Recept Hete bliksem van stoofperen met klapstuk

Schil de stoofperen schoon niet! Maar boen ze schoon, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Doe het water met de pijpkaneel en de suiker in een pan en laat de peren 2 uur op een laag vuur stoven. Breng in een andere pan 2½ deciliter water aan de kook met wat zout, de peperkorrels, het laurierblaadje, het stukje foelie en doe de klapstuk erbij. Laat de klapstuk op een laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes koken. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze met wat zout bij de stoofperen. Laat alles nog eens 30 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pijpkaneel eruit, giet de peren met de aardappelen af en stamp deze door elkaar. Haal de klapstuk uit de pan en zeef de bouillon in een kom. Voeg zoveel bouillon bij de stamppot dat een smeuïge massa ontstaat. Schep de hete bliksem in een schaal. Snijd de klapstuk in plakken en leg deze op de hete bliksem.

Ingrediënten

Voor de peren:
1½ kg. roodkokende stoofperen, liefst Gieser Wildeman
3 dl.  water
25 gr.  pijpkaneel
30 gr.  suiker
1½ kg. aardappelen
zout
Voor de klapstuk:
2½ deciliter water
halve tl. zout
5 peperkorrels
1 laurierblaadje
1 stukje foelie
100 gr. biologische klapstuk