Recept Gevulde kalkoen met saus

De kalkoen drogen met keukenpapier en inwrijven met zout en peper. Vulling: De blokjes verse spek voor de vulling op zacht vuur laten smelten. De uien 3 minuten laten meebakken tot ze glazig zijn. De champignons toevoegen en vijf minuten zachtjes laten meebakken. De champignonmassa een kwartiertje laten afkoelen. Het rauwe vlees, knoflook en kruiden toevoegen en met de hand tot een smeuïge massa kneden. Hiermee de kalkoenbuik vullen en hals en buik met cocktailprikkertjes dichtsteken, dan de oven voorverwarmen op 200 graden. De boter in de braadslede of pannetje smelten en dan overgieten in braadslede. De kalkoen hierop leggen en de ui, wortel en hele knoflooktenen er omheen leggen. De borst van de kalkoen beleggen met de plakjes ontbijtspek en schuin vastprikken met cocktailprikkers, zodat deze er tijdens het bakken niet afschuiven. De hele kalkoen afdekken met aluminiumfolie. Onderin de oven schuiven. Na 10 minuten bakken de warme bouillon in de braadslede schenken. Zo nu en dan het aluminiumfolie eraf halen en de vogel bedruipen met het bakvocht. Reken op een totale baktijd van 3 uur! Een half uur voor het einde van de baktijd haalt u het aluminiumfolie (bewaar het voor later) en de plakken spek eraf, zodat de kalkoen mooi bruin kan kleuren. Uit de oven nemen, weer inpakken in folie en ongeveer 10 minuten laten rusten op voorverwarmde schaal. In die tijd de wijn in de braadslede gieten en alle aanbaksels losmaken. Als de braadslede op het vuur kan, dan de inhoud aan de kook brengen. Anders de inhoud overgieten in een pan en aan de kook brengen. Zeef de jus en schep eventueel teveel aan vet eraf. Bindt de saus met de theelepel aangemaakte maïzena (maïzena oplossen in beetje water). Neem eventueel extra maïzena als de saus nog niet voldoende is gebonden. Breng op smaak met zout, peper, worcestershiresaus en paar druppels tabasco. Als laatste de prikkers en folie weghalen en kalkoen en saus apart serveren.

Ingrediënten

1 grote kalkoen van ongeveer 3 kg.
50 gr. boter
1 ui, in stukjes gesneden
handje waspeen in stukjes gesneden
12 knoflooktenen, ontvliesd
125 gr. plakjes dik gesneden ontbijtspek
250 ml. warme bouillon naar keuze
250 ml. droge witte wijn
1 tl. maïzena
Voor de vulling:
250 gr. kastanje champignons, in plakjes gesneden
250 gr. gewone champignons, in plakjes gesneden
2 uien, in stukjes gesnipperd
50 gr. doorregen verse spekblokjes
350 gram saucijsjes of verse worst, uit het velletje gehaald
3 el. gehakte peterselie
zout en peper
wat worcestershiresaus en tabasco
2 teentjes gehakte knoflook
1 tl. tijm
2 tl. gedroogde salie