Broodje kalkoenfilet

Maak een mengsel van de mayonaise, bleekselderij, walnoten en het citroensap. Besmeer de bolletjes met halvarine of boter en beleg ze achtereenvolgens met een blaadje sla, het walnotenmengsel, een plakje kalkoenfilet en een aantal plakjes appel.

Ingrediënten

3 el. mayonaise
halve stengel fijngesneden bleekselderij
50 gr. gehakte walnoten
halve stengel bleekselderij, kleingesneden
50 gr.gehakte walnoten
halve el. citroensap
2 bruine bolletjes
halvarine of boter
2 blaadjes sla
2 plakjes kalkoenfilet
1 zure appel in plakjes

Avocado-zalm sandwich

Snijd de tomaat en de helft van de avocado in plakjes. Prak de rest van de avocado fijn en meng de mayonaise en wat chilipoeder erdoor. Bestrijk de sneetjes met de avocadospread. Leg 1 sneetje op een bordje. Verdeel de tomaat erover. Leg een tweede sneetje brood erop en verdeel de avocado erover. Leg het laatste sneetje brood erop en leg hierop de dubbel gevouwen plakjes zalm en garneer het geheel met basilicum.

Ingrediënten

halve vleestomaat
Halve avocado
1 el. mayonaise
wat chilipoeder
3 sneetjes casino witbrood
2 plakjes gerookte zalm
1 blaadje basilicum

De echte Amerikaanse boterham

De bacon moet zeer dun gesneden zijn. Bak de bacon in een beetje boter tot die krokant is.Dit doe je op een redelijk hoog vuur. Snij de tomaat in dunne schijven en neem een blad van de icebergsla. Beleg de boterham met sla, daarna schijven tomaat.Strooi peper en zout op de tomaat.Leg tenslotte de krokante bacon erbovenop.Bovenop komt nog een sneetje brood. Steek een prikker door de boterham en prik er een augurk op.

Ingrediënten

5 sneetjes gerookte bacon of spek
2 sneden brood
wat blaadjes icebergsla
1 tomaat
wat boter
peper en zout
1 augurk

Appelbroodtaartjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol de sneetjes brood met een deegroller iets platter en bestrijk ze aan beide kanten dun met boter. Bekleed elk vormpje met een sneetje brood. Bak de taartbodems in de oven in 5 minuten lichtbruin. Schil de appels, snijd ze in kleine stukjes en meng ze met de custard, suiker, kaneel en rozijnen. Schep dit mengsel in de taartbodems en bak de taartjes in de oven in 20-25 minuten gaar.

Ingrediënten

6 sneetjes witbrood of maïsvloerbrood
50 gr. zachte boter
4 zachtzure appels
1 el. custardpoeder
2 el. witte suiker
2 tl. kaneelpoeder
50 gr. rozijnen
6 eenpersoons taartvormpjes, ingevet

Kruidig sneetje kipfilet

Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes. Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Meng de zuivelspread met de bieslook en peterselie. Breng op smaak met zwarte peper. Halveer de sneetjes roggebrood diagonaal en bestrijk ze royaal met de kruidenspread. Verdeel de reepjes kip en de blokjes tomaat erover. Leg de sneetjes op een schaal.

Ingrediënten

3 sneetjes licht roggebrood
2 kleine trostomaatjes
3 plakjes kipfilet
1 bakje zuivelspread light
2 el. bieslook, fijngeknipt
2 el. fijngeknipte peterselie
wat versgemalen zwarte peper

Amerikaanse BLT

Bak het spek in een koekenpan met een anti aanbaklaag in ongeveer 5 minuten knapperig bruin, keer de plakjes regelmatig. Scheur de sla in stukken. Snijd het broodje overlangs open en bestrijk de snijvlakken royaal met mayonaise. Leg de onderkant op een bordje en beleg dit met de helft van de sla en 2 plakjes spek. Verdeel er een halve eetlepel tomatensaus over en leg er plakjes tomaat op, herhaal nu deze volgorde nog een keer. Leg als laatste de bovenkant van het broodje erop.

