Aardbeien met kwarktaartje

Cake:
Splits de eieren en klop de eiwitten met 1 eetlepel koud water en snufje zout stijf in een vetvrije kom. Voeg geleidelijk de suiker en de vanillesuiker toe. Spatel er een voor een de eidooiers er doorheen. Zeef de bloem, de maïzena en de bakpoeder over het deeg en spatel het er doorheen. Giet het deeg in een bakvorm en bak de cake in 25- 30 min in een voorverwarmde oven van 150 graden. Laat de cake goed afkoelen.

Aardbeien semi freddo:
Plet de aardbeien met een vork. Meng de poedersuiker met citroensap en de mascarpone tot een smeuïge massa. Meng er de geprakte aardbeien doorheen. Haal de afgekoelde cake uit de vorm en maak vorm goed schoon. Snij een mooie rechte horizontale dunne plak van de cake. Doe de helft van het mascarpone mengsel in de vorm, leg er de plak cake op, besprenkel met limoncello. Daarna de rest van het mascarpone mengsel eroverheen en plaats 1,5 uur in de diepvries, totdat het half bevroren is.

Passievruchten kwarktaartje:
Laat de gelatine in koud water weken. Pureer de perziken met een staafmixer.Verwarm de perziksiroop en knijp de gelatine blaadjes uit en los deze al roerend op in de warme siroop. Iets laten afkoelen. Kwark, gelatine mengsel, perzik puree, en suiker door elkaar roeren. Slagroom stijf kloppen en door kwark mengsel scheppen. Koekjes verkruimelen met een vijzel en door gesmolten boter mengen. Vier kleine bakvormpjes bekleden met bakpapier. Koekjesmengsel over de bodempjes verdelen en aandrukken met bolle kant van een lepel. Daarna kwarkmengsel verdelen over de vormpjes en glad strijken. Passievruchten opensnijden en het vruchtvlees eruit scheppen. Als laagje verdelen over de 4 vormpjes en het geheel tenminste een half uur in koelkast plaatsen. Uit de koelkast halen, met een omgekeerd klein glaasje een rondje in het midden drukken. Voorzichtig leegscheppen met klein lepeltje. Zet het glaasje er weer goed in terug. En vul deze met een beetje warm gemaakte cointreau. Plakje semi fredo ernaast, cointreau aansteken en serveren.

Ingrediënten

Cake:
2 eieren
zout
40 gr.suiker
half zakje vanille suiker
25 a 30 gr. bloem
25 gr. maïzena
halve tl. bakpoeder
Semifreddo:
225 gr. aardbeien
90 gr. poedersuiker
250 gr. mascarpone
sap van een halve citroen
scheutje limoncello
Passievruchten kwarktaartje:
3 blaadjes witte gelatine
150 gr. verse perziken in stukjes zonder vel
30 ml. perzik siroop
125 gr. volle kwark
75 gr. witte basterdsuiker
75 ml. slagroom
75 gr. almondkoekjes
25 gr. gesmolten boter
5 passievruchten
wat cointreau

Mascarpone met rood fruit en verse mint

Maak de vruchten schoon en was ze indien dit nodig is.Snijd ze dan grof en suiker ze in een grote schaal met vanillesuiker. De mascarpone meng je met de zaadjes uit een vanillestokje, zodat deze een heerlijke verse vanillesmaak krijgt.

Pak een cocktail- of wijnglas en vul deze onderin met het fruit en doe hierover een lepel vanillemascarpone.Steek hierin een lange vinger en een chocoladestokje, afgarneren met topje verse mint. Tip: serveer met een glas ijskoude ijswijn!

Ingrediënten

500 gr. rode vruchten, zoals aardbeien, besjes, bramen, frambozen
1 zakje vanillesuiker
1 vanillestokje
250 gr. mascarpone
4 lange vingers
4 chocoladestokjes
wat verse mint

Sinaasappel-aardbei soep

Sinaasappels uitpersen en het sap zeven. Dan het gezeefde sap aan de kook brengen en de basterdsuiker toevoegen, het geheel in laten koken en de rosé toevoegen. Nu alles af laten koelen in de vriezer. Dan de aardbeien klein snijden en mint, aardbeien en sap van limoen en citroen toevoegen.

Ingrediënten

2 kg. perssinaasappels
500 gr. aardbeien
1 citroen
1 limoen
blaadje mint
scheutje rosé
2 el. lichte basterdsuiker

Originele pavlova

Scheid de eiwitten van het eigeel , let op dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Klop de eiwitten stijf met basterdsuiker en schep de maizena erdoor. Bekleed de bakplaat met bakpapier en schep het stijve eiwittenmengsel op de plaat.

De oven voorverwarmen op 175 graden en terug naar 140 graden als de pavlova erin gaat en bak de pavlova in 5 kwartier, de pavlova nu af laten koelen in de oven.Klop de slagroom zonder suiker stijf en smeer deze uit over de pavlova en verdeel tenslotte het fruit erover.

Tip: wat betekent origineel? Hiermee bedoelen wij zoals het gerecht normaal gesproken bereid wordt.

Ingrediënten

6 eiwitten
300 gr.basterd suiker
1 el. maizena
250 ml. slagroom
divers gemengd zachtfruit, zoals: bramen, frambozen, aardbeien en blauwe bessen

Sinaasappelcakejes

Begin met het voorverwarmen van de oven tot 160 graden. Was de sinaasappels en rasp de schil er vanaf met een rasp, bewaar wel iets voor de garnering. Klop boter, suiker, sinaasappelrasp en iets zout door elkaar en klop de eieren er één voor één door. Meng het bakmeel erdoor en laat  het geheel nu ongeveer 20 minuten bakken in de oven.

