Paprika aardappel omelet

Snij de aardappelen in plakjes en de paprika’s in reepjes en alles kruiden met
zout. Bak de aardappelen en paprika’s in zeer hete olie gedurende 10 minuten. Klop nu de eieren los met de room en kaas en giet dit over de aardappelen en paprika’s. Laat nu de eieren stollen en bestrooi met de gehakte bieslook.

Ingrediënten

1 kg aardappelen
1 rode, gele en groene paprika
4 eieren
4 el. olijfolie
10 cl. room
60 gr geraspte oude kaas
1 el. gehakte bieslook
zout

Eieren op Amerikaanse wijze

Snijd de ham in kleine stukjes. Verhit de boter in een pan en breek er al roerend stuk voor stuk de eieren in. Voeg dan de ham erdoor en giet er beetje voor beetje de melk erbij. Gebruik zoveel melk tot de eieren een vaste creme zijn geworden. Breng op smaak met peper en zout. Tip: lekker met witte puntjes

Ingrediënten

8 eieren
2 el. tomatenpuree
75 gr. ham
1 glas melk
zout
peper
50 gr. boter

Appelbroodtaartjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol de sneetjes brood met een deegroller iets platter en bestrijk ze aan beide kanten dun met boter. Bekleed elk vormpje met een sneetje brood. Bak de taartbodems in de oven in 5 minuten lichtbruin. Schil de appels, snijd ze in kleine stukjes en meng ze met de custard, suiker, kaneel en rozijnen. Schep dit mengsel in de taartbodems en bak de taartjes in de oven in 20-25 minuten gaar.

Ingrediënten

6 sneetjes witbrood of maïsvloerbrood
50 gr. zachte boter
4 zachtzure appels
1 el. custardpoeder
2 el. witte suiker
2 tl. kaneelpoeder
50 gr. rozijnen
6 eenpersoons taartvormpjes, ingevet

Echte wentelteefjes

Doe de melk en het ei in een beslagkom en klop deze los.Doe de boter in de koekenpan en verhit ze op een hoog vuur.Haal de sneetjes brood door het melkmengsel en laat ze uitlekken. Doe het brood in de koekenpan en bak het aan een zijde goudgeel.Draai het brood om en bak ook de andere zijde goudgeel en bestrooi nu de wentelteefjes met kaneelsuiker en serveer ze direct

Ingrediënten

5 dl.  volle melk
1 ei
100 gr. boter
8 sneetjes oud casinobrood
100 gr. kaneelsuiker

Frambozencroissant

Was de frambozen en laat ze uitlekken. Bak ondertussen de croissants in de oven. Meng de frambozen met een paar eetlepels crème fraîche. Je hebt nu een erg frisse fruithap, lekker om een goed ontbijtje mee te beginnen.

Ingrediënten

4 croissants
2 el. crème fraiche
200 gr. verse frambozen

Pannenkoekjes met banaan

Prak de banaan en meng er het ei en de bloem door. Verhit de boter in een pan en maak 3 kleine hoopjes van het beslag. Bak tot de bovenkant bijna droog is, draai de pannenkoekjes om en bak ook deze kant bruin.

Leg de pannenkoekjes op elkaar op een bord en schenk er de stroop over.

Ingrediënten

4 rijpe bananen
3 eieren
3 el. bloem
1 el. boter
3 el. schenkstroop

Heerlijk kerstbrood

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneed het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat. Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen. Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel. Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.

Ingrediënten

500 gr. bloem
30 gr. gist
1 tot 2 dl. lauwe melk
200 gr. gesmolten boter
75 gr. basterdsuiker
1 ei
200 gr. rozijnen
200 gr. krenten
100 gr. gesneden sukade
geraspte schil van een halve citroen
halve theelepel kardemompoeder
halve theelepel kruidnagelpoeder
100 gr. gemalen amandelen
10 gr. zout
wat gezeefde poedersuiker

Brabantse worstenbroodjes

Bereid het witbrooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het met huishoudfolie afgedekt rijzen. Meng het gehakt met 1 ei, het paneermeel, de nootmuskaat, de kruidnagel, de mosterd en peper en zout naar smaak. Voeg als het gehakt te vochtig is nog wat paneermeel toe. Maak 12 worstjes van 15 centimeter. Kneed het deeg goed en verdeel het in 12 porties. Rol ze uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een rechthoek van ca. 12 x 15 cm. Rol in iedere rechthoek in de lengte een worstje en druk het deeg stevig dicht. Laat de broodjes 15 minuten met de naad naar beneden onder een theedoek rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kluts het andere ei. Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak de worstenbroodjes in 25 minuten gaar en lichtbruin. Serveer lauwwarm.

Ingrediënten

1pak mix voor witbrood (500 g)
400 gr. half-om-halfgehakt
2 eieren
2 el. paneermeel
halve tl. nootmuskaat
flinke mespunt gemalen kruidnagel
1 el. grove mosterd
Bloem,om het aanrecht mee te bestuiven

Kaneelvingers

Snijd voor 2 personen 2 sneetjes wit brood of rozijnenbrood elk in 3 lange repen. Klop in een diep bord 1 ei los met 1 eetlepel suiker,  halve eetlepel kaneel en 125 ml. melk. Wentel de repen brood erdoor en laat ze in het mengsel liggen tot al het vocht is opgezogen. Verhit 15 gr. boter in een koekenpan met anti aanbaklaag en bak de kaneelvingers in 2 tot 3 minuten knapperig bruin, keer ze halverwege.

Ingrediënten

2 sneetjes witbrood of rozijnenbrood
1 ei
1 el.  suiker
halve el. kaneel
125 ml. melk
15 gr. boter

Wentelteefjes

In diep bord ei, vanillesuiker, kaneelpoeder en melk loskloppen. Korstjes van brood snijden. Sneetjes brood één voor één door eimengsel wentelen en op elkaar in ander diep bord leggen. Rest van eimengsel over broodstapel schenken. Laten intrekken totdat alle sneetjes doorweekt zijn. In grote koekenpan helft van boter verhitten en helft van sneetjes brood in ca. 5 minuten goudbruin bakken, halverwege voorzichtig keren. Wentelteefjes uit pan nemen en op een warm bord leggen. Rest van boter verhitten en op dezelfde manier rest van wentelteefjes bakken. Serveren met suiker en eventueel kaneelpoeder.

Ingrediënten

1ei
2 zakjes vanillesuiker
1 tl. kaneelpoeder
2 1/2 dl. melk
8 sneetjes witbrood
40 gr.  boter of margarine