Recept Ouderwetse erwtensoep

Was de spliterwten in een pan. Breng de erwten met 2 liter koud water, zout naar smaak, de hamlappen, de karbonade en het speklapje aan de kook. Laat het geheel 30 minuten op laag vuur koken.Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer af en toe goed door. Schraap dan ook even over de bodem van de pan; zo voorkomt u dat de soep gaat aanbranden. Voeg de prei, de knolselderij  en het fijn gesneden groen van de knolselderij, de winterpeen, de aardappel, de laurier en de ui toe en laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken. Roer ook nu weer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Voorkom aanbranden, door eventueel een beetje warm water uit de kraan toe te voegen. Voeg nu het zout en de versgemalen peper naar smaak toe. Haal de hamlappen, de karbonade en het spek uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Snijd de worst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep nog ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Als laatste: schep de soep in vier voorverwarmde kommen.

Ingrediënten

500 gr. spliterwten
300 g hamlappen
1 schouderkarbonade
1 speklapje
1 dunne prei, in ringen fijn gesneden
1 winterpeen, in kleine blokjes
1 grote aardappel kruimig, geschild en in blokjes
2 laurierblaadjes
2 uien, gesnipperd
1 rookworst
1 knolselderij met groen