Draadjesvlees op Oma’s wijze

Dit lijkt een tijdrovend recept, maar het is eigenlijk maar zo’n 1/2 uur werk, rest van de tijd bestaat uit wachten. Als er een gewone pan gebruikt wordt kunnen de hoeveelheden zonder meer vergroot worden (alle ingrediënten met hetzelfde getal vermenigvuldigen). In een snelkookpan kan het vlees veel sneller bereid worden het is dan in drie kwartier klaar.

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Wrijf het vlees in met peper en zout. Pel de ui en snipper de ui grof. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim er af is. Bak een deel van het vlees –  doe niet meer in de pan dan er makkelijk kan – in de braadpan op een hoge hittebron tot het aan één kant dichtgeschroeid en bruin is.

Keer het vlees, bak de andere kant ook dicht en bruin en leg het vlees daarna op een bord. Bak de rest van het vlees net zo (voeg zo nodig extra boter toe) en leg ook de stukken vlees die het laatst gebakken zijn bij de rest op het bord. (dit is nodig, omdat ineens koud water toevoegen het vlees taai maakt).

Bak de ui in het achtergebleven bakvet lichtbruin. Doe het water, het bouillonblokje, de azijn, de laurierblaadjes, de kruidnagels bij de gefruite ui in de braadpan en breng de inhoud van de pan aan de kook.  

Doe het vlees in de bouillon en breng het aan de kook en laat het vlees verder op een lage hittebron met een deksel op de pan gaar stoven. Dit duurt 3 tot 3-1/2 uur.  Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit (voeg wat water toe als de bovenste stukken vlees meer dan half droog staan) en keer het vlees halverwege de kooktijd een keer om.

Haal het vlees uit de pan en laat het in een zeef uitlekken. Verhit wat boter in een koekenpan (een grote – met anti-aanbaklaag – waar al het vlees naast elkaar in kan is handig) en bak het vlees op een matige hittebron aan beide zijden bruin en krokant. Proef de bouillon en voeg water toe als de bouillon te zout is. Breng de bouillon aan de kook en maak er een lekkere, gebonden jus van (met in water aangeroerde maïzena).

Ingrediënten

500 gram riblappen of 600 - 750 gram doorregen runderlappen
zout en peper
2 - 6 eetlepels boter (of margarine)
2 deciliter water
1 vleesbouillonblokje (voor 1/4 liter bouillon)
3 eetlepels azijn
1 grote ui
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
circa 1 eetlepel maïzena
1 vleesbouillonblokje voor 1/4 liter

Mexicaanse kipschotel

Snij de kipfilet in blokjes, bestrooi ze rijkelijk met tex mex kruiden, doe er een klein scheutje olie over en voeg twee uitgeperste tenen knoflook toe. Roer dit alles goed door elkaar en laat een tijdje marineren.

Laat ondertussen de kidneybonen en de maïs uitlekken, en snij de vleestomaten in blokjes en verwarm de oven voor op 175 a 200 graden.

Bak de kipblokjes in porties goudbruin en gaar. vermeng in een grote schaal de kipblokjes, maïs, bonen en tomaatblokjes en doe dit mengsel in een ovenschaal en leg op verschillende plekken een flinke klodder crème fraiche, bedek daarna de schotel met een laagje nacho chips en strooi hierover de geraspte kaas.

Nu een kwartier tot twintig minuten in de oven. Let op: als de chips snel verkleuren de oven lager zetten. Als laatste serveren met rijst, guacamole van verse avocado, en eventueel een gepofte pieper met crème fraiche en bieslook.

Ingrediënten

600 gram kipfilet
1 blik kidneybonen
half blikje maïs
twee grote vleestomaten
paar tenen knoflook
wat tex mex kruiden
wat olie
wat nacho chips met kaassmaak
crème fraiche
half zakje geraspte kaas

Babi ketjap

Snij de speklappen in reepjes van ongeveer anderhalve centimeter dik en maak een papje van een scheut ketjap, geraspte gember en laos en 4 tenen uitgeperste knoflook en marineer het vlees hierin een aantal uren.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden, leg het vlees in een royale ovenschaal, en bak het ongeveer 20 minuten. let wel op, ketjap verbrand makkelijk door de suiker die er in zit, zet de temperatuur eventueel iets lager als het erg snel bruin wordt.