Ingrediënten

2 sinaasappels
150 gr. boter
150 gr. witte basterdsuiker
2 eieren
een snufje zout
100 gr. zelfrijzend bakmeel

Parfait van chocolade en aardbeien

Dit 1 dag van tevoren bereiden:
Klop de eierdooiers met de suiker au bain marie tot een schuimig mengsel. Zet het in de koelkast en laat het afkoelen.
De volgende dag:
Voeg de cacaopoeder toe aan de slagroom en klop de slagroom tot vladikte. Zorg dat de slagroom een mooie lichtbruine kleur heeft zodat de parfait later ook mooi bruin blijft. Smelt 3/4 van de donkere chocolade au bain marie. Laat het niet koken, dit maakt de smaak te bitter! Laat de chocolade wat afkoelen en meng het eimengsel met de slagroom en de gesmolten chocolade en roer het geheel goed door tot een glad mengsel. Voeg daneen scheutje amaretto toe. Hak de overige donkere chocolade in stukken en meng dit door het geheel. Giet alles in een cakevorm en plaats dit een nacht in de vriezer.  Haal de parfait 10 tot15 minuten voor opdienen uit de vriezer. Smelt de witte chocolade au bain marie. Neem mooie grote aardbeien en laat het kroontje erop zitten. Dip de punt van de aardbei in de gesmolten witte chocolade en laat hem daarna afkoelen op een bord. Maak ongeveer 3 aardbeien voor iedere portie.  Snijd van de parfait dikke plakken. Leg op ieder bord een plak parfait en plaats de aardbeien ernaast. Klaar om op te dienen!

Ingrediënten

3 eierdooiers
5 el. suiker
250 ml. slagroom
cacaopoeder
300 gr. pure chocolade
1 likeurglaasje amaretto
wat mooie aardbeien
200 gr. witte chocolade

Citroentaart

Maak alvast een taartbodem, kant en klaar of maak deze zelf. Voor dit gerecht heb ik een kant en klaar bodem gebruik voor appeltaarten. Deze is lekker kruimig! Rasp de citroenschil van alle citroen doe dit in een mengbak en pers de citroen uit zo’n150 ml. Doe hierbij de suiker en de crème fraiche en klop totdat dit een mooi geheel vormt. Doe hier 4 eieren bij. Giet dit mengsel in de taartvorm en bak dit op 180 graden voor circa 20 minuten. Blussen met wat poedersuiker.

Ingrediënten

5 /6 citroenen
taartbodem
125 ml crème fraiche
100g kristal suiker
4 eieren
poedersuiker

Flensjestaart met kaneelroom, appeltjes en karamelroomijs

Voor de flensjes:
Doe de bloem, eieren, bakpoeder, suiker en een beetje zout in een kom. Meng het geheel glad, voeg al roerend de melk toe en laat het beslag rusten. Bak vervolgens  12 stuks dunne flensjes.
Voor de compote :
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Voeg water, het kaneelstokje en de suiker toe en laat het geheel rustig garen, tot al het vocht is verdampt. Zet de massa koud in een apart bakje. Breng de melk aan de kook met het lege vanillestokje, kaneelstokje en de helft van de suiker. Meng in een kom de eidooiers met het vanillemerg, de rest van de suiker en de bloem en maïzena tot een gladde pap. Voeg een beetje van de kokende melk toe en meng het geheel glad. Voeg vervolgens de gladde pap bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend snel aan de kook. Laat het enkele seconden zachtjes doorkoken en haal de crème uit de pan. Doe het in een bakje met een folie eroverheen. Laat afkoelen tot nader gebruik.

Ingrediënten

1 bak karamel roomijs
Voor de flensjes
250 gr.bloem
10 eieren
1 liter half melk, half water
1 tl.bakpoeder of gedroogde gist
50 gr. suiker
olie om in te bakken

Voor de compote
10 appels
300 gr. suiker
1 kaneelstokje
4 dl. water
voor de kaneelroom
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
1 liter melk
20 gr.maïzena
40 gr. bloem
10 eieren gesplitst, enkel het eigeel dus
125 gr. suiker

Ovenschotel met ananas

Halveer de ananasschijven en besprenkel ze met citroen/limoensap. Week de sneetjes brood in een mengsel van losgeklopt ei en geraspte schil van de citroen en limoen, de helft van de suiker en de melk. Beboter een ovenvaste schaal en leg de helft van het brood erin. Bedek dit met de ananas en leg de rest van het brood en het mengsel er als een gladde laag bovenop. Splits de eieren in dooier en wit, roer de dooiers met de rest van de suiker schuimig en schep er de stijfgeslagen eiwitten door. Dek hiermee de schaal af. Laat het in een 30 minuten in een matig warme oven gaar en lichtbruin worden. Het kan warm of koud als nagerecht worden geserveerd.

Ingrediënten

8 schijven verse ananas
citroen en limoensap
geraspte schil van de citroen en limoen
3 eieren
100 gr. basterdsuiker,
2 dl. halfvolle melk,
8 sneetjes oud brood zonder korst
wat boter.

Originele creme brulee

Begin met de merg uit het vanillestokje te schrappen, daarna het stokje aan de melk toevoegen. Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen en langzaam laten afkoelen. Nu de suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven. Al roerend de room erbij gieten. Eierdooier en vanillemerg erbij en zo’n 3 minuten kloppen met de staafmixer. Het mengsel overdoen in ramekins en 45 minuten, au bain marie, in een oven van 120 graden,gaar laten worden,afgedekt met aluminiumfolie. Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden. De creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of een speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren. Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee koud blijft

Ingrediënten

2 dl. volle melk
2 ½ dl. room
1 vanillestokje, opengesneden
100 gr. suiker
5 eierdooiers.
4 el. rietsuiker