Mexicaanse kipschotel

Snij de kipfilet in blokjes, bestrooi ze rijkelijk met tex mex kruiden, doe er een klein scheutje olie over en voeg twee uitgeperste tenen knoflook toe. Roer dit alles goed door elkaar en laat een tijdje marineren.

Laat ondertussen de kidneybonen en de maïs uitlekken, en snij de vleestomaten in blokjes en verwarm de oven voor op 175 a 200 graden.

Bak de kipblokjes in porties goudbruin en gaar. vermeng in een grote schaal de kipblokjes, maïs, bonen en tomaatblokjes en doe dit mengsel in een ovenschaal en leg op verschillende plekken een flinke klodder crème fraiche, bedek daarna de schotel met een laagje nacho chips en strooi hierover de geraspte kaas.

Nu een kwartier tot twintig minuten in de oven. Let op: als de chips snel verkleuren de oven lager zetten. Als laatste serveren met rijst, guacamole van verse avocado, en eventueel een gepofte pieper met crème fraiche en bieslook.

Maanzaadtaart

Boter, suiker en zout luchtig kloppen en dan de eieren apart schuimig kloppen. Eieren beetje bij beetje aan de boter toevoegen.

Geraspte citroenschil en maanzaad toevoegen. Bij gedeeltes het bakmeel gezeefd toevoegen en met een houten lepel roeren.

Mengsel overdoen in de ingevette springvorm. Ongeveer 60 minuten bakken in een oven van ongeveer 140 graden, hete lucht of gewone oven iets warmer. Taart in de vorm even laten afkoelen voor je hem eruit haalt.

Carrotcake

Schil de wortel heel dun en doe verder alle ingrediënten in een kom. Voeg er langzaam de plantaardige olie aan toe terwijl je goed roert. Giet nu het beslag in een bakvorm en laat de wortelcake ongeveer 45 minuten goudbruin bakken.

Doe alle ingrediënten voor het glazuur in de blender en mix het geheel tot er een zachte brij ontstaat. Neem nu de cake uit de bakvorm en zet op een serveerschaal.

Als laatste: strijk het glazuur met een spatel over de cake uit. Zet de cake nog 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur kan opstijven.

Kippastei

De kip stomen met de kruiden, ontbenen en in kleine stukjes snijden. De stukjes kip verwarmen, mengen met de groenten, kappertjes en de in stukjes gesneden eieren en augurken en op smaak mengen.

Kneed het deeg van de bloem, de margarine, het water en het beetje zout. Even laten rusten en dan uitrollen, dit 4 of 5 keer herhalen.

Een vuurvaste schotel met boter insmeren en met het uitgerolde deeg bekleden. De kipmassa hierin doen en bedekken met een stuk uitgerold deeg in de vorm van de schotel. De rand netjes bijwerken. De bovenkant bestrijken met wat losgeklopt ei.

De pastei goudbruin bakken in een matig hete oven. Blijf in de buurt van de oven om te kijken of de pastei al de juiste kleur krijgt.

Mascarpone-citroentaart

Doe de koekjes in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller of fles. Meng de kruimels met de gesmolten boter.

Doe dit mengsel in een ingevette springvorm, smeer het gelijkmatig uit en druk het stevig aan met de onderkant van een glas. Zet de springvorm ongeveer 20 minuten in de koelkast.

Verwarm nu de oven voor op 180 graden. Klop de roomkaas, mascarpone en suiker door elkaar en klop er het citroensap en -rasp doorheen. Klop de eieren er een voor een door. Schep het mengsel over de taartbodem.

Bekleed de springvorm aan de buitenkant stevig met een enkele laag aluminiumfolie en zet hem in een braadslee. Giet kokend water rond de springvorm zodat hij ongeveer half onder staat. Schuif de braadslee voorzichtig in de oven en bak de taart 45 minuten.Klop de crème fraîche, suiker en vanille-essence door elkaar. Schep het mengsel op de taart, spreid het gelijkmatig uit en zet hem weer 15 minuten in de oven.

Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet de taart minstens 2 uur in de koelkast voor je hem opdient. Versier met witte chocoladekrullen of rozenblaadjes.

Gebakken scholfilets

Spoel de scholfilets goed af onder koud water en droog ze af met een theedoek of keukenpapier. Maak de scholfilets op smaak met zout en peper.