Snij ondertussen de ui ragfijn, en fruit deze glazig met de overgebleven uitgeperste teen knoflook. zet het vuur laag, voeg de ketjap, azijn, water, suiker en sambal naar smaak toe. leng een afgestreken eetlepel maïzena aan met wat water, roer dit goed door de saus en breng nu al roerend voorzichtig aan de kook.

Leg het vlees op een mooie schaal, schenk de saus erover en garneer met een sprietje bieslook.

Tip: het lekkerst  met rijst en gekookte sperzieboontjes.

Ingrediënten

800 gr. speklappen zonder zwoerd
stukje gember
stukje laos
5 tenen knoflook
2 uien
2 dl. ketjap manis
acht el. water
2 el.azijn
1 el. suiker
wat sambal
wat maïzena

Milanese risotto

Fruit het sjalotje in wat olijfolie. Voeg de rijst toe en bak even mee tot de korrels mooi glanzen. Blus af met de wijn en laat inkoken.

Dan steeds een scheutje bouillon toevoegen, tot deze is opgenomen door de rijst. Hiermee doorgaan tot de risotto gaar is.

Tussendoor de saffraan toevoegen. Op laatste moment nog een klont boter, wat versgeraspte kaas en peper erdoor roeren.

Ingrediënten

1 kopje risottorijst
1 klein sjalotje, gesnipperd
1/2 glas droge witte wijn
ongeveer  3-4 dl. sterke kippenbouillon
saffraan
Parmezaanse kaas naar smaak
flink wat versgemalen zwarte peper naar smaak.

Provencaalse kapucijners

Overgiet de kapucijners met kokend water en laat ze 10 min staan. Dan afgieten en de handeling nog twee keer herhalen. Dus weer kokend water enz. Dan met fris water opzetten en in een uur gaar koken.

Verhit de olie in de pan en fruit de gesnipperde uien goudbruin. Voeg de in stukjes gesneden courgette toe. Wanneer de courgette biologisch is kun je ook de schil mee snijden.

Dan kunnen de in stukjes gesneden tomaat er bij, uitgeperste knoflook, kruiden en verse peper. Blus af met een paar lepels water en laat 10 minuten zachtjes sudderen.

Serveer de groenten naast de kapucijners.

Tip: je kunt er nog stokbrood bij serveren.

Ingrediënten

50 gr. capucijners
200 gr. courgette
200 gr. uien
200 gr. tomaat
1 teentje knoflook
1 tl. Provencaalse  kruiden
vers gemalen peper
2 el. olijfolie

Camping Macaroni

Kook de macaroni volgens op de volgens uw bekende  wijze, giet ze af en roer de kaas erdoor. Snijd de schoongemaakte paprika in kleine stukjes, de tomaat in stukjes en de salami in reepjes. Snijd de bosuitjes in zeer fijne ringetjes en knip de peterselie fijn.

Klop of roer van de azijn, majoraan, peper, zout en de olie een sausje en meng hier de bosui en peterselie door.

Doe de afgekoelde macaroni in een schaal, met de paprika, salami en maïs. Schenk het sausje erover en schep het geheel door elkaar.

Ingrediënten

200 gr. schelpjes macaroni
100 gr. geraspte Parmezaanse kaas
1 grote groene paprika
5 tomaten
250 gr. dikke plakken  salami
2 bosuitjes
2 takjes peterselie
3,5 tl. kruidenazijn
1,5 tl. majoraan
5 el. olijfolie
5 el.maïs (blik)

Kogelbiefstukjes met een lekkere saus!

Laat de biefstukjes op kamertemperatuur komen. Verhit nu in een sauspannetje de 25 gram boter, en fruit hierin de sjalotjes tot ze glazig en enigszins gebruind zijn Voeg dan de port en de wijn toe en laat het 2 minuten zachtjes koken. Voeg dan de bouillon toe en laat de saus rustig tot de helft inkoken. dit duurt wel een poosje

Roer nu een voor een de blokjes boter erdoor, tot een gladde, enigszins gebonden saus is ontstaan. maak op smaak met zout en peper.

