Recept Elzasser prei-plaattaart

Leg een laag bakpapier op de het bakblik uit je oven en zorg dat het aan de zijkantjes iets opstaat. Leg 9 bevroren plakjes deeg zo op de bakplaat dat ze elkaar ongeveer 3 mm. overlappen. Laat de andere plakjes deeg apart ontdooien. Verwarm de oven voor op 180°. Bak de spekblokjes uit en laat het vet er afdruipen. Snijd de preien in heel dunne reepjes, spoel die af en laat ze uitlekken in een vergiet. Als het deeg ontdooid is duw je de overlappende randjes van het deeg op de bakplaat goed in elkaar, zodat een hechte naad ontstaat. De andere plakjes snijd je elk in 3 repen die je dubbelvouwt. Met deze repen kneed je rondom een klein opstaand randje aan je taart. Roer de crème fraîche los met de eieren. Meng dit in een grote schaal goed door de prei, spekblokjes en de kaas. Breng op smaak met peper en zout en beleg de taart met dit mengsel en bak hem gedurende 25 tot 30 minuten. Kan zowel warm als koud worden gegeten. Tip: voor vegetariërs de spekblokjes vervangen door cashewnoten.

Ingrediënten

13 plakken diepvries hartige taart deeg
2 middelgrote preien
1 dubbelpak spekblokjes of cashewnoten
200 ml crème fraîche
2 eieren
100 gr pittige oude geraspte kaas
peper en zout naar smaak