Recept Echte Brabantse worstenbroodjes

In pannetje of magnetron boter smelten. In kom bloem, 1 theelepel zout, suiker en gist mengen. Gesmolten boter en 1 1/2 dl. handwarm water toevoegen en alles met de hand of met mixer met deeghaken mengen tot samenhangend deeg, al mengend geleidelijk nog ongeveer 1 dl. handwarm water toevoegen. Op aanrecht deeg ongeveer10 minuten goed doorkneden tot het soepel en elastisch is. Deeg in kom leggen, afdekken met folie en op warme plaats ca. 1 uur laten rijzen tot volume 2 tot 3 keer zo groot is. In kom gehakt mengen met 1 theelepel zout, peper, nootmuskaat, gemberpoeder en koriander. Gehakt in 12 gelijke porties verdelen en tot worstjes van ca. 12 cm vormen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Deeg uit kom nemen, éénmaal doorkneden en in 12 gelijke porties verdelen. Porties tot bolletjes vormen en op schaal of grote borden leggen. Losjes afdekken met plasticfolie en nog ca. 30 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225 gradenof gasovenstand 5. Bakplaat invetten. Aanrecht bestuiven met bloem en bolletjes deeg uitrollen tot lapjes van ca. 15 x 18 cm. Aan korte kanten gehaktworstjes leggen. Zijkanten ca. 1 cm over vulling vouwen en deeglapjes oprollen. Worstenbroodjes met naad naar beneden op bakplaat leggen. Eierdooier loskloppen en bovenkant van broodjes hiermee bestrijken. In midden van oven worstenbroodjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.

Ingrediënten

10 gr. boter of margarine
2 tl. zout
1 el.suiker
1 zakje gedroogde gist
500 gr. half-om-halfgehakt
wat versgemalen peper
snufje nootmuskaat
snufje gemberpoeder
snufje gemalen koriander
1 eierdooier
1 el.boter om in te vetten
500 gr. bloem
2 el. bloem om te bestuiven