Recept Kerstrollade met aardappelkroketjes

Verhit 140 gram boter in een braadpan en laat de boter uitbruisen. Pak de rollade en schroei de beide zijden dicht. Leg vervolgens de rollade in de braadpan en bak het om en om bruin. Temper het vuur en laat de rollade zachtjes nabraden. Keer de rollade regelmatig en schep er af en toe een beetje braadboter over.

Snijd het achterkantje van de witlofstronken af. Kook de witlofstronkjes even kort zodat ze zijn voorgegaard. Haal de stronkjes uit de pan en snijd ze in de lengte door. Rol iedere helft in een halve plak ham. Gebruik 10 gram boter om een ovenschaaltje in te vetten. Leg de in ham gerolde witlof in de ovenschaal en schenk hier de witte wijn of de bouillon bij. Bestrooi het licht met peper uit de molen. Verwarm de oven op 150 graden en zet de ovenschaal gedurende 15 a 20 minuten in de oven. Verhit de frituurpan en bak de aardappelkroketjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als de rollade gaar is uit de pan halen en op snijplank leggen en afgedekt met aluminiumfolie laten rusten. De braadjus afblussen met kalfsfond. Inmiddels over de zes borden de witlofstronkjes en de aardappelkroketjes verdelen. Dan de rollade in dunne plakken snijden en verdelen over de borden. Naast de rollade wat braadjus schenken.

Eventueel uit te breiden met broccoliroosjes. In plaats van aardappelkroketjes kunt u eventueel ook gebakken krieltjes serveren.

Ingrediënten

Kalfsrollade van 1 a 1,5 kilo
150 gram boter
1 potje kalfsfond
6 witlofstronkjes
6 plakken ham, in de lengterichting halveren
2 dl. witte wijn of bouillon
30 aardappel kroketjes