Het echte broodje warm vlees

Verhit 1 eetlepel boter in een pan en fruit 1 gesnipperde ui. Schep er de 250 g gegaarde wijnzuurkool door en stoof de zuurkool afgedekt in 10 minuten zachtjes gaar. Verhit in een koekenpan ook 1 eetlepel boter en bak 150 g gebraden fricandeau in plakjes snel om en om bruin. Snijd 2  de piramidebroodjes met pompoenpitten open en leg de helften naast elkaar op 2 borden. Schep de zuurkool op de broodjes en leg de plakjes gebakken vlees erop. Roer de 50 ml. water met  halve eetlepel honing en 1 eetlepel mosterd door het bakvet van het vlees en schep de jus over het vlees. Garneer met 2 augurken in plakjes gesneden

Ingrediënten

2 eetlepels boter
1 gesnipperde ui
250 gr. gegaarde wijnzuurkool
150 gr. gebraden fricandeau in plakjes
2 piramidebroodjes met pompoenpitten
50 ml. water
halve el. honing
1 el. grove mosterd
2 augurken

Fantasie omelet

Breek de eieren in een kom en kluts deze goed. Plaats een pan op het vuur en doe er olijfolie in, doe de geklutste eieren in de pan en laat ze bakken. Maak nu de tomaten en de sjalotjes schoon. Snijd ze in kleine blokjes en doe het bij de geklopte eieren in de pan.Laat de eieren nog even bakken en leg er Parmezaanse kaas over. Bestrooi het geheel met wat zeezout en snij de omelet in delen en leg elk deel op een snee brood.

Ingrediënten

4 sneetjes witbrood
2 st. vleestomaten
4 eieren
3 el. parmezaanse kaas
snufje zeezout
4 el.olijfolie
2 sjalotjes

Brood met liefde

Snijd de korstjes van het brood, beboter de sneetjes en maak er met een koekvormpje rondjes van. Doe de  uitgelekte boontjes, de stukjes Spaanse peper zonder zaadjes en het fijngesneden lente-uitje in een kommetje, maak dit aan met olijfolie, citroensap, zout en peper en laat een half uurtje staan Schep het mengsel dan op de broodrondjes en snipper er wat peterselie over.

Ingrediënten

1 casinowit
wat boter op kamertemperatuur
witte boontjes, klein potje
1 lente-uitje
1  rood Spaans pepertje
halve eetlepel extravergine olijfolie
citroen
zout en peper
fijngehakte peterselie
rond koekvormpje

Kerstbrioche met zure room en bosvruchten

Rooster de sneden brioche in een hete grillpan of in de broodrooster mooi bruin. Roer intussen de zure room los met de vanillesuiker. Leg de geroosterde sneetjes brioche op bordjes en schep er 1 tot 2 flinke lepels zure room op. Schep hierop wat bosvruchtenjam en garneer met verse bosvruchten. Bijvoorbeeld frambozen, bramen, blauwe en rode bessen.

Ingrediënten

4-5 dikke sneden briochebrood
125 ml. zure room
1 zakje vanillesuiker
4-5 eetlepels bosvruchtenjam
200 gr. verse bosvruchten

Fruit-broodcake

Meng het fruit met basterdsuiker en laat het minstens een uur staan.Snijd de korstjes van het brood. Leg 2 sneetjes naast elkaar in een kleine cakevorm. Verdeel een kwart van het fruit met vocht in de vorm. Leg hier weer 2 sneetjes op en verdeel er weer een kwart van het fruit over.

Herhaal dit nog 2 maal  en leg er dan de laatste sneetjes op. Druk het geheel goed aan, dek het af met plasticfolie en leg er een conservenblik op. Zet de cake nu minstens een dag – liever 2 dagen – in de koelkast. Keer de cake de volgende dag op een platte schaal en serveer de plakjes met een flinke toef slagroom of Griekse yoghurt vermengd met vanillesuiker. Strooi er desgewenst poedersuiker over.

