Recept Klassieke quiche lorraine

Zeef de bloem boven een beslagkom, verdeel de boter erover verdeeld in in kleine blokjes. Zout erover strooien. Bovenop een kuiltje drukken en daar de 5 eetlepels water in schenken. Alle ingrediënten vlug tot een zandtaartdeeg kneden. Het deeg in aluminiumfolie of bakpapier een flinke poos in de koelkast laten rusten. Dan beginnen met de oven voor te verwarmen op 200 graden Na wachttijd van tenminste een half uur het deeg in een ingevette quichevorm drukken. Als het netjes moet: deeg op een met bloem bestoven werkblad uitrollen tot een halve centimeter dikte en dan in de vorm vouwen. Het deeg op verschillende plaatsen met een vork inprikken.Het spek in plakjes snijden en op de bodem van de quiche schikken. Eieren splitsen en de eidooiers loskloppen met de room, zout en witte peper. Schep de geraspte kaas door het mengsel. Vervolgens de eiwitten stijfkloppen. Spatel de eiwitmassa door het eidooier-room-kaas-mengsel. Schenk het mengsel over het spek. Bovenkant egaal strijken. Bak de quiche op de tweede richel van onderaf, belangrijk detail, want zo voorkom je dat de quiche te snel te donker wordt van boven. Dertig minuten is een minimale baktijd. Controleer of de quiche gaar is met een sateprikker.Tip: warm serveren met een van de vele salades uit ReceptenRecepten!

Ingrediënten

Voor het deeg:
200 gr. bloem
100 gr. boter
snuf zout
5 el. water
Voor de vulling:
200 gr. mager gerookte spek
4 eieren
250 cl.room
snufje vers gemalen witte peper
snuf zout
150 gr. gemalen gruyiere-kaas