We gaan verse knoflookboter maken! Hak de peterselie fijn. Pers de knoflook uit en laat de (room)boter op kamertemperatuur zacht worden. Meng daarna alle ingrediënten goed met elkaar.
Zet de knoflookboter in de koelkast
Laat de knoflookboter opstijven in de koelkast. Na ongeveer een uurtje kun je de boter opdienen.
Ingrediënten
125 gram (room)boter)
2 eetlepels olijfolie
5 teentjes knoflook
1 eetlepel peterselie
Peper (naar smaak toevoegen)
Kool-ananassalade
Snijd de witte kool in dunne reepjes met een koolmes of gebruik eventueel de keukenmachine. Snijd de wortels in dunne reepjes, de bosuitjes in dunne ringen en de ananas in kleine blokjes. Laat de mandarijntjes goed uitlekken en bewaar het sap.
Meng dit alles vervolgens goed door elkaar. Maak een dressing van de yoghurt, kokosmelk en wat sap van de mandarijntjes. Breng de dressing op smaak met wat peper en zout. Schenk deze dressing over de koolsalade.
Tip: lekker bij een zomerse barbecue!
Ingrediënten
250 gr. witte kool
100 gr. wortel
2 bosuitjes
100 gr. verse ananas
1 blikje mandarijntjes
1 el. vers gesneden bieslook
halve dl. Griekse yoghurt
1 el. kokosmelk
wat peper & zout
Bloemkool in eiersaus
Maak de bloemkool schoon en doe de roosjes vervolgens in een pan. Voeg koud water en zout toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de bloemkool vervolgens in 15 tot 20 minuten gaar worden op laag vuur. Giet de bloemkool af en houd deze warm.
Smelt daarna de boter in een pan. Snijd de teentjes knoflook fijn en fruit deze in de pan. Klop de eieren met de bloem los en breng dit mengsel op smaak met peper en zout en roer de azijn er door.
Haal de pan met de knoflook van het vuur en giet het eimengsel bij de knoflook. Roer goed! Blijf roeren tot er een dikke saus is ontstaan. Giet de saus over de bloemkool.
Tip: serveer hierbij ouderwets gekookte aardappels!
Ingrediënten
1 kg. bloemkoolroosjes
2 teentjes knoflook
3 eieren
1 el. bloem
1 el. witte wijnazijn
50 gr. boter
wat en zout
Eigengemaakte mayonaise
Meng de eierdooier met het zout, peper en de mosterd. Schenk al roerende 1 eetlepel azijn bij de dooier.
Voeg vervolgens druppelsgewijs de olijfolie toe. De mayonaise zal dan dikker worden en gaan binden. Breng vervolgens de mayonaise op smaak met de rest van de azijn.
Tip: voeg eventueel een beetje suiker of zure room toe voor de smaak.
Ingrediënten
1 eierdooier
1 el. witte wijnazijn
2 dl. olijfolie
snufje zout
wat peper
1 tl.mosterd
eventueel suiker
eventueel wat zure room
Libanese aardappelsalade
Kook de aardappelen tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn en laat ze dan uitlekken. Blancheer de sperziebonen 2 minuten in kokend water en laat deze ook uitlekken.
Maak een dressing door de olijfolie, karwijzaad, knoflook, pepers, koriander en azijn te mengen door het geheel circa 2 minuten met een garde te kloppen.
Meng de sperziebonen met de krieltjes en giet er 5 minuten voor het serveren de dressing over.
Ingrediënten
500 gr. verse jonge krieltjes gehalveerd
250 gr. sperziebonen afgehaald en schuin doorgesneden
0,6 dl.olijfolie
halve tl. karwijzaad
1 teentje knoflook uit de pers
2 rode pepers in reepjes gesneden
3 el. verse koriander fijngehakt
1 el. rode-wijnazijn
Kippenblokjes met kerrie en ananas
Kook de rijst en laat deze afkoelen. Kook dan de kipfilet gaar in een bodempje bouillon, laat afkoelen en snijd deze in stukjes.Laat de ananas uitlekken.
