Boter, suiker en zout luchtig kloppen en dan de eieren apart schuimig kloppen. Eieren beetje bij beetje aan de boter toevoegen.
Geraspte citroenschil en maanzaad toevoegen. Bij gedeeltes het bakmeel gezeefd toevoegen en met een houten lepel roeren.
Mengsel overdoen in de ingevette springvorm. Ongeveer 60 minuten bakken in een oven van ongeveer 140 graden, hete lucht of gewone oven iets warmer. Taart in de vorm even laten afkoelen voor je hem eruit haalt.
Ingrediënten
200 gr.zachte boter
200 gr. fijne kristal suiker
200 gr. zelfrijzend bakmeel
4 eieren
snufje zout
3 el.zwarte maanzaadjes
schil van 1 citroen geraspt
Carrotcake
Schil de wortel heel dun en doe verder alle ingrediënten in een kom. Voeg er langzaam de plantaardige olie aan toe terwijl je goed roert. Giet nu het beslag in een bakvorm en laat de wortelcake ongeveer 45 minuten goudbruin bakken.
Doe alle ingrediënten voor het glazuur in de blender en mix het geheel tot er een zachte brij ontstaat. Neem nu de cake uit de bakvorm en zet op een serveerschaal.
Als laatste: strijk het glazuur met een spatel over de cake uit. Zet de cake nog 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur kan opstijven.
Ingrediënten
Voor de cake:
2 kopjes bloem
2 kopjes ruwe rietsuiker
2 tl. bakpoeder
2 tl. kaneel
1 tl. zout
3 kopjes geraspte wortelen
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
anderhalf kopje plantaardige olie
Voor het glazuur:
150 gr. roomkaas
30 gr. ongezouten boter
schil van 1 onbehandelde sinaasappel
1 zakje vanillesuiker
250 gr. bloemsuiker
Mascarpone-citroentaart
Doe de koekjes in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller of fles. Meng de kruimels met de gesmolten boter.
Doe dit mengsel in een ingevette springvorm, smeer het gelijkmatig uit en druk het stevig aan met de onderkant van een glas. Zet de springvorm ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Verwarm nu de oven voor op 180 graden. Klop de roomkaas, mascarpone en suiker door elkaar en klop er het citroensap en -rasp doorheen. Klop de eieren er een voor een door. Schep het mengsel over de taartbodem.
Bekleed de springvorm aan de buitenkant stevig met een enkele laag aluminiumfolie en zet hem in een braadslee. Giet kokend water rond de springvorm zodat hij ongeveer half onder staat. Schuif de braadslee voorzichtig in de oven en bak de taart 45 minuten.Klop de crème fraîche, suiker en vanille-essence door elkaar. Schep het mengsel op de taart, spreid het gelijkmatig uit en zet hem weer 15 minuten in de oven.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet de taart minstens 2 uur in de koelkast voor je hem opdient. Versier met witte chocoladekrullen of rozenblaadjes.
Ingrediënten
150 gr. gemberkoekjes
70 gr. boter, gesmolten
400 gr. roomkaas
250 gr. mascarpone
150 gr. fijne tafelsuiker
het sap en geraspte schil van 1 citroen
4 grote eieren
voor het glazuur en versiering:
200 ml crème fraîche
1 el. fijne tafelsuiker
kwart theelepel vanille-essence
wat witte chocoladekrullen of rozenblaadjes
Rabarbergeleitjes met vanilleyoghurt
Breng de aardbeien-kersendrank aan de kook. Voeg de rabarber toe en kook de rabarberstukjes in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Week intussen de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten in ruim koud water. Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes van het vuur af al roerende op in het hete vocht. Roer de suiker erdoor. Laat het gelatinemengsel in een bak met koud water iets afkoelen.
Schenk het dan in twee puddingvormpjes of timbaaltjes. Laat de rabarbergeleitjes ca. 1 uur in de koelkast opstijven. Als laatste: plaats de rabarbergeleitjes op vier bordjes en serveer met de vanilleyoghurt. Garneer met wat toefjes mint.
Ingrediënten
300 ml. aardbeien-kersendrank
2 dunne stengel rabarber, in stukjes van 1 cm gesneden
4 blaadjes witte gelatine
3 el. suiker
400 ml.vanilleyoghurt
ongeveer 4 toefjes mint
Rabarber-banaantoetje
Kook de rabarber gaar, pureer deze en laat ze dan afkoelen. Voeg suiker, gember en bijna alle banaan toe, houd wat banaan achter ter garnering en meng die plakjes met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan. Meng nu alles goed door elkaar.
