Recept Appeltaart met amandelspijs en bitterkoekjes

Wrijf de boter met de suiker en de citroenrasp tot een egale massa. Voeg 1 eetlepel water toe, kneed tot het water helemaal opgenomen is en meng het bakmeel erdoor. Voeg dan nog een eetlepel water toe en laat het deeg dan een paar uur, afgedekt, rusten in de koelkast.

Doe de appelschijfjes, rozijnen, krenten, de custard, de kaneel en vier eetlepels van de abrikozenjam in een grote kom en schep alles goed door elkaar.

Verwarm de oven tot 200 graden en laat het deeg weer op kamertemperatuur komen. Rol het uit tot een dunne lap genoeg om de bodem en de randen van de vorm te bedekken.

Kneed de amandelspijs met de eidooier en rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot het groot genoeg is om de deegbodem te bedekken. Leg de spijs op de deegbodem en druk goed aan. strooi hierop de verkruimelde bitterkoekjes.

Schep het appelmengsel erop en verdeel hierop de overgebleven appelschijfjes, druk alles goed aan. Bak nu de taart 50 minuten op 200 graden, verhoog de temperatuur tot 220 en bak nog 10 minuten.

Laat de taart afkoelen en verwarm de resterende abrikozenjam met het citroensap en bestrijk er de bovenkant mee.

Ingrediënten

halve citroen, schoonboenen en de helft raspen, dan uitpersen en 1 eetlepel sap gebruiken
125 gr. boter (natuurlijk liefst biologische roomboter)
125 gr. witte basterdsuiker
250 gr. zelfrijzend bakmeel
1 1/2 kilo zachtzure appels, geschild en in plakjes gesneden
75 gr. blanke rozijnen
10 gr. krenten
wat gemalen kaneel
1 el custard
10 el. abrikozenjam
150 gr. amandelspijs
10 bitterkoekjes, in kleine kruimels
1 eidooier