Gevulde beschuitbollen

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Snijd van de bovenkant van de beschuitbollen een dun kapje af. Hol de broodjes uit tot op 1 centimeter van wand. Buitenkant van de beschuitbollen dun bestrijken met olie, de binnenkant bestrijken met bieslookpesto. Leg de beschuitbollen op de bakplaat. De plakjes champignon voorzichtig omscheppen met de overige bieslookpesto. Breek boven elk beschuitbol een ei. Vervolgens de in plakjes gesneden champignons over de beschuitbollen verdelen. Strooi de kaas erover en maak het op smaak met de peper en bak nu de beschuitbollen in een oven in 20 tot 25 minuten knapperig.

Ingrediënten

4 beschuitbollen
1 el. olijfolie
50 gr. bieslookpesto
6 kastanjechampignons in schijfjes gesneden
4 eieren
50 gr. geraspte oud belegen kaas
wat peper

Lekker rozijnenbrood

Doe de rozijnen in een kom en zet ze gedurende 90 minuten onder lauw water. Weeg al de grondstoffen af die je nodig hebt voor het rozijnenbrood. Laat nu de rozijnen uitlekken in een zeef. Doe de bloem in de mixer en voeg de malse boter in blokjes toe en de eidooiers en de suiker en laat de machine te draaien. Warm de melk iets op en doe de gist erbij en roer tot de gist volledig gesmolten is en voeg het dan via de opening boven bij de bloemmengeling. Voeg daarna het zout toe en laat draaien totdat er een deeg is onstaan. Voeg nu de rozijnen toe en zorg wel dat je geen ijzeren mes gebruikt waardoor de rozijnen kapot zullen gaan. Bebloem het aanrecht en plaats het deeg erop. Stuif goed na met bloem en maag het deeg een bol. Laat dit onder een theedoek 40 minuten rijzen. Maak weer een bolvorm en laat het deeg ditmaal 15 minuten rijzen. Vet een broodblik, cakeblik, maar ook een springvorm kan voor dit brood gebruikt worden, in met boter en plaats het dan in de bakblik. Dek af met een theedoek en laat één uur rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijsttijd de oven op 190 graden. Klop een eidooier met ietwat op en bestrijk de bovenste van de rozijnenbrood ermee en plaats gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het rozijnenbrood uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.

Ingrediënten

600 gr. tarwebloem
300 ml. volle melk
18 gr. verse gist
4 eidooiers
130 gr. roomboter
100 gr. fijne suiker
1 el. zout
250 gr.rozijnen

Belgisch broodje gezond

Snij de piccolo’s door en beleg ze met een blaadje sla en 2 schijfjes tomaat. Leg er enkele schijfjes hardgekookt ei tussen. Kruiden met peper en zout. Beleg met de kaas en doe er een eetlepel mayonaise bij. Tip: nog gezonder? Laat de mayonnaise achterwege!

Ingrediënten

4 piccolo broodjes
4 blaadjes groene sla
2 tomaten, in schijfjes gesneden
4 el. mayonaise
peper en zout
4 plakjes biologische kaas naar keuze
2 hardgekookte eieren, in schijfjes gesneden

Tuinkruiden omelet

Klop de eieren los met een scheut melk, voeg de tuinkruiden toe en klop dit geheel tot een luchtig geheel. Verhit de olijfolie  in een pan en giet het eimengsel erin. Breng op smaak met peper en zout en laat de omelet op laag vuur zachtjes stollen. Keer ze desgewenst nog even om.

Ingrediënten

8 eieren
2 el. verse fijngesneden bieslook
2 el. fingesneden  verse peterselie
2 el. verse fijngesneden  basilicum
flinke scheut magere melk
wat peper en zout
wat olijfolie

Croissants met kaas

Laat het croissantdeeg op een werkvlak ontdooien. Leg op elk driehoekje een plakje kaas. Rol de croissants op en leg ze op een ingevet bakblik. Bak de kaascroissants volgens de aanwijzing op de verpakking in het midden van de oven af.

