Belgisch broodje gezond

Snij de piccolo’s door en beleg ze met een blaadje sla en 2 schijfjes tomaat. Leg er enkele schijfjes hardgekookt ei tussen. Kruiden met peper en zout. Beleg met de kaas en doe er een eetlepel mayonaise bij. Tip: nog gezonder? Laat de mayonnaise achterwege!

Vegetarische bananentosti

Leg op 1 van de sneetjes een plak kaas en daar op de in plakjes gesneden banaan. Verdeel hierover de honing naar smaak. Dek het geheel af met de tweede plak kaas en het tweede sneetje brood. Altijd leuk voor de kinderen!

Echt Fries suikerbrood

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat vervolgens afkoelen. Zeef het bloem met het zout boven een kom. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in. Doe de afgekoelde gesmolten boter, het gembernat en de eieren erbij en kneed alles tot een mooi soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen. Kneed er dan de kaneel en kandijsuiker door. Vet een broodblik dik in met boter en bestrooi met suiker. Doe het deeg erin en laat het 15 minuten narijzen. Bestrooi dan de bovenkant van het deeg met suiker en bak het suikerbrood in een voorverwarmde oven  op 200 graden in 30 minuten gaar en bruin.

Uien en spekbroodjes

Ontdoe het spek van zwoerd en snijd het in kleine dobbelsteentjes. Bak die uit tot er knapperige kaantjes ontstaan. Haal die uit het vet en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Meng het deeg en voeg op het laatst de kaantjes en uitjes toe. Kneed het deeg daarna nog flink door. Laat het rijzen. Vorm er dan bolletjes van door er een lange rol van te maken en deze in gelijke stukken te verdelen. Leg ze op enige afstand van elkaar op een bakplaat. Laat de bolletjes nogmaals rijzen. Snijd ze van boven ruitvormig in. Laat ze met een doek bedekt nogmaals rijzen en verwarm de oven voor. Bak ze bij een temperatuur van ongeveer 220 graden in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin. De broodjes zijn gaar zodra ze hol klinken als men ze aan alle kanten beklopt.

Allerheiligenbrood

Doe de gist in een kom en roer er de melk door. Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 20 minuten rusten. Roer er 100 gr bloem door. Laat het mengsel 30 minuten staan tot zicht schuim vormt. Klop er het ei en de boter door en zeef er de resterende bloem met de kaneel en nootmuskaat boven. Kneed alles tot een zacht, glad deeg. Werk er de vruchten en suiker door. Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie 2 uur rijzen tot het dubbele volume. Sla het deeg in, druk er de luchtbellen uit en doe het over in een ingevette ronde vorm van 20 cm doorsnee. Laat het deeg afgedekt met ingevette plastic folie rijzen tot het dubbele volume. Verwarm de oven voor op 200 graden . Bak het brood 30 tot 40 minuten tot het hol klinkt als u er tegen tikt.

Vegetarische shoarmabroodjes

Maak een sausje van de slasaus, de yoghurt, de tomatenketchup, de gembersiroop, peper en de klein geknipte bieslook. Maak de ui schoon en snijd hem klein en fijn, verwarm nu de margarine in een braadpan of wok en fruit hierin de gesneden ui glazig. Bak de vegetarische mix met de shoarmakruiden mee rul en heet. Maak het geheel op smaak met wat zout.
Rooster de shoarmabroodjes in de broodrooster of onder de grill. Vul de broodjes met wat gemengde sla, de mix en wat van de saus. Tip: eet hierbij de  vegetarische knolraapsoep

Pikante kipbroodjes

Snijd de broodjes open en leg ze op een schaal. Was het stuk komkommer onder stromend water en snij het in dunne plakjes. Beleg hiermee de onderste helft van de broodjes en verdeel hierover de plakjes kipfilet. Pel de banaan en snij hem in plakken. Druppel er wat citroensap op tegen het verkleuren en verdeel de plakken banaan over de 4 broodjes. Bestrijk de binnenkant van de bovenste helft van de broodjes met de kerriesaus en plaats ze op de onderste helft van de broodjes.

Eerlijk rauwkostbroodje

Ontvel de tomaten, verwijder het vocht en de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de ui schoon en snijd deze klein. Fruit de ui in de olie glazig en voeg dan de stukjes tomaat toe en smoor het geheel 5 minuten.Laat het mengsel afkoelen en maak op smaak met peper, zout en de kleingesneden basilicum. Beleg de broodjes dik met rucola, plakken komkommer, plakjes radijs en schep het mengsel erop. Een snel klaar en heel gezond broodje!

Echte Brabantse worstenbroodjes

In pannetje of magnetron boter smelten. In kom bloem, 1 theelepel zout, suiker en gist mengen. Gesmolten boter en 1 1/2 dl. handwarm water toevoegen en alles met de hand of met mixer met deeghaken mengen tot samenhangend deeg, al mengend geleidelijk nog ongeveer 1 dl. handwarm water toevoegen. Op aanrecht deeg ongeveer10 minuten goed doorkneden tot het soepel en elastisch is. Deeg in kom leggen, afdekken met folie en op warme plaats ca. 1 uur laten rijzen tot volume 2 tot 3 keer zo groot is. In kom gehakt mengen met 1 theelepel zout, peper, nootmuskaat, gemberpoeder en koriander. Gehakt in 12 gelijke porties verdelen en tot worstjes van ca. 12 cm vormen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Deeg uit kom nemen, éénmaal doorkneden en in 12 gelijke porties verdelen. Porties tot bolletjes vormen en op schaal of grote borden leggen. Losjes afdekken met plasticfolie en nog ca. 30 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225 gradenof gasovenstand 5. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met bloem en bolletjes deeg uitrollen tot lapjes van ca. 15 x 18 cm. Aan korte kanten gehaktworstjes leggen. Zijkanten ca. 1 cm over vulling vouwen en deeglapjes oprollen. Worstenbroodjes met naad naar beneden op bakplaat leggen. Eierdooier loskloppen en bovenkant van broodjes hiermee bestrijken. In midden van oven worstenbroodjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.

Bruine boterhammen met spek

Bak het spek in een droge koekenpan uit en laat het uitlekken op keukenpapier. Veeg het meeste vet uit de pan. Klop de eieren los met wat zout en peper. Giet de geklopte eieren in de pan waar het spek in gebakken is en laat ze zachtjes stollen. Keer de omelet om en bak de andere kant nog een halve minuut en snij dan de omelet in vieren. Besmeer daarna de boterhammen met appelstroop en verdeel de spekplakjes en een stuk omelet over de 4 boterhammen. Verdeel hierover de veldsla en maal er nog wat peper over. Dek af met de rest van de boterhammen. Snijd de sandwiches doormidden en serveer direct.