IJs van groene thee met chocolade en aalbessen

Laat het vanille-ijs zacht worden, roer naar smaak de groene theepoeder er doorheen en laat het daarna weer opstijven in de vriezer.

Schep een bolletje ijs op een bord. Schaaf krullen van de pure chocolade en drapeer deze op of om het ijs. Garneer als laatste het ijs met een trosje aalbessen en bestrooi het geheel met een beetje poedersuiker.

Ingrediënten

3 tot 6 el. groene theepoeder
1 bak vanille-ijs
1 plak pure chocolade
250 gr. aalbessen
wat poedersuiker

Cantuccini

Doe suiker, bloem en zelfrijzend bakmeel samen met het zout en de geraspte citroenschil in een kom. Voeg de eieren toe en roer tot een dikke massa die enigszins aan je handen blijft plakken en voeg de amandelen toe.

Bestuif het werkblad met bloem en rol kleine stukken deeg tot platte rolletjes die ongeveer 3-4 cm breed en 2 cm dik zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de bakplaat licht in met boter of olie of gebruik bakpapier en plaats de deegrolletjes op 2 cm afstand van elkaar. Bak ze in de oven gedurende 15 minuten.

Haal de bakplaat uit de oven, plaats de deegrolletjes voorzichtig op een snijplank en snijd ze in schuine plakjes, genoemd cantuccini,  van ongeveer 1 cm dikte met een scherp mes. Zet de cantuccini rechtop op de bakplaat met een beetje ruimte onderling. Bak ze af in 15 minuten en laat daarna goed afkoelen.

Tip: doop de in cantuccini in espresso!

Ingrediënten

250 gr. suiker
3 eieren
200 gr. bloem
200 gr. zelfrijzend bakmeel
175 gr. amandelen
1 snufje zout
halve citroen

Gevulde frisse surprise!

Snijd van de citroenen het kapje eraf, snij van onderkant een klein plakje af, zodat ze stevig kunnen staan en hol de citroenen dan uit.

Rasp de schil van de limoenen en pers ze uit. Splits de eieren, klop de dooiers met de suiker tot het een dikke lichtgele massa is.Roer het limoensap en het rasp erdoorheen, week nu de gelatine vijf minuten in koud water.

Verwarm de witte wijn en draai vervolgens het vuur uit. Knijp de gelatineblaadjes een voor een uit en los ze om de beurt op in de warme wijn. Roer de opgeloste gelatine door het ei/limoenmengsel.Klop de slagroom en het eiwit apart stijf. Schep de room voorzichtig door het eiwit en dan door het ei/citroenmengsel.

Vul de uitgeholde citroenen met de limoenmousse en zet ze in een bak in de ijskast en laat ze drie uur opstijven.Bij het opdienen garneren met de muntblaadjes en de koekrolletjes

Ingrediënten

4 citroenen, om te vullen
4 limoenen
2 eieren
100 gr. suiker
4 blaadjes gelatine
100 ml. witte wijn
250 ml. slagroom
muntblaadjes
koekrolletjes

De ouderwetse broodpudding!

Begin met het beboteren van een ovenschaal. Snijd desgewenst de korsten van het brood en doe het in stukken in een kom. Breng de melk tegen de kook aan in een steelpan. Klop de eieren en de suiker in een kom en giet het geheel bij de warme melk.

Voeg dan de rozijnen, vanillebloem en wat kaneelpoeder toe. Giet dit over het brood en roer het goed door. Laat dit even intrekken en doe het mengsel in een ovenschaal. Bak het geheel 40 tot 45 minuten in een oven op 200 graden.

Ingrediënten

ongeveer 300 gr. gesneden oud wit brood
15 gr. zachte boter
150 gr. rozijnen
500 ml. melk
2 eieren
200 gr. suiker
1 el. vanille bloem
wat kaneelpoeder

Gebakken appels

Begin met het voorverwarmen van de oven 200 graden. Smelt de boter in een ovenvaste pan met de suiker. Roer tot de suiker is opgelost en het mengsel begint te bubbelen.

Leg nu de appels er met de opengesneden kant in en bak ze op laag vuur een minuut of vijf mee. Draai ze dan om en voeg de calvados er al roerend aan toe.

Zet de pan ten slotte nog eens zeven tot tien minuten in de oven, of tot de appels beetgaar zijn. Serveer ze met het vocht uit de pan en een schep mascarpone.

