Recept Oosterse preistamppot

De aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. In pan met weinig water en zout de aardappels circa 15 minuten koken. Intussen de speklapjes in blokjes snijden en bestrooien met zout, peper, laos en gemberpoeder.

In een koekenpan boter verhitten. Spek in ongeveer 5 minuten al omscheppend bakken. Intussen de ui pellen en snipperen. Ui en sambal aan spek toevoegen en ook 5 minuten meebakken. Dan de prei aan de aardappelen toevoegen en circa 5 minuten meekoken.

De aardappelen en prei afgieten en door elkaar stampen. Ui en spek met schuimspaan uit pan scheppen en door stampot mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Stampot over de  borden verdelen. Door het bakvet ketjap en 1 dl.water roeren. Aan de kook brengen en losroeren. Saus in een sauskom schenken en apart erbij geven.

Ingrediënten

1 kg.kruimige aardappels
zout, peper
4 st. magere speklapjes
1 tl. Laos
1 tl. gemberpoeder
2 el. boter
1 ui
2 tl. sambal oelek
250 gr.gesneden/schone prei
2 el. ketjap manis