Recept Gezonde volkoren oliebollen

Maak een glad deeg van alle ingredienten behalve de appel en rozijnen, door eerst de droge te mengen, en dan de natte er goed door te mixen. Laat het deeg 15 minuten rusten. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom. Verwarm plantaardige olie tot 180 graden. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooi ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in het vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om, maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Het frituren duurt zeker een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.

Ingrediënten

voor 20 tot 25 stuks:
300 gr. volkoren meel
200 gr. bloem
10-12 gr. instant gist,
10 gr. zout
25 gr. lichtbruine basterdsuiker
150 ml. bruin bier op kamertemperatuur
350 ml melk  op kamertemperatuur
50 gr. gesmolten en weer op kamertemperatuur gebrachte boter
1 ei
200 gr. rozijnen in wat bloem geschud
halve appel in stukjes in wat bloem geschud
kaneel naar smaak