Verwarm de witte basterdsuiker met het water tot de suiker is opgelost. Laat de suikerstroop afkoelen. Pureer de ontpitte lychees met het citroensap en roer er de peperkorrels door. Schenk het mengsel in een ijslaatje en laat het ong. 4 uur in de diepvriezer bevriezen. Roer wel het mengsel elk uur met een vork door.
Serveren: schep een bolletje in elk glas en schenk hierover wat witte port. Garneer de glazen eventueel met kleine lychees en serveer ze direct.
Ingrediënten
150 gr. witte basterdsuiker
5 dl water
500 gr. lychees
sap van 1/2 citroen
1/2 el gekneusde roze peperkorrels
rode port
Romige gevulde aardappels met peterselie
Kook de aardappels en laat ze afkoelen. Versnijd de kalkoen in korte reepjes en bak ze in de pan tot deze goed bruin is. Snijd een topje van de aardappel en hol deze hem met een lepel uit. Snijd vervolgens ook een stukje van de onderkant zodat je de aardappel stabiel in een ovenschotel kan zetten. Warm de puree uit de aardappels op met kruidenboter en de room. Voeg nu de gebakken kalkoen toe.
Lekker op smaak brengen met peper, zout en peterselie. Meng stevig en vul de aardappels met het mengsel. Bestrooi het geheel met geraspte kaas en zet gedurende 20 min in een voorverwarmde oven van ongeveer 180° tot 200°. Eventjes wachten en vanuit de oven garneren met een paar takjes peterselie. Eet smakelijk!
Bron: DeKeukenVanDirk
Ingrediënten
4 vastkokende aardappels
8 plakken sneden kalkoen
150 gr geraspte kaas
1 dl room of melk
Bakboter
Peterselie (gesneden en een paar takjes)
Kruidenboter
Peper en zout
Hazefilets in mosterdsaus
Fileer de hazeruggen in stukjes en bak de karkassen in de olie onder voordurend omscheppen in 3 minuten. Doe de ui erbij en fruit deze glazig. Voeg de knoflook, laurierblad, peterselie, tijm, wijn en 2 dl water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het dan op een klein vuur 2 uur pruttelen. Zeef de bouillon en laat het indampen tot 2 dl. Maak de filets droog en wrijf ze in met peper en zout. Verhit de boter en bak de filets in 7 minuten bruin en haal ze dan uit de pan. Haal het bakboter uit de pan en blus de bodem met de bouillon. Voeg de sinaasappelsap- en rasp toe, breng dit aan de kook en laat het 2 minuten zacht koken. Snijd de filets in niet al te dunne plakken en leg ze dakpansgewijs op een schaal. Roer de honing en de mosterd door de saus en schenk de saus over de filets.
Ingrediënten
2 haze ruggen
1,5 el olijfolie
1 gesnipperde ui
1 teen fijngehakte knoflook
1 verkruimeld laurierblad
2 el gehakte peterselie
1 tl gedroogde tijm
2 dl droge witte wijn
zout
peper
75 g boter
2 el sinaasappelsap
1 tl sinaasappelschilrasp
2 tl honing
1 el fijne italiaanse mosterd
Zalmforel met citroenroomsaus
Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de citroenen en snij ze in 8 dunne plakjes en halveer deze. Pers een halve citroen uit. Wrijf de vis in met peper en zout en besprenkel hem met 1 el citroensap. De vis voorzichtig in 20 gelijke stukken snijden. 4 Stukken aluminiumfolie uitspreiden en op elk stuk 5 moten zalm en 4 plakjes citroen leggen.
Maak een sausje van de creme fraiche, roomkaas, 2 el citroensap, 2 mespunten nootmuskaat, zout en peper. De bieslook en de peterselie erboven fijn knippen en erdoor roeren. Saus over de vis verdelen en de folie als een pakketje dichtvouwen. Als laatste: op een bakplaat in het midden van de oven in 20 minuten gaar stoven. Lekker met aardappelkroketjes en worteltjes.
Ingrediënten
3 citroenen
600 g zalmforelfilets
zout
peper
2 dl garderoom
8 el creme fraiche
60 g kruidenkaas
6 sprietjes bieslook
nootmuskaat
2 takjes peperselie
Forel met venkel en kruiden
Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak de venkel schoon en snijd hem in heel dunne plakjes. Smelt de helft van de boter in een pan en doe de venkel, zout en peper erbij en doe er dan folie op. Laat dit 3-4 minuten staan op een hoog vuur. Smelt de rest van de boter. Vouw 4 stukken vetvrij papier in de lengte doormidden en kwast ze dan met de boter. Was en droog de forel en stroop de dille van de steeltjes die je heel laat. Hak de blaadjes grof en roer het dan door de venkel en breng het op smaak met peper en zout. Maak een bedje van venkel op elk stuk papier en leg daar een forel op die besmeerd is met peper,zout en pernod. Vouw de randen goed dicht en doe de pakketjes in de oven en bak ze 25-35 minuten.