Ingrediënten

1 bruin of wit driehoeksbroodje
4 plakjes ontbijtspek
2 blaadjes ijsbergsla
2 el. yoghurtmayonaise
1 el. tomatensaus of curieketchup
1 tomaat, in plakjes

Heerlijk kerstbrood

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in de bloem en brokkel hier de gist in. Meng deze aan met een gedeelte van de lauwe melk. Voeg dan de rest van de bloem uit de kom, het ei, de basterdsuiker, de melk, de gesmolten boter, de kardemom- en kruidnagelpoeder, de gemalen amandelen en het zout toe. Kneed het deeg met beide handen flink door totdat het van de handen loslaat. Laat het nu 3 kwartier op een lauwwarme plaats rijzen. Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en kneed er bij gedeelten de krenten, de rozijnen, de sukade en de citroenrasp door. Vorm het deeg tot een dikke ronde plak, rol deze eivormig uit. Bestrijk de helft van het deeg met water, sla de smalle kant naar de brede kant toe, zodat deze iets uitsteekt. Beboter een bakblik. Leg het brood hierop en laat het op een lauwe plaats, afgedekt met een vochtige tot de dubbele hoogte rijzen. Verwarm de oven voor op 175 °C en bak het kerstbrood in circa 40 minuten gaar en goudgeel. Bestrijk het iets afgekoelde brood met gesmolten boter en bestuif het dik met poedersuiker.

Ingrediënten

500 gr. bloem
30 gr. gist
1 tot 2 dl. lauwe melk
200 gr. gesmolten boter
75 gr. basterdsuiker
1 ei
200 gr. rozijnen
200 gr. krenten
100 gr. gesneden sukade
geraspte schil van een halve citroen
halve theelepel kardemompoeder
halve theelepel kruidnagelpoeder
100 gr. gemalen amandelen
10 gr. zout
wat gezeefde poedersuiker

Het echte broodje gezond

Verwarm de oven voor op 250 graden celsius. Leg de hele paprika’s op een bakblik en bak ze 25 minuten/Laat ze afkoelen en trek de schil eraf, Snij ze door, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes. Snijd het stokbrood in de lengte doormidden en bestrijk de onderkant licht met mosterd. Schep nu de tonijn, kappertjes, peterselie, citroensap en yoghurt dooreen. Leg de slabladen op de mosterd. Schep het tonijnmengsel, de plakjes aardappel en ei en de paprikareepjes erop en strooi er veel zwarte peper over. Leg de bovenste helft van het brood erop. Wikkel het geheel stijf in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten In de koelkast. Serveer het brood in 4 stukken.

Ingrediënten

2 rode paprika’s
1 volkoren stokbrood
1 el. grove mosterd
200 gr.  tonijn naturel, uitgelekt
2 el kappertjes
half kopje fijngehakte peterselie
1 el. citroensap
125 dl magere yoghurt
8 slablaadjes
4 koude gekookte aardappelen, in plakjes
2 hardgekookte eieren, in plakjes
versgemalen zwarte peper

Goudbruine eierkoeken

Begin met de oven voor te verwarmen op 200 graden celsius.Klop de eieren met de suiker schuimig, Voeg het gezeefde bloem, eenbeetje bakpoeder, zout, vanillesuiker en citroenschil toe en schep dit alles luchtig door elkaar. Leg van dit beslag kleine hoopjes op een beboterd en met bloem bestoven bakplaat .Plaats nu de bakplaat in het midden van de oven. Bak de koekjes goudbruin in ongeveer 10 min.

Ingrediënten

3 eieren
200 gr suiker
beetje bakpoeder
200 a 250 gr bloem
zakje vanillesuiker
beetje geraspte citroenschil
zout

Bagel ham-kaas

Meng de cottagekaas met de room en kruid met peper en zout. Snij de bagels in de lengte in twee en smeer wat kaas op elke kant. Beleg met plakjes en leg de helften op elkaar.

Ingrediënten

200 gr. slagersham
200 gr.  cottagekaas
1 dl light room
4 bagels
peper, zout