Recept Ouderwetse stroopwafels

Het geheim van de stroopwafel valt uiteen in twee delen. De ene helft van het geheim is, dat je de wafels alleen warm kunt verwerken. Anders breken ze. De andere helft is dat er boter en suiker door de stroop moet wordengewerkt, waardoor deze nog stijver en nog kleveriger wordt.Ook de bereiding bestaat uit twee delen: het bakken van de wafels en het maken van de vulling.

Voor de wafels:
Maak van de wafelingredienten een beslag. Dit wordt een vrij stevige massa die u met de handen door elkaar zult moeten kneden.Laat het deeg drie kwartier rijzen, liefst op een vochtig-warme plek. Kneed het dan opnieuw en verdeel vervolgens het deeg in balletjes tergrootte van een stevige knikker.
Voor de vulling:
Verwarm de stroop en meng de andere ingredienten er door. Leg dan een balletje deeg in een wafelijzer en bak het aan beide kanten gaar. Licht met een mes de wafel uit het ijzer en snijdt de wafel open wanneer die nog warm is. Wacht u te lang dan zal de wafel breken. Besmeer de ene wafelhelft met de vulling en druk de andere helft er op. Tip: Om te voorkomen, dat u niet snel genoeg bent om de wafels open te snijden,kunt u het bakken en opensnijden het beste met zijn tweeën doen.

Ingrediënten

voor de wafels:
500 gr.tarwebloem
250 gr. gesmolten boter
150 gr. suiker
50 gr.gist
een beetje lauwe melk
1 ei
voor de vulling:
500 gr. stroop
300 gr. donkere basterdsuiker
75 gr.boter
1 tl. kaneelpoeder