Klop de poedersuiker door de kwark en roer dit beetje bij beetje door de rabarber. Klop de eiwitten stijf en meng dit voorzichtig door het rababermengsel.
Verdeel het toetje over 4 dessert schaaltjes en laat het in de koelkast koud worden. Garneren met bananenplakjes en opdienen.
Ingrediënten
500 gr. rabarber, in dunne reepjes
4 el. bruine suiker
1 el.geconfijte fijngesneden gember
2 bananen, in dunne plakjes gesneden
wat citroensap
1 el. poedersuiker
225 gr. kwark
2 eiwitten
Warme perentaart
De stoofperen schillen, in partjes snijden en het klokhuis verwijderen.Dan de peren in de rode wijn met de suiker in ongeveer45 minuten stoven.Daarna de peren laten uitlekken.
Verhit nu 50 gram boter in een pan en bak hierin de peren samen met de druiven, 75 gram basterdsuiker, de kaneel en de cognac op een hoog vuur in 5 minuten).
Ga nu verder met het voorverwarmen van de oven op 200 graden en laat het fillodeeg ontdooien. Smelt de rest van de boter en vet een taartvorm van ongeveer 24 centimeter in. Bedek de taartvorm met een laag filodeeg en bestrijk dit. Zorg dat het deeg ruim over de rand valt en maak zo nog twee lagen.
Schep het perenmengsel in de taartvorm en vouw het overlappende deeg naar binnen. Bestrijk de rest van het filodeeg met boter, verkreukel ze een beetje en schik ze op de taart.
Bestrooi dan de taart met de rest van de poedersuiker en besprenkel dit met de overgebleven boter. Bak als laatste de taart in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar en mooi bruin. Strooi vlak voor het serveren wat poedersuiker over de taart.
Ingrediënten
1 kg. stoofperen
50 gr. suiker
100 gr. pitloze druiven
150 gr. witte bastaardsuiker
halve el. rode wijn
halve tl. kaneelpoeder
3 el. cognac
1 pak diepvries-filodeeg van250 gram
100 gr. boter
wat poedersuiker
Compote van Carambola
Snijd de carambola’s in dunne plakjes. Doe de wijn in de pan en roer de basterdsuiker er door. Breng het geheel aan de kook en doe de carambola erdoor. Kook de carambola in ca 5 minuten net gaar. Bind de saus eventueel met wat maizena en laat de compote afkoelen. De compote smaakt heerlijk bij vleesgerechten.
Tip: lekker bij de barbecue!
Ingrediënten
4 carambola’s ook wel stervrucht genoemd!
1dl. zoete, witte wijn
5 el. witte basterdsuiker
halve el.maïzena
Ananas bavarois
Ananassap op smaak brengen met enkele druppels citroensap en naar smaak met gepureerde ananas, bijkleuren.
Geweekte en verwarmde gelatine doorroeren. Na voldoende gelering de geslagen slagroom waarin suiker monteren.
Ingrediënten
kwart liter ananassap
enkele druppels citroensap
wat gele kleurstof
8 à 10 gr. gelatine
50 gr. water
kwart liter slagroom
100 gr. suiker
als garnituur: gehakte ananas
als saus: vanille-rum
Kasteel met rood fruit!
Splits de eieren en klop het eiwit op tot een stevige substantie. Doe dit in een spuitzak. Neem de plakjes cake en verdeel het rode fruit erover. Strooi hierover poedersuiker naar smaak en spuit er het eiwitmengsel over.
Brand de taartjes aan met een brander.Garneer het nagerecht met de eetbare orchidee, apple blossom, rode bessensaus, muntblad en nog een beetje poedersuiker naar smaak.
Ingrediënten
4 eieren
4 plakjes cake
8 frambozen
8 bosbessen
8 aardbeien
voor de garnering:
poedersuiker
4 muntblaadjes
4 eetbare orchidee’s
4 apple blossoms
100 ml. rode bessensaus
Ananascarpaccio met munt
Leg een ananas voor gebruik in de koeling zodat hij lekker koud is en schil dan de ananas en snijd deze in dunne schijfjes.
Doe de pepermunt met de suiker in een vijzel en maal het. Verdeel dan de ananasschijven over vier bordjes en bestrooi het met het munt-suikermengsel.
Ingrediënten
1 mooie rijpe ananas
20 scheppen witte suiker
handje pepermuntblaadjes