Recept Chocoladetaart met bosvruchten

Verwarm de oven voor op 150 graden. Als je een hetelucht oven hebt, zet je deze 10 minuten voordat je de taart in de oven wilt doen, aan op 130 graden. Maak nu met behulp van een vijzel de walnoten klein. Je kan dit ook doen met behulp van een schone theedoek en een aanrechtblad. Doe de walnoten dan in de theedoek en druk deze fijn op het aanrechtblad.

In een pannetje met heet water laat je de chocola (in stukken) in een vuurvast schaaltje of kommetje smelten,au bain marie. Zorg ervoor dat de chocola niet gaat borrelen. Roer de vloeibaar geworden chocola af en toe goed door, zodat alle stukken smelten. Haal het kommetje uit het hete water en laat vervolgens de chocola wat afkoelen.

Splits de 4 eieren en bewaar de dooiers en het eiwit in 2 aparte kommen. Zorg ervoor dat je het eiwit zoveel mogelijk van het eigeel scheidt.Klop met behulp van een mixer het eiwit stijf.Vervolgens meng je in een beslagkom 125 gr. boter, de suiker en het zakje vanillesuiker. Voeg één voor één de eierdooiers toe en blijf mixen tot het een glad geheel is. Vervolgens meng je scheutje voor scheutje met de hand de gesmolten chocola door het beslag en roer je de walnoten erdoor.

Giet het eiwit vervolgens bovenop je beslagmengsel en zeef de bloem eroverheen. Meng alles door elkaar met behulp van de mixer.Giet de beslagmassa in de springvorm. Als je een siliconenvorm gebruikt, zet deze vorm dan al buiten de oven op het rooster. De vorm is namelijk niet stevig en met beslag erin kun je hem bijna niet meer verplaatsen zonder te knoeien.

Bak de taart 50 minuten in het midden van de oven. Je kan checken of de taart gaar is door er een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uitkomt, is de taart gaar. Zo niet, laat de taart dan nog even in de oven staan.Als de taart in de oven staat, pureer je de bosvruchten met behulp van een keukenmachine / pureerstaaf. Het mengsel mag best een beetje zuur zijn als goeie tegenhanger voor de zoete taart. Ook klop je de slagroom stijf (volg hierbij de bereidingswijze op het bekertje) en voeg je naar smaak de limoenrasp toe.

Als de taart gaar is, laat je hem nog een kwartiertje buiten de oven staan. Vervolgens kan hij uit de taartvorm gehaald worden. Bestuif de taart met de poedersuiker en cacaopoeder. Je kan de taart zo op tafel zetten met de room en bosvruchten er in schaaltjes bij. Het leukste is echter om de taart in porties te snijden en op de dessertbordjes te leggen. Voeg een toefje room en een paar lepels bosvruchtenmousse toe en maak het geheel af met een takje verse munt.

Ingrediënten

200 gr bittere chocola
100 gr. walnoten in kleine stukjes gebroken
125 gr. zachte boter voor het beslag
25 gr. zachte boter om de vorm in te vetten
4 eieren
100 gr. suiker
50 gr.bloem
1 zakje vanillesuiker
cacaopoeder
wat poedersuiker
1 bekertje room van 250 ml.
geraspte schil van een limoen
wat verse bosvruchten
paar takjes verse munt