis
wat schil van een citroen
wat druppels citroensap
6 el. olijfolie
zeezout en peper
10 trostomaatjes
¾ pak diepvrieserwten
handvol basilicum
wat bieslook
zeezout en peper
1 teen knoflook
sap van een halve citroen
100 ml. kippenbouillon
4 stevige aardappels
80 ml. olijfolie
2 el. truffelolie
100 gr. pittige kaas, in plakjes gesneden

Taartje van aardappel en paddestoelen met wortel-kerriesaus

De aardappels raspen en samen met de gehakte sjalotjes mengen en de paddestoelen schoonborstelen, niet wassen, en in stukken snijden. In wat olijfolie de sjalotjes fruiten, paddestoelen toevoegen en op hoog vuur snel bakken.

Als laatste de geraspte aardappels toevoegen en bakken tot alles gaar is en het geheel nu op smaak brengen.

Het filodeeg uitleggen en in de gewenste grootte snijden. Twee laagjes op elkaar leggen en insmeren met het eiwit. Hierop het paddestoelen aardappelmengsel leggen, inpakken als een buidel en dichtmaken met behulp van een cocktailprikker. En dan afbakken in een voorverwarmde oven van 180 graden in ongeveer 14 minuten.

De boter verhitten en de fijngesnipperde sjalot hierin fruiten en de kerriepoeder toevoegen en op laag vuur gedurende enkele minuten laten garen. De geraspte appel en het wortelsap toevoegen, aan de kook brengen, en tot de gewenste dikte laten inkoken. Op smaak brengen en nu alles door een fijne zeef zeven.

Ingrediënten

3 gesnipperde sjalotjes
200 gr. geraspte aardappels
400 gr. gemengde paddestoelen
1 pak filodeeg
olijfolie
2 eiwitten
peper en zout
voor de wortel-kerriesaus:
1 gesnipperd sjalotje
1 geraspte appel
1 tl kerriepoeder
25 g boter
halve lt. wortelsap
peper en zout

Hartige rijstkoekjes

Kook de rijst gaar op de uw bekende manier. Klop de eieren los met de groenten, kaas en tijm en voeg naar smaak peper toe en schep dit eimengsel door de rijst.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier en vet het licht in. Schep er met een ijsbolletjestang hoopjes rijst op en druk die plat. Schuif de bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak de koekjes tot ze mooi van kleur zijn en het ei is gestold. Draai wel de rijstkoekjes halverwege een keer om.

Ingrediënten

250  gr. rijst
1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
2 dunne preien, in ringetjes gesneden
4 eieren
100 gr. geraspte oude kaas
2 tl. tijm
wat peper

De ouderwetse broodpudding!

Begin met het beboteren van een ovenschaal. Snijd desgewenst de korsten van het brood en doe het in stukken in een kom. Breng de melk tegen de kook aan in een steelpan. Klop de eieren en de suiker in een kom en giet het geheel bij de warme melk.

Voeg dan de rozijnen, vanillebloem en wat kaneelpoeder toe. Giet dit over het brood en roer het goed door. Laat dit even intrekken en doe het mengsel in een ovenschaal. Bak het geheel 40 tot 45 minuten in een oven op 200 graden.

Ingrediënten

ongeveer 300 gr. gesneden oud wit brood
15 gr. zachte boter
150 gr. rozijnen
500 ml. melk
2 eieren
200 gr. suiker
1 el. vanille bloem
wat kaneelpoeder

Geroosterde aardappelen met knoflook

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in weinig water met wat zout in 15 minuten beetgaar en giet ze af. Stoom ze enkele minuten goed droog zonder deksel op de pan en laat ze iets afkoelen. Pel nu 2 knoflookteentjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een steelpan. Snijd de aardappelen in de lengte door en daarna in dikke parten van 1 centimeter en vet
een ovenschaal in. Doe de aardappelen erin en schud ze even om met de gesmolten boter. Bestrooi de aardappelen met zout en cajunkruiden.

Steek de knoflook met schil en de citroenschijven ertussen. Zet de schaal 40-45 minuten in de oven tot de aardappelen knapperig en goudbruin zijn. Verwijder tenslotte de citroenschijven en knoflook.

Ingrediënten

1 kilo middelgrote aardappelen
8 knoflookteentjes
25 gr. boter
wat zeezout
wat cajunkruiden
wat schijfjes citroen

Macaroni met ei-salamisaus.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de salami in blokjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in niet te dunne plakjes. Snipper de ui en klop de eieren met de slagroom wat peper en zout en de pesto los en laat dit even staan. Vet een ovenschotel goed in met wat boter.

Maak de macaroni op de uw bekende wijze klaar. Verwarm de olijfolie in een koekenpan of braadpan.Laat hierin de salami  1 minuut bakken en voeg er dan de champignons en ui aan toe en pers er de knoflook bovenuit. Roer hier na ongeveer 5 minuten het eimengsel, op hoog vuur en onder voortdurend roeren, doorheen tot het eimengsel gestold is.

Giet de gare macaroni onder de koude kraan af en roer ze door de saus tot alles goed is doorgewarmd. Schep dan het geheel over in de ovenschaal en strooi er de geraspte kaas overheen. Zet het nu zo’n 15 minuten in de oven tot dat de kaas een mooi kleurtje heeft gekregen, eventueel de grill gebruiken.

Ingrediënten

200 gr. salami (aan één stuk).
1 theelepel pesto.
1 bakje champignons.
250 gram macaroni.
1 ui.
3 eieren.
1 el. olijfolie
1 teentje knoflook
100 ml. slagroom.
100 gr. geraspte kaas
peper en zout.

Gegratineerde venkel

Haal het lof van de venkelknollen en snij deze in de lengte doormidden.Verwijder de harde delen van de knollen.Kook de venkelknollen in water met daarin een bouillonblokje ongeveer15 tot 20 minuten.Laat de venkelknollen in een vergiet goed uitlekken.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden. Doe nu de venkel in een platte ovenschaal. Doe de boter in een steelpannetje en laat deze langzaam smelten.

Giet de gesmolten boter over de venkel en strooi daarna de geraspte kaas erover heen.Plaats de schaal in het midden van de oven en laat het geheel in 15 minuten goudbruin worden en de kaas smelten.

Tip: serveer hierbij bijvoorbeeld de Griekse quiche van ReceptenRecepten!

Ingrediënten

4 venkelknollen
50 gr. roomboter
bouillonblokje
150 gr.geraspte belegen kaas

Gebakken appels

Begin met het voorverwarmen van de oven 200 graden. Smelt de boter in een ovenvaste pan met de suiker. Roer tot de suiker is opgelost en het mengsel begint te bubbelen.

Leg nu de appels er met de opengesneden kant in en bak ze op laag vuur een minuut of vijf mee. Draai ze dan om en voeg de calvados er al roerend aan toe.

Zet de pan ten slotte nog eens zeven tot tien minuten in de oven, of tot de appels beetgaar zijn. Serveer ze met het vocht uit de pan en een schep mascarpone.

Tip:
in plaats appels, kunt u ook perziken of nectarines gebruiken!

Ingrediënten

25 gr. boter
4 el. bruine basterdsuiker
4 mooie appels, gehalveerd, zonder klokhuis
4 el. calvados
100 gr. mascarpone