Bak nu de scholfilets om en om, eerst de witte kant van de schol daarna de donkere kant, in ongeveer 7 minuten goudbruin in ruim boter op een middelhoog vuur.

Gebruik hiervoor een pan die in de oven geplaatst kan worden. Voeg een scheut witte wijn toe. Zet vervolgens de pan met scholfilets ongeveer 2 minuten in een driekwart hete grill.

Tip: eet hierbij eenvoudige gekookte aardappels of witte rijst!

Gegratineerde gehaktschotel

Verwarm de oven in 10 minuten voor op 200 graden. Kook de Basmatirijst in 8 minuten gaar. Snijd ondertussen de paprika in stukjes en de prei in ringen en de champignons in schijfjes. Klop de eieren los met de slagroom en de helft van de kaas.

Verhit olie in de wok en roerbak het gehakt met de shoarmakruiden rul. Voeg de paprika en prei en champignons toe en roerbak het geheel nog circa 3 minuten. Schep de rijst erdoor en breng het geheel op smaak met wat zout en peper.

Neem nu de pan van het vuur en schep de helft van het roommengsel door het gehakt/rijstmengsel en doe dit in een ovenschaal. Verdeel de rest van het roommengsel erover en bestrooi het met de rest van de kaas. Bak nu de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven.

Tip: lekker met de Luxe komkommersalade van ReceptenRecepten!

Warme perentaart

De stoofperen schillen, in partjes snijden en het klokhuis verwijderen.Dan de peren in de rode wijn met de suiker in ongeveer45 minuten stoven.Daarna de peren laten uitlekken.

Verhit nu 50 gram boter in een pan en bak hierin de peren samen met de druiven, 75 gram  basterdsuiker, de kaneel en de cognac op een hoog vuur in 5 minuten).

Ga nu verder met het voorverwarmen van  de oven op 200 graden en laat het  fillodeeg ontdooien. Smelt de rest van de boter en vet een taartvorm van ongeveer 24 centimeter in. Bedek de taartvorm met een laag filodeeg en bestrijk dit. Zorg dat het deeg ruim over de rand valt en maak zo nog twee lagen.

Schep het perenmengsel in de taartvorm en vouw het overlappende deeg naar binnen. Bestrijk de rest van het filodeeg met boter, verkreukel ze een beetje en schik ze op de taart.

Bestrooi dan de taart met de rest van de poedersuiker en besprenkel dit met de overgebleven boter. Bak als laatste de taart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar en mooi bruin. Strooi vlak voor het serveren wat poedersuiker over de taart.

Walnotenbrood

Meet 3 deciliter lauw water af in een kom en strooi er de verse of gedroogde gist over.Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 20 minuten rusten tot zich schuim vormt.

Doe nu de meelsoorten met het zout in een kom. Roer er het gistmengsel, de olie en zure room door. Kneed 5 minuten tot u een zacht deeg hebt en leg het in de kom.

Laat het dan afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume. Rooster de stukjes walnoot kort, laat ze afkoelen en hak ze grof. Sla het deeg in, druk de luchtbellen eruit en werk er de noten door.

Vorm 2 broden en laat ze rijzen tot het dubbele volume. Verwarm de oven voor op 230 graden en  bestrijk de broden met ei, kerf ze schuin in en bak ze 25 tot 30 minuten.

Gegratineerde aspergerolletjes

Schil de asperges en snijd aan de onderkant het houterige gedeelte weg.Breng ruim water aan de kook en leg de asperges erin.

Breng het water opnieuw aan de kook en neem dan de pan direct van het vuur. Laat de asperges 15-20 min. afgedekt in het hete water liggen.

Neem ze dan uit de pan en laat het kookvocht inkoken tot ongeveer 2 dl. Rol in elke plak ham 2 asperges en rol daaromheen een plak kaas.

Leg de rolletjes in de ovenschaal en verwarm de oven voor op 220 graden  Meng het kookvocht van de asperges met de slagroom en de eidooier en breng op smaak met zout en peper.

Schenk dit mengsel in een ovenschaal en gratineer de rolletjes ongeveer 15 minuten in de oven. En strooi voor het serveren de peterselie erover.