Ingrediënten
4 forelfilets
2 middelgrote venkelknollen
75 g boter
1 bosje dille
4 el pernod
zout
zwarte peper
Kalfsvlees Geroosterd op Kookplaat
Snij de kalfshaas in stukken van 3×4 cm met een dikte van 0,5 cm. Los 1 el maïsmeel en 1/2 tl 5 kruiden poeder op in 1 el water en 1 tl olie. Leg het vlees in deze marinade. Verwijder de wortel van de Chinese kool. Halveer de kool in de lengte en snij ze daarna in stukken. Hak het schijfje gember fijn. Blancheer de kool in kokend water. Laat uitdruppen. Verwarm de kookplaat. Verwarm 1 el olie in een braadpan. Leg er het vlees met de gember in en laat 1 minuut bakken. Laat uitdruppen. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de sojasaus en 1 tl fijngestampte peper bij. Bind de saus met het in een beetje water opgeloste maïsmeel. Zet de kookplaat op het onderstel. Leg er de Chinese kool op. Bedek met het vlees en overgiet met de pepersaus. Dien onmiddelijk op.
Ingrediënten
400 g kalfshaas
1 Chinese kool
1 schijfje gember
2 el maïsmeel
1 tl sojasaus
1 tl fijngestampte peper
1/2 tl 5 kruiden poeder
1/4 l bouillon
2 el olie
Aardappels in room
Boen de aardappelen goed schoon, maar schil ze niet. Zet ze op met weinig water en breng ze aan de kook. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af laat ze iets afkoelen schil ze en snij ze in niet te dunne plakjes. Breng de melk met zout en peper aan de kook. Leg hierin de aardappels en voeg de slagroom en nootmuskaat toe. Laat ongeveer 10 minuten koken, zodat het vocht grotendeels is verdampt. Voeg de in stukjes gesneden boter toe. Eet smakelijk!
Bron: kookotheek.com
Ingrediënten
1 kilo gram aardappelen
1/4 liter melk
1/4 liter slagroom
45 gram boter
peper en zout
nootmuskaat
Haricots verts bundeltjes
Maak de haricots schoon, maar laat ze heel.In ruim water met zout in 6-8 minuten beetgaar koken.Goed uitlaten lekken bestrooien met wat nootmuskaat. Leg intussen de bieslook in heet water. Leg de haricots op een snijplank en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 à 4 cm. even uitkijken hoe u uitkomt zodat er niet te veel afval overblijft.Maak er bosjes van: Door om een stuk of 6_8 stukjes haricots bieslook te binden.(Ga voorzichtig te werk de bieslook breekt snel) Leg ze in een schaaltje naast elkaar en doe er wat gesmolten boter overheen. Zet ze tot gebruik in de koelkast.En verwarm ze in de magnetron als u ze nodig heeft.
Eet smakelijk!
bron: kookotheek.com
Ingrediënten
500 gram haricots verts
zout
nootmuskaat
1 bosje bieslook
klontje boter
Tip: kan een dag van te
voren worden gemaakt.
Dan opwarmen in de magnetron.
Varkenshaasje in mosterdsaus
Voorbereiding:
Laat het vlees op kamer temperatuur komen.
Snipper de ui en de knoflook.
Bereiding:
Verhit de olie of de boter in de braadpan. Bak het varkenshaasje rondom bruin en neem het uit de pan. Fruit de ui in het braadvet glazig en laat de knoflook kort mee fruiten. Voeg de mosterd en de dragon toe. Blus af met de wijn en roer de crème fraîche erdoor. Breng de saus op smaak met zout en peper. Leg het varkenshaasje terug in de pan en laat met de deksel op de pan op laag vuur ongeveer 15 minuten gaar sudderen. Eet smakelijk!
Bron: kookotheek.com
Ingrediënten
2 varkenshaasjes van circa 250 g
1 ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olie of 30 gr: braadboter
1 flinke eetlepel mosterd
2 theelepels fijngehakte dragon
1 glas droge witte wijn
3 eetlepels crème fraîche
zout en vers gemalen peper
Everzwijnblokjes Met Triple
Snij de everzwijnfilet in dobbelsteentjes van 2 cm. Smelt een nootje solo boter en bak het vlees. Pel een ui, snipper hem fijn en voeg de uisnippers bij het vlees.Strooi er de bloem over en laat goed meebakken alvorens het bier erover te gieten. Voeg achtereenvolgens de mosterd en het kruidentuiltje toe en laat alles onder gesloten deksel ca 35 minuten zachtjes gaarsudderen.
Haal de stukjes vlees uit de pan, zeef de saus en breng ze op smaak. Doe de gladde saus bij het vlees en hou het warm. Reinig de knolselder, pel de uien en schil de aardappelen. Snij alles in stukjes en stoof ze in solo boter. Voeg een kopje water toe en kruid met peper en zout. Laat het geheel 15 minuten zachtjes gaarsudderen en pureer. Kruid eventueel nog met peper en zout. Verdeel het vlees over 4 borden en bestrooi met gehakte peterselie. Leg met behulp van 2 eetlepels schelpjes puree erbij. Eet smakelijk!
bron: recepten-company.nl
Ingrediënten
700 gr everzwijnfilet
100 gr solo boter
3 uien
2 el bloem
2 flesjes triple bier van 33 cl
1 el mosterd met pitjes
1 kruidentuiltje
1 knolselder
4 grote aardappelen
peper en zout