Recept Hollandse hete bliksem

Schil de aardappelen en appelen, verwijder de klokhuizen uit de appels snijdt ze in kleine stukken en zet ze op in ruim water. Doe de kruidnagel en de kaneel eventueel met een laurierblad in een thee-ei en hang deze in het kookvocht. Bak de spekjes uit tijdens het koken, haal dan de spekjes uit het vet en bak de gesnipperde ui er in bruin. Na ongeveer 15 tot 20 minuten, als de aardappels en appels  aar zijn, giet je de pan af op een klein beetje kookvocht na en verwijder je het thee-ei. Stamp het geheel nu rul door. Maak het op smaak met zout en veel peper uit de molen. Ook een scheutje azijn en/of wat mosterdpoeder kunnen heerlijk aan de smaak bijdragen. Roer er op het laatst de gebakken ui en de spekjes erdoor.

Ingrediënten

1 kg aardappelen
500 gr. zure appels, goudrenetten
500 gr. zoete appels kg appels, Armgaard of Rode Dijkmanszoet
wat kaneel
wat kruidnagel
1 grote ui
wat kruidenzout
peper uit de molen
wat mosterdpoeder en azijn
400 gr. spekjes om uit te bakken