Tip:
in plaats appels, kunt u ook perziken of nectarines gebruiken!

Ingrediënten

25 gr. boter
4 el. bruine basterdsuiker
4 mooie appels, gehalveerd, zonder klokhuis
4 el. calvados
100 gr. mascarpone

Crumble van rabarber en peren

Meng de rabarber met de peren, 100 gr suiker en vanillemerg. Schep dit mengsel in een ovenschaal.

Meng voor de kruimellaag de bloem, 100 gr.suiker, amandelen en de boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Strooi de kruimellaag over het rabarbermengsel en bak de crumble circa 30 min. In het midden van de voorverwarmde oven op 180 graden. Serveer met een lepeltje lobbig geklopte slagroom.

Ingrediënten

500 gr. rabarber, in stukjes gesneden
5 handperen,geschild,in dunne partjes
200 gr. kristalsuiker
het merg uit 1 vanillestokje
150 gr. bloem
125 gr. fijngehakte amandelen
75 gr. boter, in klontjes
ongeveer 1 dl. slagroom

Crumble met ananas

Breng 50 g fijne tafelsuiker met 1 dl. sinasappelsap aan de kook tot de suiker is opgelost. Kook 1 geschilde en in stukjes gesneden ananas en 2 opengesneden vanillestokjes 5 tot 10 minuten mee op zacht vuur. Verdeel dit mengsel over 4 ingevette ovenschaaltjes.

Meng voor het kruimeldeeg 50 gr. gemalen amandelen met 120 gr. bloem en 100 gr. fijne tafelsuiker. Voeg 75 gr. koude boter in klontjes toe en verkruimel dit door het bloemmengsel tot het op broodkruim lijkt. Bedek de ananas met dit deeg en bak de crumble 25 tot 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 graden.

Ingrediënten

50 gr. fijne tafelsuiker
1 dl. sinaasappelsap
1 geschilde en in stukjes gesneden ananas
2 opengesneden vanille stokjes
50 gr. gemalen amandelen
120 gr. bloem
100 gr. fijne tafelsuiker
75 gr. koude boter

Créme brulee van advocaat

Begin met het koken van de melk en smelt hierin de chocolade. Klop de eidooiers samen met de advocaat en de suiker schuimig en voeg het al roerend bij de melk.

Giet de massa in ovenschaaltjes en zet au bain marie 35 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden.Laat het dan afkoelen en bestrooi met suiker. Zet voor het serveren de brander er op of onder de grill om de suiker te laten karamelliseren.

Ingrediënten

8 eidooiers
5 dl. melk
125 gr. witte chocola
80 gr. suiker
2 dl. advocaat
suiker om te karamelliseren

Flan van appels

Schil de appels en verwijder het klokhuis, snij in partjes en besprenkel met citroensap.
Doe de boter samen met de stukjes appel en de witte wijn in een pan en maak hier een soort appelmoes van, blijven roeren om aankoeken te voorkomen.

Pureer, als de appels zacht zijn,  het geheel tot een gladde moes. Klop nu de eieren samen met de suiker los tot het wat steviger wordt en voeg dan de appelmoes toe. Carameliseer in een cakeblik de overige suiker en verwarm de oven voor op 170 graden en bak de flan au-bain-marie in 45 minuten gaar.

Als de flan  handwarm is kan deze gestort worden op een schaal (schaal op de vorm zetten en dan omkeren). Nu moet de karamel nog iets langs de kant druipen.

Ingrediënten

1 kg. zoete appels
300 gr. suiker
6 eieren
100 gr.boter
1 dl. witte wijn
1 citroen
30 gram suiker om te carameliseren

Oranje citrussalade

Meng port, vruchtensap en de honing in een steelpannetje, breng alles aan de kook en laat tot de helft inkoken, zo’n 5 tot 10 minuten.

Schenk alles in een schaal en laat het dan afkoelen. Schil intussen het fruit met een scherp gekarteld mesje tot al het wit eraf is. Snij in mooie plakken van ongeveer een halve centimeter.

Leg deze nu in de marinade en zet de schaal een uur (of langer) in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken.

Tip: serveer op 4 platte borden.

Ingrediënten

1 dl. witte port
1 dl. wit druivensap of appelsap
2 el. honing
2 handsinaasappels
2 roze grapefruits
4 persmandarijnen