Frambozencroissant

Was de frambozen en laat ze uitlekken. Bak ondertussen de croissants in de oven. Meng de frambozen met een paar eetlepels crème fraîche. Je hebt nu een erg frisse fruithap, lekker om een goed ontbijtje mee te beginnen.

Kerstkoffie

Verdeel de advocaat over 4 koffieglazen, klop daarna de slagroom met de poedersuiker flink stijf. Schenk vervolgens de hete koffie voorzichtig over de bolle kant van een lepel erop, zodat de advocaat in een laag onderin de glazen blijft. Verdeel daarna de slagroom over de glazen en bestuif het tenslotte met een beetje nootmuskaat.

Sugar snaps met pijnboompitten

In ruim water met zout de sugar snaps in 6-8 minuten beetgaar koken en laten uitlekken. Wat boter smelten en dan de sugar snaps ongeveer  5 minuten verwarmen en in een droge koekenpan de pijnboompitten roosteren en over de sugar snaps strooien. Tip: voor de sugar snaps kunt u eventueel ook haricots verts gebruiken

Heerlijk kerstbrood

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneed het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat. Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen. Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel. Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.

Beenham gestoofd in witte wijn met olijvenmix

Bestrooi de beenham met peper en zout. Verhit de olijfolie en de boter in een braadpan en bak hierin de beenham rondom lichtbruin. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in plakjes en halveer hierna de olijven. Voeg de knoflook bij het vlees en bak deze 1 minuut mee. Schenk de wijn er in gedeelten bij en stoof de beenham zachtjes 30-40 minuten. Haal het vlees uit de pan, laat het vóór het aansnijden onder aluminiumfolie rusten. Kook de saus iets in en roer de olijven erdoor. Snijd de beenham in plakken en serveer deze met de saus.

Kerstbrioche met zure room en bosvruchten

Rooster de sneden brioche in een hete grillpan of in de broodrooster mooi bruin. Roer intussen de zure room los met de vanillesuiker. Leg de geroosterde sneetjes brioche op bordjes en schep er 1 tot 2 flinke lepels zure room op. Schep hierop wat bosvruchtenjam en garneer met verse bosvruchten. Bijvoorbeeld frambozen, bramen, blauwe en rode bessen.

Kerstrollade met aardappelkroketjes

Verhit 140 gram boter in een braadpan en laat de boter uitbruisen. Pak de rollade en schroei de beide zijden dicht. Leg vervolgens de rollade in de braadpan en bak het om en om bruin. Temper het vuur en laat de rollade zachtjes nabraden. Keer de rollade regelmatig en schep er af en toe een beetje braadboter over.

Snijd het achterkantje van de witlofstronken af. Kook de witlofstronkjes even kort zodat ze zijn voorgegaard. Haal de stronkjes uit de pan en snijd ze in de lengte door. Rol iedere helft in een halve plak ham. Gebruik 10 gram boter om een ovenschaaltje in te vetten. Leg de in ham gerolde witlof in de ovenschaal en schenk hier de witte wijn of de bouillon bij. Bestrooi het licht met peper uit de molen. Verwarm de oven op 150 graden en zet de ovenschaal gedurende 15 a 20 minuten in de oven. Verhit de frituurpan en bak de aardappelkroketjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als de rollade gaar is uit de pan halen en op snijplank leggen en afgedekt met aluminiumfolie laten rusten. De braadjus afblussen met kalfsfond. Inmiddels over de zes borden de witlofstronkjes en de aardappelkroketjes verdelen. Dan de rollade in dunne plakken snijden en verdelen over de borden. Naast de rollade wat braadjus schenken.

Eventueel uit te breiden met broccoliroosjes. In plaats van aardappelkroketjes kunt u eventueel ook gebakken krieltjes serveren.

Mousse van rode bietjes

Pureer de rode biet. Hak de rozemarijn fijn en meng deze met de zure room door de bietenpuree. Breng op smaak met zout en peper.Dit gerecht is vooraf al te bereiden

Snelle carpacio

Verdeel alles over 4 bordjes. Smeer er wat saus over en daarna de gerasptekaas erover strooien.

Bubbelige kerst bowl

In steelpan amandellikeur met kaneelstokje verwarmen en in ca. 5 minuten iets laten inkoken. Intussen kumquats en carambola’s wassen en in dunne plakjes snijden. Dit gesneden fruit verdelen over 6 longdrinkglazen. De likeur verdelen over de longdrinkglazen en ongeveer 1 uur laten intrekken in de koelkast, dan serveren!