Bak nu de biefstukjes naar eigen wens rauw of medium, bestrooi met wat zout,leg ze op mooie borden, schenk de saus erover en garneer met een takje peterselie.

Tip: lekker met Krieltjes uit Bretagne van ReceptenRecepten en bijvoorbeeld sperzieboontjes!

Ingrediënten

4  mooie kogelbiefstukjes
1 el.  olijfolie
25 gr. boter
8 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
2 dl. rode port
1 dl. stevige rode wijn
5 dl. runderbouillon
50 gr. koude boter, in kleine stukjes gesneden
zout en versgemalen peper

Gegrilde tonijn met een erg lekkere tomatensaus!

Kook de aardappels gaar en laat ze afkoelen. Snijd ze doormidden en roer in een kom de olijfolie, paprikapoeder, citroensap en zout en peper door elkaar. Laat hierin de tonijn en de aardappels 1 uur marineren.

Maak ondertussen de saus op de volgende wijze:
Verhit 2 el. olijfolie in een pan en bak daarin de hamreepjes 3 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet weg. Voeg de resterende olie toe en fruit daarin de ui, knoflook, paprikablokjes, tijm en laurier. Laat de groenten met het deksel op de pan 6-7 minuten stoven.

Voeg dan de tomaten, sherry en suiker toe en laat alles nog 15 minuten koken met het deksel schuin op de pan tot de saus is ingedikt. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer de hamreepjes erdoor.

Rijg de blokjes tonijn en de aardappels om en om aan spiesen en gril ze op een barbecue of in een grilpan circa 8 minuten. Serveer ze met de warme saus.

Ingrediënten

1 kilo tonijnsteaks, in blokjes van 3 cm gesneden
12 kleine rode aardappels, schoongeschrobd
4 el.olijfolie
2 el.paprikapoeder
sap van halve citroen
zout en zwarte peper
Voor de tomatensaus:
4 el.olijfolie
100 gr. gekookte hamreepjes
1 fijngesnipperde ui
3 tenen fijngesnipperde knoflook
1 groene paprika, in kleine blokjes gesneden
1 tl. tijm
1 laurierblad
2 blikken tomatenblokjes
100 ml. droge sherry
snufje suiker
zout en zwarte peper

Aubergine met spek en oestersaus

De speklapjes  in  een wok droog aanbraden, eruit halen en laten uitlekken. Doe olie in de wok en fruit de ui en de pepers. Als de ui glazig is de aubergines bij doen. Vijf minuten omscheppen, eventueel wat olie er bij doen.

De oestersaus, de azijn en de suiker erbij doen en omscheppen.

Tip: lekker met warm stokbrood of rijst.

Ingrediënten

2  aubergines, halve maantjes
2 grote uien , in halve ringen gesneden
400 gr. reepjes  magere speklappen
3 rode pepers
3 el. olijfolie
3 el. oestersaus
1 el azijn
1 tl. suiker

Makreel met aubergine uit de oven

Snijd de aubergines in blokjes en bestrooi ze met zout, laat ze zo 10 minuten liggen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Dep de aubergine droog met keukenpapier en schep de blokjes door het uimengsel.

Bak de aubergine op een hoge stand in 2-4 minuten gaar en bruin. Schep de rozijnen en oregano erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Wrijf de makreelfilets in met zout, peper en wat citroensap.

Verdeel het auberginemengsel over de bodem van een ingevette ovenschaal en leg de makreelfilets erop. Meng de Griekse yoghurt met het ei, de rest van het citroensap en de laatste lepel olijfolie en schenk dit mengsel over de vis.

Schuif de schotel in het midden van de oven en bak de makreel in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar.

Tip: lekker met witte rijst en Tomatensalade met mozzarella van ReceptenRecepten!

Ingrediënten

2 aubergines
4 el. olijfolie
1 grote ui, grof gesnipperd
2 fijngehakte teentjes knoflook
3 el. rozijnen
1 el. gedroogde oregano
3 mooie verse makrelen, in filets gesneden
het sap van 1 citroen
150 gr. Griekse yoghurt
1 ei