Ingrediënten

1 blikje croissantdeeg
150 gr.  belegen kaas
wat boter om in te vetten

Echte Brabantse worstenbroodjes

In pannetje of magnetron boter smelten. In kom bloem, 1 theelepel zout, suiker en gist mengen. Gesmolten boter en 1 1/2 dl. handwarm water toevoegen en alles met de hand of met mixer met deeghaken mengen tot samenhangend deeg, al mengend geleidelijk nog ongeveer 1 dl. handwarm water toevoegen. Op aanrecht deeg ongeveer10 minuten goed doorkneden tot het soepel en elastisch is. Deeg in kom leggen, afdekken met folie en op warme plaats ca. 1 uur laten rijzen tot volume 2 tot 3 keer zo groot is. In kom gehakt mengen met 1 theelepel zout, peper, nootmuskaat, gemberpoeder en koriander. Gehakt in 12 gelijke porties verdelen en tot worstjes van ca. 12 cm vormen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Deeg uit kom nemen, éénmaal doorkneden en in 12 gelijke porties verdelen. Porties tot bolletjes vormen en op schaal of grote borden leggen. Losjes afdekken met plasticfolie en nog ca. 30 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225 gradenof gasovenstand 5. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met bloem en bolletjes deeg uitrollen tot lapjes van ca. 15 x 18 cm. Aan korte kanten gehaktworstjes leggen. Zijkanten ca. 1 cm over vulling vouwen en deeglapjes oprollen. Worstenbroodjes met naad naar beneden op bakplaat leggen. Eierdooier loskloppen en bovenkant van broodjes hiermee bestrijken. In midden van oven worstenbroodjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.

Ingrediënten

10 gr. boter of margarine
2 tl. zout
1 el.suiker
1 zakje gedroogde gist
500 gr. half-om-halfgehakt
wat versgemalen peper
snufje nootmuskaat
snufje gemberpoeder
snufje gemalen koriander
1 eierdooier
1 el.boter om in te vetten
500 gr. bloem
2 el. bloem om te bestuiven

Champignons roerei

Smelt de boter in een pan en bak de schijfjes champignon mooi aan, hierna  goed kruiden met peper. Kluts de eieren in een kom, voeg een scheutje room toe en klop goed door elkaar met een garde. Voeg dit mengsel toe aan de champignons en bak het roerei op zacht vuur onder voortdurend roeren met een vork gaar. Breng op smaak met peper en zout en garneer voor het serveren met de peterselie.

Ingrediënten

4 eieren
100 gr. grotchampignons, in plakjes gesneden
bakboter
scheutje room
peper en zout
1 el. verse fijngehakte peterselie

Bieslook roerei

Fruit het sjalotje wat aan in de bakboter. Kluts de eieren in een kom, breng op smaak met witte peper en zout en roer stevig door elkaar. Doe de losgeklopte eieren en de bieslook bij in de pan en bak onder voortdurend roeren tot een schuimig roerei.

Ingrediënten

4 eieren
1 fijngesneden sjalot
3 el. fijngeknipte bieslook
wat bakboter
witte peper en zout

Bruine boterhammen met spek

Bak het spek in een droge koekenpan uit en laat het uitlekken op keukenpapier. Veeg het meeste vet uit de pan. Klop de eieren los met wat zout en peper. Giet de geklopte eieren in de pan waar het spek in gebakken is en laat ze zachtjes stollen. Keer de omelet om en bak de andere kant nog een halve minuut en snij dan de omelet in vieren. Besmeer daarna de boterhammen met appelstroop en verdeel de spekplakjes en een stuk omelet over de 4 boterhammen. Verdeel hierover de veldsla en maal er nog wat peper over. Dek af met de rest van de boterhammen. Snijd de sandwiches doormidden en serveer direct.

Ingrediënten

8 plakken ontbijtspek,iets dikker gesneden
4 eieren
wat zout en versgemalen peper
8 bruine boterhammen
4 el. appelstroop
20 gr. veldsla

Broodje kalkoenfilet

Maak een mengsel van de mayonaise, bleekselderij, walnoten en het citroensap. Besmeer de bolletjes met halvarine of boter en beleg ze achtereenvolgens met een blaadje sla, het walnotenmengsel, een plakje kalkoenfilet en een aantal plakjes appel.

Ingrediënten

3 el. mayonaise
halve stengel fijngesneden bleekselderij
50 gr. gehakte walnoten
halve stengel bleekselderij, kleingesneden
50 gr.gehakte walnoten
halve el. citroensap
2 bruine bolletjes
halvarine of boter
2 blaadjes sla
2 plakjes kalkoenfilet
1 zure appel in plakjes