Recept Draadjesvlees op Oma’s wijze

Dit lijkt een tijdrovend recept, maar het is eigenlijk maar zo’n 1/2 uur werk, rest van de tijd bestaat uit wachten. Als er een gewone pan gebruikt wordt kunnen de hoeveelheden zonder meer vergroot worden (alle ingrediënten met hetzelfde getal vermenigvuldigen). In een snelkookpan kan het vlees veel sneller bereid worden het is dan in drie kwartier klaar.

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Wrijf het vlees in met peper en zout. Pel de ui en snipper de ui grof. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim er af is. Bak een deel van het vlees –  doe niet meer in de pan dan er makkelijk kan – in de braadpan op een hoge hittebron tot het aan één kant dichtgeschroeid en bruin is.

Keer het vlees, bak de andere kant ook dicht en bruin en leg het vlees daarna op een bord. Bak de rest van het vlees net zo (voeg zo nodig extra boter toe) en leg ook de stukken vlees die het laatst gebakken zijn bij de rest op het bord. (dit is nodig, omdat ineens koud water toevoegen het vlees taai maakt).

Bak de ui in het achtergebleven bakvet lichtbruin. Doe het water, het bouillonblokje, de azijn, de laurierblaadjes, de kruidnagels bij de gefruite ui in de braadpan en breng de inhoud van de pan aan de kook.  

Doe het vlees in de bouillon en breng het aan de kook en laat het vlees verder op een lage hittebron met een deksel op de pan gaar stoven. Dit duurt 3 tot 3-1/2 uur.  Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit (voeg wat water toe als de bovenste stukken vlees meer dan half droog staan) en keer het vlees halverwege de kooktijd een keer om.

Haal het vlees uit de pan en laat het in een zeef uitlekken. Verhit wat boter in een koekenpan (een grote – met anti-aanbaklaag – waar al het vlees naast elkaar in kan is handig) en bak het vlees op een matige hittebron aan beide zijden bruin en krokant. Proef de bouillon en voeg water toe als de bouillon te zout is. Breng de bouillon aan de kook en maak er een lekkere, gebonden jus van (met in water aangeroerde maïzena).

Ingrediënten

500 gram riblappen of 600 - 750 gram doorregen runderlappen
zout en peper
2 - 6 eetlepels boter (of margarine)
2 deciliter water
1 vleesbouillonblokje (voor 1/4 liter bouillon)
3 eetlepels azijn
1 grote ui
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
circa 1 eetlepel maïzena
1 vleesbouillonblokje voor 1/4 liter