Recept Kip met Franse kaassaus

Dit gerecht kun je eten met rijst of pasta. Rijst kun je vantevoren klaar maken en warm houden. Pasta let nogal nauw en omdat je niet helemaal kunt voorspellen wanneer de kip klaar is, is dat dus link als je geen ervaren kok bent. Ciabatta erbij is overigens ook heel lekker.

Snijd de kipfilet in blokjes en wrijf die in met de kipkruiden. Snijd de prei in dunne ringen. Een dunne prei is voor een RSI-uitgedaagde met een scherp mes best te doorklieven. Je hebt ook gesneden prei uit het koelvak, maar die is minder lekker.

De kip licht aanbakken in de boter, een scheutje water erbij en gaar braden. Als de kip na 7-10 minuten gaar is, het vlees met een schuimspaan uit de pan halen en even weg zetten.

In het bakvet van de kip een flinke scheut witte wijn doen en de prei hierin circa vijf minuten laten koken. Daarna de kip weer toevoegen aan het prei-mengsel en alles op een laag gas houden. Zet maar een plaatje onder de pan. Intussen de kaas brokkelen en met de crème fraîche smelten in een apart pannetje. Weersta de verleiding extra kaas en/of crème fraîche toe te voegen: de saus wordt snel te machtig.

Als de saus gesmolten is (duurt een paar minuten) kan hij worden toegevoegd aan het kip-prei mengsel. Dit nog ca. 5 minuten laten door pruttelen en klaar. Serveren met bijgerecht naar keuze en een lekkere witte wijn.

Ingrediënten

1 ons kipfilet
kipkruiden (bv. potje van Silvo)
boter
kleine, dunne prei (of ongeveer 50-70 gram gesneden prei)
droge witte wijn
25 gram Danish Blue
2 eetlepels crème fraîche