Ingrediënten

600 gr. gemengd rood fruit
100 gr. witte basterdsuiker
10 sneetjes oud witbrood of maïsbrood
klein beetje slagroom of wat Griekse yoghurt
vanillesuiker

Exotisch vruchtensap

Rooster de kokos en de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Verwarm de melk met 2 dl water en voeg al roerend de havermout toe. Breng nu alles al roerend aan de kook en laat de havermout in ca. 10 minuten op een heel laag vuur gaar koken. Roer de havermout regelmatig.Neem de pan van het vuur en roer de zoetstof en gember- en kaneelpoeder naar smaak erdoor. Verdeel het fruit over 4 schaaltjes en schep de havermout erop. Bestrooi ze met de kokos en de geschaafde amandelen.

Ingrediënten

4 tl gemalen kokos
2 el. geschaafde amandelen
4 dl. halfvolle melk
80 gr. havermout
4 tl. zoetstof
wat gemberpoeder
wat kaneelpoeder
500 g vruchtensalade van verschillende soorten fruit, naar eigen smaak.

Het echte broodje gezond

Verwarm de oven voor op 250 graden celsius. Leg de hele paprika’s op een bakblik en bak ze 25 minuten/Laat ze afkoelen en trek de schil eraf, Snij ze door, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes. Snijd het stokbrood in de lengte doormidden en bestrijk de onderkant licht met mosterd. Schep nu de tonijn, kappertjes, peterselie, citroensap en yoghurt dooreen. Leg de slabladen op de mosterd. Schep het tonijnmengsel, de plakjes aardappel en ei en de paprikareepjes erop en strooi er veel zwarte peper over. Leg de bovenste helft van het brood erop. Wikkel het geheel stijf in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten In de koelkast. Serveer het brood in 4 stukken.

Ingrediënten

2 rode paprika’s
1 volkoren stokbrood
1 el. grove mosterd
200 gr.  tonijn naturel, uitgelekt
2 el kappertjes
half kopje fijngehakte peterselie
1 el. citroensap
125 dl magere yoghurt
8 slablaadjes
4 koude gekookte aardappelen, in plakjes
2 hardgekookte eieren, in plakjes
versgemalen zwarte peper

Goudbruine eierkoeken

Begin met de oven voor te verwarmen op 200 graden celsius.Klop de eieren met de suiker schuimig, Voeg het gezeefde bloem, eenbeetje bakpoeder, zout, vanillesuiker en citroenschil toe en schep dit alles luchtig door elkaar. Leg van dit beslag kleine hoopjes op een beboterd en met bloem bestoven bakplaat .Plaats nu de bakplaat in het midden van de oven. Bak de koekjes goudbruin in ongeveer 10 min.

Ingrediënten

3 eieren
200 gr suiker
beetje bakpoeder
200 a 250 gr bloem
zakje vanillesuiker
beetje geraspte citroenschil
zout

Pannenkoeken op oud Belgische wijze

Zet een grote kom en een klopper klaar, zorg dat je alle ingrediënten hebt.Neem een eitje doe enkel de eidooier in de kom en doe het eiwit in een andere kom (dat gaan we zo meteen opkloppen) doe er suiker aan toe(hoeveelheid altijd naar keuze) voeg er melk aan toe kluts het eens goed door een en voeg er de bloem aan toe tot je een dikke brei krijgt.kluts het eiwit tot een mouche (tip:voeg er een beetje zout aan toe dat klopt sneller op) doe het bij in de kom (heel voorzichtig) doe er nog een vleugje zout bij en je kan ze bakken.

Ingrediënten

De volgen hoeveelheden te gebruiken naar eigen inzicht:
bloem,eieren, suiker,zout en melk

Originele Engelse scones

Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten, rol hetdan uit tot een plak van ca 2 cm dikte. Steek hieruit 8 rondjes van 4 cm doorsnede. Rol de rest nu nogmaals uit en steek hier nog 2 rondjes uit. Dit bakken op een plaat in de oven in 20 minuten op 200 graden celsius.

Ingrediënten

200 gr. bloem
2 tl bakpoeder
1 1/2 dl zure room
snufje zout