Recept Ouderwetse zuurkoolstamppot

Kook de aardappelen in een bodem water met een snuf zout in 20 minuten gaar. Kook de zuurkool in een 50 ml water apart in 15 minuten gaar. Let op: kook de zuurkool en aardappelen niet samen want door de zuurkool kan het voorkomen dat de aardappelen niet garen.Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de slavinken in 15 minuten goudbruin en gaar; draai ze af en toe. Schep het vlees uit de koekenpan en fruit de ui in het bakvet. Voeg 50 ml water toe en schraap de aanbaksels met een houten spatel los. Roer de mosterd en 2 el crème  fraîche erdoor en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Leg de slavinken terug in de mosterdsaus en houd ze op laag vuur warm. Giet nu de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen  met de resterende crème fraîche en eventueel een scheut kookvocht tot een smeuïge puree. Schep de zuurkool door de puree en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Geef de slavinken met de mosterdsaus erbij.
Tip! Laat de verse zuurkool in een zeef goed uitlekken en meng rauw door de aardappelpuree voor een frisse, knapperige zuurkoolstamppot.

Ingrediënten

1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
600 g verse zuurkool
2 el olijfolie
4 slavinken
1 ui, in ringen
1 el mosterd
200 ml crème fraîche