Meng alles goed dooreen en maak dan het sausje:
Yoghurt en dressing mengen en kruiden met peper, zout, een eetlepel kerriepoeder en flink wat bieslook.Flink laten koelen in de koelkast.
Tip: serveer hierbij bijvoorbeeld de Echte groene salade van ReceptenRecepten!
Ingrediënten
2 el. kerriepoeder
60 gr. magere yoghurt
30 gr. dressing extra light
200 gr. kipfilet
100 gr. ananasstukjes in eigen sap
100 gr. basmatirijst
naar smaak bieslook, peper, zout
400 ml. kippen of groentenbouillon
Groene olijvensalade
Heel simpel en makkelijk te bereiden: Meng alle ingrediënten in een schaal, met als laatste de azijn, het citroensap en de olijfolie.
Tip: lekker als antipasta of als bijgerecht bij gegrild vlees.
Ingrediënten
175 gr. groene olijven met piment, gehalveerd
1 kleine rode paprika, in blokjes
2-3 stengels bleekselderij, in blokjes
1 wortel, in dunne reepjes of geraspt
1 rode ui, heel fijn gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1 bosje peterselie, fijngehakt
2-3 tl. gedroogde oregano
1/2 tl.rode-pepervlokken
2 el. witte-wijnazijn
sap van halve citroen
6 el. olijfolie extra vergine
snufje zout en zwarte peper
Gebakken aardappels op lente-achtige wijze
Kook de aardappels net gaar in water met zout. Giet ze af en laat ze minimaal een half uur afkoelen. Smelt 1 el. boter in een grote koekenpan en bak daarin de spekblokjes, circa 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak ze bruin, onderwijl regelmatig omscheppend, in 7-8 minuten.
Smelt de resterende boter met de olijfolie in een andere grote koekenpan op halfhoog vuur en bak daarin de aardappels. Voeg, als de aardappels een krokant korstje beginnen te krijgen, het champignonmengsel, de lente-uitjes, de peterselie en zout en peper toe en laat het geheel nog 3-4 minuten doorwarmen
Tip: bij dit gerecht smaken uitstekend de Spaanse snijbonen van ReceptenRecepten!
Ingrediënten
1 kg. aardappels, geschild en in blokjes van 2 cm
250 gr. champignons, in dikke schijfjes
125 gr. magere spekblokjes
2 el. boter
2 el.olijfolie
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
2 el. fijngehakte peterselie
zout en peper
Kaasgroenteburger
Klop de eieren los. Meng in een kom de kaas met de blokjes groente, een derde van het ei, de taco kruiden en de peterselie tot een stevige massa.
Vorm er vier mooie burgers van en wentel deze door de rest van het ei en daarna door de verkruimelde cornflakes. Druk de cornflakes goed aan.
Verhit dan de olijfolie in een koekenpan en bak de kaas-groenteburgers in ongeveer 4 minuten mooi bruin, van binnen mag de kaas net gaan smelten.
Roer de yoghurt met de mayonaise, knoflook, zout en peper tot een sausje. Serveer de burgers tussen bruine bolletjes met gemengde sla en tomaat en schep het sausje erover.
Ingrediënten
2 eieren
200 gr. grofgeraspte belegen kaas
1 stengel bleekselderij, in hele kleine blokjes gesneden
1 worteltje, in hele kleine blokjes gesneden
1 el. tacokruiden
2 el. fijn gehakte peterselie
100 gr. cornflakes, verkruimeld
3 el. olijfolie
75 gr. Griekse yoghurt
1 el. mayonaise
1 tl. knoflookpuree
4 bruine bolletjes
2 mooi tomaten
wat blaadjes sla
Gestoofde witlof met banaan
Was de witlof, verwijder de bittere hartjes en verdeel de witlof in blaadjes en snij de ui fijn. Verwarm de helft van de olijfolie in een koekenpan en stoof daarin de ui met de witlof zacht. Snijd de banaan in plakjes en schep die door de witlof. Strooi er tenslotte wat peper en de peterselie over.
Tip: serveer met gebakken aardappelen!
Ingrediënten
8 stronkjes witlof
1 ui
4 eetlepel olijfolie
2 bananen
1 el.gehakte peterselie
peper