Passiefruit saus

Meng het passiefruitsap met de maïzena in een pan. Voeg het limoensap, bruine suiker en de soyasaus toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het koken totdat de jus helder wordt.

Tip: deze saus is verrukkelijk bij varkenslapjes, steaks of bij de barbecue.

Ingrediënten

250 ml. vers passiefruit sap
1 el. maïzena
2 el. limoensap
1 tot 2  el.  bruine suiker
2 el. soyasaus.

Knolselderijpuree met witlof

Snijd de knolselderij in dikke plakken, snijd daarna de schil eraf en snij dan de plakken in blokjes Kook de blokjes knolselderij en aardappel in de melk met zout in 20 minuten gaar

Verwarm intussen de boter met de suiker in een braadpan Bak daarin de witlof op laag vuur aan beide kanten bruin, samen met de tijm en breng alles op smaak met zout en peper

Giet de knolselderij en aardappelen af en stamp ze fijn, roer nu de crème fraiche erdoor en breng op smaak met zout en peper Verdeel de puree over een schaal en leg de gebakken witlof erop.

Ingrediënten

1 knolselderij
2 grote kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
750 ml. volle melk
10 gr. roomboter
1 el. suiker
6 stronkjes witlof, schoongemaakt en gehalveerd
halve tl. tijmblaadjes
150 ml. crème fraiche

Compote van Carambola

Snijd de carambola’s in dunne plakjes. Doe de wijn in de pan en roer de basterdsuiker er door. Breng het geheel aan de kook en doe de carambola erdoor. Kook de carambola in ca 5 minuten net gaar. Bind de saus eventueel met wat maizena en laat de compote afkoelen. De compote smaakt heerlijk bij vleesgerechten.

Tip: lekker bij de barbecue!

Ingrediënten

4 carambola’s ook wel stervrucht genoemd!
1dl. zoete, witte wijn
5 el. witte basterdsuiker
halve el.maïzena

Paassalade

Begin met de eieren hard koken en de ham snipperen. Een schijf ananas op een bord leggen. Hierin wat gesnipperde ham doen. Een half hard gekookt ei erop leggen. Dit bedekken met cocktailsaus. Garneren met de sla, de peterselie en de bieslook

Ingrediënten

6 plakken ham
6 schijven ananas
3 eieren
wat cocktailsaus
blaadjes sla
peterselie en bieslook

Kapucijners met piccalilly

Bak ’t spek uit en verwarm daarna de kapucijners. Voeg dan de spekjes weer toe en warm ’t nog eens goed door. Eet ’t samen met ’n paar lepels piccalilly.

Ingrediënten

350 gr. spek, in dobbelsteentjes uitgebakken
1 potje piccalilly
1 blik kapucijners
1 stukje bakboter

Zonnige kip-koolsalade

Snij de Chinese kool ragfijn, spoel af met koud water en laat deze dan goed uitlekken. Snij nu de ui in ragfijne ringen, strooi er een halve theelepel zout over en laat het geheel zo’n tien minuten staan.

Spoel de ui af onder stromend koud water en laat goed uitlekken. Strooi er een halve eetlepel suiker over en roer goed door.

Maak een dressing van de vissaus, rest van de suiker, limoensap, azijn en peper naar smaak. Meng in een royale kom de uitgelekte kool, de ui, de komkommerreepjes, de in dunne reepjes gesneden kipfilet en de fijngehakte munt en koriander.

Voeg de dressing toe en roer nogmaals goed door. Serveer op een mooie schaal met een tak koriander ter decoratie.

Ingrediënten

Californische Aardappelsalade

Blancheer de ui en de selderie met kokend water ongeveer 2 minuten en snij de aardappels in kleine blokjes. Hak dan de eieren, de ui, de peterselie en het selderij groen fijn

Snij de salami en de olijven en dunne reepjes. Meng nu alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak en peper en zout. Garneer de salade met schijfjes augurk, peterselie, tomaat, ei, zilveruitjes etc

Ingrediënten

6 gekookte aardappelen, in kleine blokjes gesneden
3 hardgekookte eieren
2 selderie stelen
halve rode ui
3 el. mayo light
3 el. salade dressing
5 ontpitte gemarineerde olijven
3 el. selderij groen
3 el. peterselie
3 plakken salami
voor garnering: bijvoorbeeld augurk, peterselie, tomaat, ei, zilveruitjes etc.

Auberginebeignets met een kaaskorstje

Snij de gewassen aubergine in plakken van krap 1 centimeter dik. Breng ruim water met wat zout aan de kook en laat de aubergineplakken ca. 3 minuten koken. Laat ze onder de koude kraan schrikken en dep ze droog op keukenpapier. Doe de bloem in een diep bord en schep er wat zout en peper door.

Klop dan de eieren met een paar druppels water los in een tweede diep bord. Doe de geraspte kaas in een derde bord en het paneermeel in een vierde. Haal de aubergineplakken achtereenvolgens door de gekruide bloem, het ei, de kaas, nogmaals door het ei en tenslotte door de paneermeel. Druk het paneerlaagje goed aan.

Breng de frituurolie op temperatuur en frituur de beignets met niet teveel tegelijk rondom goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en geef er desgewenst een warme of koude tomatensaus bij.

Ingrediënten

1 grote aubergine
4 el. bloem
zout en versgemalen peper
2 eieren
100 gr.  geraspte oude Goudse kaas
ongeveer 150 gr.  paneermeel
olie om te frituren

Groene kool puree

Begin met het voorverwarmen van de oven voor op 180 graden. Snijd de groene bladeren van de kool af, zodat je alleen nog de gele binnenkant overhoudt en snij dit gedeelte in reepjes.Kook de aardappeltjes met wat zout en pureer deze.

Doe wat zout, suiker en wildfond bij de kool en blancheer de kool ongeveer twintig minuten totdat hij gaar is.Doe wat warme melk en boter bij de aardappeltjes.

Als de kool gaar is vermeng je deze met de aardappeltjes. Zet alles nu ongeveer een half uur in de oven en serveer de puree meteen zodra deze uit de oven komt.

Ingrediënten

1 mooie groene kool
halve kg. geschilde aardappeltjes
2 el. wildfond
2 el. zout
2 tl. suiker
1 dl. melk
50 gr. boter

Kippebil met ui en thijm

Bak de kippebillen even op in de boter of olijfolie en kruid ze af met peper, zout en kipkruiden. Voeg er de glazen wijn, de fijngesneden ui en de takjes thijm aan toe.

Laat nu alles op een laag vuurtje met het deksel op de pan verder garen. Voeg eventueel af en toe wat water toe.

Haal de takjes thijm er weer uit en kruid eventueel de saus naar eigen smaak en dien op. Werk af met een vers takje tijm

Tip: Erg lekker met Eigengemaakte Patat Frites van ReceptenRecepten!

Ingrediënten

2 stuks kippebillen
2 uien
enkele takjes verse thijm
wat olijfolie
peper, zout en kipkruiden
2 glazen witte wijn